Létrehozva: 2023.07.15.

Egész télen lehet roppanós kovászos uborkád ezzel a módszerrel

A kovászos uborka a nyár egyik legfinomabb csemegéje, ilyenkor, frissen a legjobb. De ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnéd el télire! Mutatjuk a legjobb módszert, amivel friss marad, és biztos, hogy nem fog megromlani.

A tökéletes kovászos uborkához csak kenyér, kapor, jóféle uborka, türelem és meleg kell. Most minden adott hozzá, hogy elkészítsd, de közben meglehet, hogy gondolkodtál már azon, hogyan lehetne ezt a páratlan ízt télire is megőrizni. Szerencsére lehetséges, és a minőségén, ízén mit sem változtat a tartósítás – mutatjuk a legjobb receptet!

Pickled,Cucumbers,With,Horseradish,And,Garlic,In,A,Large,Glass
Nyáron az igazi, de télire is elteheted a kovászos uborkát. Fotó: Kinek00 /  Shutterstock

Kovászos uborka télire

Hozzávalók:

  • 1 db 5 literes befőttes üveg
  • 2 szelet kovászos kenyér
  • 2 ek jódmentes só
  • 2 liter víz
  • 2 kg fürtös uborka
  • 2 csomag kapor

Elkészítés:

  • A kovászos uborkához alaposan tisztítsd meg az uborkákat: nem elég csak lemosni őket, egy tiszta mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan súrold át az érdes héjukat. Ezután vágd le az uborkák végeit, kóstold meg, nem keserűek-e, majd vágd be őket hosszában két oldalról. Így alaposabban átjárja majd őket a lé.
  • Tedd a kapor felét az üveg aljára, majd jöhetnek az uborkák. Állítva tedd őket az üvegbe, hogy minél több beleférjen. Az üveg közepére is tegyél egy kis kaprot, majd a tetejére is.
  • Add a sót a vízhez, majd forrald fel, és még forrón öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. Ezután pakold a kenyérszeleteket az üveg tetejére, és jöhet az erjedés!
  • Tedd az üveget meleg helyre, ahol legalább 25 Celsius fok van (az nem baj, ha ennél több), de fontos, hogy ne érjék közvetlenül a Nap sugarai, mert megpuhulhat az uborka. Tegyél egy edényt az üveg alá, hogy ha kiforr a lé, ebbe csorogjon. Az így elvesztett levet az erjedés alatt folyamatosan pótold sós vízzel. 
  • A harmadik napon már megkóstolhatod az uborkát, de általában 4-5 nap alatt lesz tökéletes. Ha elkészült, jöhet a következő lépés, vagyis tedd el télire! Szűrd le a kovászos uborka levét, majd tedd fel egy fazékban a tűzhelyre. Forrald fel a levet. Közben az uborkákat tedd kisebb, csírátlanított, zárható befőttesüvegekbe. Lehetséges, hogy a léhez adnod kell majd sós vizet, hiszen fontos, hogy ellepje majd a kisebb üvegekben is a uborkákat.
  • Öntsd fel az uborkával töltött üvegeket a felforralt lével, majd erősen zárd le őket. Még forrón tedd száraz dunsztba, és ott hagyd, hogy pár nap alatt kihűljenek. Ha biztosra akarsz menni, adhatsz hozzá nátrium-benzoátot még azelőtt, hogy lezárnád, de enélkül is eláll egész télen a kovászos uborka.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc