Létrehozva: 2016.07.18.

Egész életedben rosszul használtad a sót! Elmondjuk azt is, hogy miért

Te is ugyanúgy sózod a különbözõ húsokat? Ne tedd! Sütés elõtt mindegyik más-más bánásmódot igényel.

Levesekhez, főzelékekhez a durva szemű só is megfelel, a halat és a húst inkább finom szemű sóval ízesítsd. Máshogy kell azonban sóznod a sertéshúst, másképp a marhát, a csirkét és persze a halakat.

1. A sertéshúst ne sózd be előre!

Ha egész éjszakán át sóban áll, kiszárad.  A karajt és a combot legjobb közvetlenül sütés előtt besózni.

2. Marhasteak esetében 75 perc sózási idővel számolj!

A hús felszínén 10-15 perc elteltével víz jelenik meg, mert a só a hús természetes levét felszínre "húzza".  A sózási idő leteltével mosd le a húst, majd alaposan töröld le. Ezután süsd ki!  Ha nem akarod, hogy a húst sós-vizes lé vonja be, akkor kevés olajjal keverd össze először a sót, majd ezzel az olajjal kend meg a marhahúst.

3. Darált hús: fontos a sorrend!

Csak a már ledarált húst sózd! Még jobb lesz, ha a gyengén besózott húst 24 órán át pihenteted, és csak azután darálod le.

4. Csirkehús: ezt tudtad?

Magas víztartalma miatt érdemes különösen precízen eljárnod.  Ahhoz, hogy igazán omlós legyen a husi, sütés előtt legkevesebb 6 órával dörgöld át sóval a feldarabolt csirkét. Ha csak vastagabb húsokat (comb, mell) teszel a tepsibe, akár 24 órával előbb is sózhatsz. Ha egészben sütöd a csirkét, 48 órával korábban is besózhatod.

5. Mi a helyzet a halakkal?

A halakat közvetlenül a párolás, sütés előtt kell megsózni kívül és belül, aztán rögtön serpenyőbe vagy grillrácsra kerülhetnek.

6. A bárány: hagyd állni a sóban! 

A bárány olykor túl karakteres illatanyagait tompítja, finomítja a sóban való pácolás, így érdemes elkészítés előtt akár két nappal korábban lesóznod a húst. Még eredményesebb lehetsz, ha rozmaringgal egészíted ki a sókezelést: a sózott, friss rozmaringgal fűszerezett bárány húsa sokkal finomabb, aromái kiegyensúlyozottabbak, gazdagabbak és teltebbek lesznek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a litván hadüzenetre

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc