Létrehozva: 2021.08.08.

Soha többé ne dobd ki a hullott almát, hihetetlen, mit készíthetsz belőle

Kezd érni az alma, de a fákról már most sok gyümölcs hullik le. Ha eddig mindig a komposztra dobtad őket, többet ne tedd: mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb ötletet!

Egyre többen kíváncsiak rá, hogyan készíthető el az almaecet házilag, hiszen ez az egészséges finomság egy háztartásból sem hiányozhat. Vannak, akik kimondottan csodaszerként emlegetik, hiszen mindent koncentráltan tartalmaz, amit az alma is: pektin, béta-karotin, kálium, enzimek és aminosavak. Zsírégető hatása jól ismert a diétázók között, ahogyan az is köztudott, hogy mézzel keverve enyhíti az ízületi gyulladásokat. Serkenti az anyagcserét, ezért kiváló méregtelenítő, ráadásul jó hatással van a bőr egészségére is. De nem csak emiatt érdemes készítened, hanem azért is, mert így hasznát tudod venni a fa alatti hullott almának. Bár az almaecet készítése házilag kicsit hosszadalmas, de a végeredmény miatt abszolút megéri: hiszen nem csupán olcsóbb, de finomabb is, mint a bolti. Mutatjuk, hogyan csináld!

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg méz vagy cukor
  • 2 liter víz
  • Egy ötliteres befőttesüveg vagy egy vödör
  • Fotó: Shutterstock

    Elkészítés:

  • Az almákat alaposan tisztítsd meg, a rossz részeket vágd ki; ezek nem kerülhetnek az ecetbe. Héjastul, csutkástul vágd össze őket minél kisebbre.
  • Tedd a feldarabolt almát az ötliteres üvegbe, majd öntsd rá a mézet vagy a cukrot. Ezután forrald fel a vizet, majd hűtsd vissza. Ha ezzel megvagy, öntsd a vizet az üvegbe.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ezután nincs más dolgod, mint egy gézdarabbal vagy vászonruhával lezárni az üveget, és meleg, árnyékos helyre tenni; az ideális a 25 Celsius fok. A ruhára azért van szükség, mert az erjedés alatt ellepnék a muslicák az üveget. Olyan helyet válassz, ahol jó a szellőzés, mert az erjedés alatt kellemetlen szagok keletkezhetnek.
  • Három hétig érleld az almaecetet; közben naponta kavard meg egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le alaposan a levet, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra; ezután hűvös helyen érleld néhány hétig. Pár nappal a leszűrés után fehér, kocsonyás réteg keletkezik a tetején; ez teljesen természetes, ez az úgynevezett ecetágy.
  • 2-3 hét után fejtsd le az ecetet: told félre az ecetágyat, és egy vékony csövet vezess az üvegbe. Tegyél egy üres edényt valamivel alacsonyabbra, mint a befőttes üveg van, majd szívd meg a csövet, és hagyd, hogy a folyadék átcsorogjon az edénybe. Ezután töltsd üvegekbe, zárd le, és tedd hűvös helyre.
  • Az ecetágyat ne dobd ki; a következő adag almaecethez újra felhasználhatod.
  • Fotó: 123rf

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

    origo.hu

    Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

    borsonline.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

    magyarnemzet.hu

    Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

    ripost.hu

    Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

    origo.hu

    Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

    ripost.hu

    Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc