Létrehozva: 2021.08.14.

Ne csak paradicsomlét főzz be télire, így készül az isteni pizzaszósz

Itt az ideje a paradicsombefőzésnek, készül a lecsó, az ivólé télire. Érdemes új recepteket is kipróbálnod, hiszen pizzaszósz is készülhet a bőséges termésből. Mutatjuk a receptet!

Beindult a paradicsomszezon, egyre olcsóbb a piacon ez a zöldség, de a kiskertek is most ontják a bőséges termést. Nem csupán paradicsomlevet és lecsót készíthetsz belőle: praktikus, ha pár üveg pizzaszósz is kerül a kamrapolcra, hiszen csak le kell kapni onnan, amikor pizzát sütsz, de egy olaszos tésztát is nagyon feldob, sőt, van, aki melegszendvicsbe is tesz egy csipetet. Rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ha van kész pizzaszósz a háznál; mutatjuk, hogyan készítsd el!

Fotó: Ripost

Hozzávalók

  • 5 kg paradicsom (lehetőleg húsos fajtát válassz)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • olaj
  • bazsalikom
  • zsálya
  • bors
  • oregánó
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Vágd apró kockákra a hagymát, majd dinszteld üvegesre forró olajban. Ha kész vagy, húzd le a tűzről, és készítsd elő a paradicsomot.
  • Alaposan mosd meg a paradicsomot, vágd ki a csumáját, és távolítsd el a csúnya részeket. Ha héj nélkül szeretnéd készíteni, vágd be a tetejüket keresztirányban, és pár percre dobd őket forró vízbe; így könnyebb hámozni. A turmixolás miatt akár maradhat is a héja, hiszen a gép apróra darabolja; sokak szerint a héjjal együtt sokkal gazdagabb íze lesz a szósznak.
  • Tedd fel főni a feldarabolt paradicsomot, add hozzá a fűszereket és az ízlés szerinti mennyiségű sót. Amikor kezd szétesni, botmixerrel alaposan turmixold össze. Főzés közben ezt többször ismételd meg, ha rajta hagytad a héját.
  • Folyamatosan ellenőrizd a sűrűségét: akkor jó, ha a tányérra téve nem folyik el. Körülbelül 1-2 óra alatt éri el a kellő sűrűséget; ez attól is függ, hogy milyen paradicsomfajtát választottál.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ha kenhető állagú a massza, forrón szedd csírátlanított üvegekbe. Lezárás után állítsd fejre 10-15 percre az üvegeket, majd mehetnek a száraz dunsztba. Tartósítószer nélkül is eláll, de, ha biztosra akarsz menni, egy csipet nátrium-benzoátot tehetsz hozzá, mielőtt az üvegekbe töltöd. Ezután már csak annyi dolgod lesz vele, hogy ha pizzát sütsz, leveszel egy üveget, és paradicsomos alapként ezt a szószt kened rá.
  • Fotó: Shutterstock

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

    origo.hu

    Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

    borsonline.hu

    Váratlan betegség miatt kerülhet le a képernyőről a TV2 sztárja

    magyarnemzet.hu

    Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

    origo.hu

    Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

    ripost.hu

    A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc