Létrehozva: 2021.11.11.

Márton napi finomságok: isteni otthoni receptek

Márton napján még az is libát akar enni, akinek egyébként nem ez a kedvenc étele. Vessük hát bele magunkat az ízek kavalkádjába, süssünk-főzzünk, kóstoljunk! Összeszedtünk néhány remek receptet.

Nagyanyáink úgy tarották, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Így aztán még most sem késő betérni egy henteshez és venni egy jó adag libahúst, amiből bizony rengeteg finomságot készíthetünk. Lássunk néhány remek receptet, nem telhet el e nélkül a Márton nap.

Libanyak leves

  • 80dkg libanyak
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 darab burgonya
  • 1 zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • 1db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1fejvöröshagyma
  • 2db babérlevél
  • 7 szem egész feketebors
  • só, egy kis vegeta
  • egy csomag cérnametélt
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Fotó: Shutterstock Libanyak leves

    A libanyakat hideg vízben átöblítjük, majd egy nagy fazékba tesszük a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával és burgonyával együtt.

    Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot, felöntjük bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük. Ha felforrt, megsózzuk, és további 45 percig főzzük.

    Ezután hozzáadjuk a feldarabolt fehérrépát, a sárgarépát és a zeller felaprított zöldjét, majd puhára főzzük a libanyakkal együtt. A levest a libanyakkal és a zöldségekkel és főtt tésztával együtt tálaljuk.

     

    Libamáj pástétom

    Hozzávalók:

  • 1 friss libamáj,
  • 1 liter tej,
  • 1 pohár édes tokaji bor,
  • só, bors, szerecsendió, fahéj, porcukor
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Fotó: shutterstock Libamáj

    Tisztítsuk le a libamájat és egy éjszakára áztassuk be 1 liter hideg víz és 1 liter hideg tej keverékébe – lefedve tegyük hűtőbe. Másnap öntözzük meg tokajival. Hagyjuk állni még egy órát. A sütőt melegítsük elő 130 fokra. 1 kg májhoz 12 g sót, 3 g borsot, csipetnyi szerecsendiót, késhegynyi fahéjat és csipetnyi porcukrot szórjunk – mindkét oldalára. A májdarabokat szorosan egymás mellé illesztve tegyük egy cserépedénybe, majd fedjük le. Tegyük be a sütőbe. (1kg máj sütési ideje1 óra). Hagyjuk kihűlni, majd 1 napra tegyük hűtőbe. Másnap szedjük le a fagyott zsírt, olvasszuk fel, majd kanalazzuk vissza a pástétomra. 3-7 napig pihentessük a hűtőben.

    Konfitálni sem ördöngősség

    A liba húsa rendkívül ízletes, így a fűszerezése igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a mélyen zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós libacomb vagy mell, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

    Ludas kása

    HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak, láb)
  • 1/2 kg libamell
  • 50 dkg gersli vagy rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
  • 10 dkg gomba
  • majoránna, só, bors, gyömbér
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    Fotó: shutterstock

    A megtisztított libaaprólékot és a mellehúsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 dkg zsíron finomra vágott hagymát, fokhagymát pirítunk, hozzátesszük a libát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és reszelt gyömbért teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron megforrósítjuk a gerslit vagy a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk.

    A Márton-napi lakomáról

    A néphagyomány szerint Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdetét. Az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók – sok esetben – egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé és innen ered a libaevés hagyománya. De ezen kívül a Márton-nap egy egyházi ünnep is. Ilyenkor van a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó olyan nap, amikor jóízűen és gazdagon be lehet lakmározni, de ilyenkor lehetett a tömött libát is levágni. Régen úgy gondolták, hogy minél többet isznak és esznek, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. Egy másik hiedelem szerint azért illik Márton-napon ludat enni, mert aki ilyenkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ilyen házat valószínűleg még soha nem látott, egészen bizarr - fotó

    origo.hu

    Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

    metropol.hu

    Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

    vg.hu

    Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

    metropol.hu

    Házasság első látásra: már az első részben megjósolta a szakértő a műsor végét?

    hirtv.hu

    Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

    travelo.hu

    Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

    borsonline.hu

    „Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

    ripost.hu

    Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

    ripost.hu

    Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál