OTTHONKA

Szeretnéd, hogy nálad is pompázzanak tavasszal a tulipánok? Ezt kellene most tenned

Nincs is szebb látvány, mint amikor a fagyok elmúltával kinyílnak az első tulipánok a kertben. Ahhoz, hogy gyönyörűek legyenek, ősszel kell gondoskodnod róluk; mutatjuk, hogyan!
  • Szerző:

Bár most kezdődik a hűvös, őszi idő, érdemes a tavaszra is gondolni; a tulipán gondozása ugyanis most kezdődik. Ahhoz, hogy szép virágözön legyen a kertedben, szeptemberben kell kiválogatnod és elültetned a hagymákat. Az üzletek tele vannak ilyenkor szebbnél-szebb kínálattal, ha választottál magadnak néhányat, nem csupán a helyüket kell kiválasztanod; a tulipán gondozása ugyan nem bonyolult, de igényel némi előkészületet. Mutatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tulipán gondozása kezdő kertészeknek sem nehéz, de nem árt időben elkezdeni
(Fotó: pixabay.com)

1. Válaszd ki a helyet

Napos, meleg helyre ültesd a hagymákat (Fotó: pixabay.com)

Amikor kiválasztod a tulipánok helyét, nem csupán arra kell gondolnod, hol fognak jól mutatni; hanem arra is, hogy tavasszal mindig kapjanak napfényt. A kert olyan részébe ültesd a hagymákat, ahol meleg van, és a talaj laza, jó vízáteresztő képességű.

2. Készítsd elő a talajt

Laza, kötetlen talajt kedvel ez a pompás virág (Fotó: Pixabay.com)

Ha kiválasztottad a helyet, gyomtalanítás után alaposan lazítsd fel a talajt. Ha kötött talajod van, a 8-10 centiméter átmérőjű hagymákat homokkal keverve ültesd majd ki. A virágok meg fogják hálálni, ha egy kis komposzttal dúsítod a földjüket ültetés előtt; a hagymák alá és fölé is szórj. Használhatsz szerves trágyát vagy tőzeget is.

3. Ágyazz meg nekik

A tulipánágyás akkor a legszebb, ha minél több szín van benne (Fotó: pixabay.com)

Válogasd ki a hagymákat színek szerint, hiszen a tulipánágyás úgy mutat a legjobban, ha sokszínű; ezután egymástól 12-20 centire, 8-10 centi mélyre ültesd el őket. A trágyázás után temesd be a hagymákat, és takard be az ágyást mulccsal vagy őszi levéllel; ez nem csupán a gyomoktól, de a fagyoktól is megvédi őket. Ezután már nincs teendőd velük; ha jól betakartad őket, akkor nem fog ártani nekik a fagy, és öntözni sem szükséges, hiszen a hagyma minden nedvességet tartalmaz, amire a növénynek szüksége van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?