ÉLETMÓDI

Teljesen másképp kell számolni a kutyaéveket, mint ahogy eddig hittük

Megdőlt az az elmélet, hogy egy kutyaév hét évnek felel meg.
  • Szerző: Ripost

Eddig mindenki azt hitte, egy kutyaév hét évnek felel meg. Ez az elmélet most azonban megdőlni látszik. Egy friss kutatás szerint ugyanis a fiatalabb ebek gyorsabban öregszenek, mint azt korábban gondoltuk – írta a Guardian.

A Cell Systems című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint egy

egyéves kölyökkutya életkora megközelítőleg harminc évnek felel meg emberi léptékben.

A kutatásban a DNS epigenetikai változását figyelték meg, ez a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával. A tudósok az emberi genom fejlődését vetették össze a kutyákéval.

A genetikai elemzést száz labrador retrieveren végezték el. Volt köztük kölyökkutya és egészen idős állat is.

Az eredmény szerint egy kölyökkutya egyévesen már harmincévesnek mondható emberi léptékben. Ezt onnan állapították meg, hogy az első évben a kutyák genomjában sokkal jobban felhalmozódtak a metilcsoporthoz tartozó molekulák, mint az emberekében. Ugyanakkor ahogy halad előre az idő, ez a tendencia megfordul, a kutyáknál az öregedés jócskán lelassul.

Ez alapján egy héthetes kutya egy kilenc hónapos csecsemőnek felel meg, négy kutyaév nagyjából 54 emberi évet tükröz, a 14. életévüket betöltő kutyák pedig nagyjából a hetvenes éveikben járhatnak, ha magunkhoz hasonlítjuk őket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?