Létrehozva: 2021.02.10.

Ez történik a tojással, ha héjastul dobod a forró serpenyőbe

A hobbiszakácsok mindig kitalálnak egy új trükköt! Most épp a tökéletes tükörtojáshoz. Nincs más dolgod, mint belevágni héjastól a tojást a serpenyőbe!

Szerző Horváth Gabi

Utálod, hogy nem marad egyben a tojássárgája, amikor feltöröd a tojást a tükörtojáshoz? Itt az új trükk, amivel nem fogsz hibázni – egyenesen a hobbiszakácsok és a gasztrobloggerek ötlettárából a tuti tükörtojás elkészítéséhez! Az új ötlet elsőre talán bizarrnak tűnik, de a kitalálója esküszik rá. Hogy mi a nagy ötlet? Mosd meg alaposan a tojást, töröld meg, majd ejtsd bele magasról a kiolajozott, és alaposan felforrósított serpenyőbe. Érdemes a tojást dobás előtt egy kicsit méregetni a kezedben: azt az oldalát fordítsd lefelé, amelyik a nehezebbnek tűnik.

Törött tojás nélkül nincs rántotta, tartja a francia mondás, de tükörtojás sem (Fotó: Pixabay.com)

Hogy mi történik ilyenkor?

A serpenyőbe érkezéskor a tojás héja felreped, de nem törik darabokra. A résen át a fehérje elkezd kifolyni. Ha ekkor az ujjaddal vigyázva, ügyesen szétválasztod a tojás héját, a sárgája garantáltan egészben jön ki belőle. A fehérje ekkorra már elkezd kissé megszilárdulni a serpenyőben, így nem engedi szétcsúszni a sárgáját. Az eredmény: szinte tökéletes tükörtojás, egyben maradt sárgájával, ami remekül mutat majd a tányérodon vagy a tojásos szendvicseden.

Ínycsiklandozó látvány a szép tükörtojás (Fotó: Pixabay.com)

Sok múlik a becsapódás szögén

A trükk annyi, hogy körülbelül 45 fokos szögben, megfelelő magasságból és megfelelő erővel dobd a tojást a serpenyőbe. Azt nem állítjuk, hogy rögtön tökéletesen fog sikerülni, de egy-két elrontott tojás után általában működni szokott a trükk, ekkorra már begyakorlod a technikáját. Ilyenkorra azt is kikísérletezed, milyen erővel kell odacsapni a tojást, hogy pont akkora rés keletkezzen a héján, amekkorára szükséged van a megfelelő eredményhez.

Légy óvatos!

Még egy probléma lehet: figyelj oda nagyon, amikor a forró serpenyőbe esett tojáshéjat szétnyitod: ha hozzáérsz a serpenyő forró aljához, könnyen megégetheted a kezedet, ezért igyekezz minél gyorsabban végezni a művelettel. A tojás héját a felfelé eső részénél ragadd meg az ujjad hegyével, és így nyisd szét. A művelethez kissé ki is emelheted a tojáshéjat a serpenyőből, a lényeg, hogy semmiképp ne okozz magadnak sérülést főzés közben. Arra is ügyelj, hogy a héjdarabok ne peregjenek vissza a sülőfélben levő tükörtojásra.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál