Létrehozva: 2021.09.18.

Így készül az igazi szilvalekvár, amiben megáll a kanál

Ez a finom csemege tepsiben készül, cukor és tartósítószer nélkül. Érdemes kipróbálni, mert egyszerűen nem tudod elrontani.

Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Most érik a szilva, ami fantasztikus alapanyag lekvárnak, minden háztartásban kellene lennie belőle néhány üvegnek. Elképesztően egészséges gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba, gyönyörűen rendbentartja a bélrendszert, valamint kiváló A-, C- és K-vitamin forrás. Egyes tájakon a legkedveltebb lekvár, és olyan sűrűre készítik, hogy megálljon benne a kanál. Mivel alig marad benne nedvesség, sokáig eláll tartósítószer és cukor nélkül is. Most megmutatjuk, hogy főzhetsz te is szilvalekvárt tepsiben sütve, az elkészítése garantáltan nem fog problémát okozni kezdőknek sem!

Fotó: shutterstock

Tepsiben sült szilvalekvár cukor- és tartósítószermentesen:

Hozzávalók kb. 4 közepes üveghez:

  • 6 kg érett szilva

    Így készítsd el:

  • A szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd negyedekre őket.

  • Egy mélyebb tepsibe halmozd bele a gyümölcsöket, de ne töltsd teljesen tele a tepsit szilvával, mert a főzés elején nagyon sok lé fog kisülni belőle. Fontos, hogy forrás közben ne bugyogjon ki a tepsi peremén a szilvalé. Érdemes több részletben főzni a lekvárt, vagy egyszerre több tepsiben készíteni, és ha eléggé összesűrűsödött, át lehet rakni az egész lekvárt egy edénybe.

  • 150 fokra előmelegített sütőbe helyezd be a tepsi szilvát és kb. egy vagy két óránként kavargasd meg. A lekvárt lassan kell sütni, amíg elsül belőle az összes nedvesség. Ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, de attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs. A lekvár akkor van készen, ha már sűrű, fekete és összeáll, vagyis megáll benne a kanál.

  • Még forrón töltsd a szilvalekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Töltés közben ütögesd meg néha az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegős rész. Steril kupakkal zárd le, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Bugyolált be az üvegeket vastag takaróba vagy paplanba és hagyd őket lassan kihűlni. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Fotó: shutterstock

    Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a szilvalekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

    origo.hu

    Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

    magyarnemzet.hu

    Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

    life.hu

    Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

    hirtv.hu

    A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

    origo.hu

    Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

    lakaskultura.hu

    Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

    magyarnemzet.hu

    A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

    ripost.hu

    Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

    ripost.hu

    Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

    ripost.hu

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús