POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.28.

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

"Tíz év, hogy megmentsük a világot!"

Ez a baloldal már nem az a baloldal, az új baloldal a nyugati ember életvitelét támadja, legyen szó klímáról, biológiai nemekről, migrációról, vagy emberi jogokról. Így vélekedett washingtoni könyvbemutatóján Liz Truss, volt brit konzervatív miniszterelnök aki Ten Years to Save the West, azaz Tíz év a nyugat megmentésére címmel írt útmutatót konzervatívok számára, hogy milyen eszközökkel lehetséges megmenteni a számukra fontos értékeket. A kötetet Amerikában a Heritage Foundation mutatta be, az eseményen Náray Balázs a közmédia tudósítója járt.

„Az Egyesült Királyság legnagyszerűbb találmánya az Egyesült Államok volt, bár nem egy szándékolt találmány” – fanyar angol humorral megfogalmazott kijelentéssel kezdte beszédét Liz Truss, a neves elemzőközpont közönsége előtt. Majd mielőtt a kijelentés történelmi utalásait a hallgatóság átgondolhatta volna, hozzátette hogy a két országnak köszönhetők a mai képviseleti demokrácia alapjai.

A konzervatív politikus, aki ugyan a miniszterelnöki tisztséget alig 50 napig töltötte be, de 2012 óta a brit kormányban különböző pozíciókban volt tag, közte az külkereskedelmi és külügyminiszteri posztot is betöltötte.

A politikus a 10 év a Nyugat megmentésére című könyvében a konzervatívok számára kínál eszközöket a politikai befolyás megtartására, illetve a kezdeményezés visszaszerzésére az úgynevezett progresszív baloldaltól. Előadásában úgy vélte, hogy a baloldal ezt a kezdeményezést az elmúlt 20 évben tudta magához ragadni:

„Ez már nem a régimódi baloldal, amelyik a termelési viszonyokról, gazdasági egyenlőtlenségről értekezett, hanem egy új baloldal, amely alattomos elképzeléseket képvisel, és alapjaiban kérdőjelezi meg az életvitel kereteit”

– vélekedett, majd hozzátette:

„Legyen szó a klímaszélsőségességről, amelynek nevében nem hisz a gazdasági növekedésben. Legyen szó a férfi és a nő kettőssége, a biológiai nem megkérdőjelezéséről. Legyen szó az emberi jog társadalmainkban meggyökerezett felfogásával ellentétes értelmezéséről, aminek nevében lehetetlenné teszi a fellépést az illegális bevándorlással szemben. Ezeket az új eszméket a globális baloldal terjeszti, és sikeresnek bizonyult abban, hogy leszivárogjon a társadalom meglehetősen nagy részéig, valamint megjelenjen az intézmények nagy részében” – mondta Truss.

Liz Truss korábbi brit miniszterelnök Ten Years to Save the West (Tíz év a Nyugat megmentésére) című memoárja egy londoni könyvesboltban a könyv megjelenésének napján, 2024. április 16-án. Truss, a brit Konzervatív Párt volt vezetője 2022. szeptember 6-tól 49 napon át töltötte be a kormányfői tisztséget.
MTI/EPA/Andy Rain

A konzervatív politikus pontosabban is kifejtette, hogy mire gondolt és utalt a jelenleg is zajló sok helyütt antiszemita megmozdulásokra amerikai egyetemeken, amelyek az emberi jogi elképzelés hamis kisajátításából indulnak:

„Csak meg kell nézni mi folyik amerikai egyetemi városokban, amelyek zsidók számára nem nyújtanak biztonságot, vagy, ami London utcáin zajlik ma, ahol zsidó embernek nem biztonságos végigmennie az utcán egy ottani tüntetés idején. De ide tartozik az a tény is, hogy lehetetlen kitoloncolni a törvénytelenül érkezett bevándorlókat, akár az Egyesült Államok déli határainál, akár a brit partokra érkező kishajók esetében.

Vagy éppen vegyük a „woke” eszméket, ami egy másik elhibázott neomarxista elképzelés, amelyeket az 1960-as években találtak ki őrült posztmodernisták, például arról, hogy a biológiai nemek nem tükrözik a valóságot. Itt van Biden elnök, aki olyan szabályozást tervez bevezetni a nők sportjáról szóló törvényi keretbe, ami megengedné, hogy biológiai férfiak – akik nőnek tartják magukat – megjelenjenek az iskolák női öltözőiben és mosdóiban. Ha pedig ezt szóvá teszik, akkor őket tehetik felelőssé zaklatás miatt. Hogy az ördögbe történhet ez meg a társadalmainkban?”

– tette fel a kérdést Liz Truss, aki ide sorolta még a klímaváltozás ellen szélsőséges eszközökkel fellépni kívánó csoportokat, amelyeknek nem elegendő például a széntüzelésű erőművek leállítása, és az energiatermelés további átalakítása, de rákényszerítenék a lakosságra az elektromos járműveket és különadókat. Miközben a nyugat gazdasági versenytársai – így Kína is – szénerőművek építésével csökkenti termelési költségeit és így tesz előnyre szert.

A bal és jobboldal közötti küzdelem további elemzését további kérdéssel folytatta:

„Hogyan juthattunk odáig, hogy az ezredfordulót követően – annak a ténynek az ellenére, hogy ott van a színen számos konzervatív értelmiségi és politikus – mégis a közbeszéd annyira a baloldal felé tolódott? Először is azért, mert túlságosan sok konzervatív nem szólalt meg ezen a nevetséges eszmékkel szemben.

Én csak megjelölésül nevezem ezeket az embereket konzervatívnak, akik inkább megalkuvást keresnek és valamilyen középutat próbálnak találni.

Hogy miért teszik ezt? Először is, mert nem akarnak utálatosnak tűnni. Úgy látszani, hogy az úgynevezett emberi jogok ellen vannak, vagy, hogy a környezetvédelem ellen vannak. Nem akarnak úgy feltűnni, mintha utálatosak lennének a transznemű emberekkel. Ezért engedték, hogy az említett eszmék mögötti érvek határozzák meg azt, hogy mi a helyes és helytelen. De van egy ennél cinikusabb okuk a megalkuvásra: mégpedig, hogy aki jó munkahelyet akar magának a politikai pályája után, vagy valamelyik vállalat igazgatótanácsába akar kerülni, akkor az említett nézeteket kell hangoztatnia. Ha népszerű akar lenni, és meghívást akar sok esti fogadásra Washingtonban, vagy Londonban, akkor ezeket a nézeteket kell vallania. Márpedig az emberek az esti fogadásokat választották az elvekkel szemben” – állapította meg a volt brit miniszterelnök.

A parlamenti képviselő szerint az amerikai és brit konzervatívok ott is hibát követtek el az elmúlt két évtizedben, hogy nem vették figyelembe az állami bürokrácia befolyásának túlzott megnövekedését:

„Tény, hogy a hatalom jó része, ami korábban demokratikusan megválasztott politikusok kezében volt, – akik választások útján leválthatók – átkerült úgynevezett független testületek kezébe, legyenek azok központi bankok, különböző állami ügynökségek, vagy éppen maguk a köztisztviselők. Amit pedig látunk az Egyesült Királyságban és valószínűleg itt az Egyesült Államokban is, az egy növekvő politikai aktivista réteget a köztisztviselők között, amelynek vannak bizonyos elképzelései a genderideológiát, vagy a klímaváltozást és emberi jogokat illetően, és ezeket hivatali szerepükben is népszerűsíteni akarják” – sorolta és erre válaszként azt ajánlotta briteknek, és részben az amerikaiaknak, hogy a választott politikai vezetőnek legyen hatásköre, legalábbis a felső kormányzati vezetői réteg lecserélésére.

„Megfelelő módon szükséges kinevezni a bürokráciánk magas rangú tisztségviselőit, valamint foglalkozni kell az el nem számoltatható bürokratikus testületek leépítésével, ezeknek menniük kell. Az olyan kezdeményezések pedig, mint amit például itt a Heritage Foundation visz, a Projekt 2025, egy másik lényegi pontját érintik a konzervatív építkezésnek. Mégpedig, hogy legyen a konzervatív elképzeléseknek is szervezett háttere, és ez az Atlanti-óceán mindkét partján létfontosságú.

Emellett a konzervatívoknak szükségük van arra is, hogy véget vessenek a megalkuvásnak.

Ez alatt értem azt, hogy véget vessenek a behódolásnak a „woke-orwellianizmus” előtt hazájukban, valamint a totalitarizmussal való megalkuvásnak külföldön. Mind a kettő az életmódunkat veszélyezteti. A legjobb döntéshozók azok, akiket demokratikus úton a független nemzetállamok polgárai választanak meg és nem azok, akik különböző nemzetközi testületekben ülnek a közembereket foglakoztató dolgoktól elszakadva” – mondta.

Liz Truss elképzeléseit kifejtő előadásában világossá tette, hogy az Egyesült Államok politikai csatájában melyik oldalon áll, és milyen eredményt tartana kívánatosabbnak a konzervatív értékek védelmében.

„Az idei év létfontosságú lesz, ez is oka annak, hogy miért akartam, hogy könyvem még idén megjelenjen” – mondta, majd kiemelte, hogy változásra van szükség az elnök személyét illetően.

„Egy konzervatív személyiség megválasztása a Fehér Házba kritikusan fontos a globális baloldallal szembeni fellépésben

Még csak rágondolni sem akarok arra, hogy milyen lenne az élet a woke-baloldallal újabb 4 éven át itt az Egyesült Államokban, vagy Amerika folytatódó gyengülésében a nemzetközi porondon. Ugyanakkor győzni 2024-ben és kormányra kerülni 2025-ben nem elegendő, ugyanis óriási ellenállás lesz majd az állami bürokrácia részéről, valamint a politikai baloldal felől, ami soha nem volt szélsőségesebb és fertőzőbb. A sikeresség érdekében pedig szükség van a konzervatív mozgalom minden erőforrására, az olyan elemzőközpontokra, mint a Heritage és remélhetőleg a brit szövetségesekre. Győzniük kell, mert a szabad világnak szüksége van önökre – zárta az amerikai konzervatívoknak címzett szavait és véleményének kifejtését a volt brit miniszterelnök Washingtonban.

origo.hu

Drámai képeken a felismerhetetlenre plasztikázott, magyar származású világsztár

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

metropol.hu

„Szeretnénk megosztani veletek, hogy…” – Tóth Gabi és szereleme közös fotóval jelentette be az örömhírt, özönlenek a gratulációk

mandiner.hu

Scholz nagyon kéri az ukrán menekülteket: kezdjenek már végre dolgozni

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

origo.hu

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

mindmegette.hu

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg brutális dekoltázsát és kerek fenekét az Exatlon bombázója - videó

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?

POLITIK

Kijev elismerte az orosz erők sikerét