Létrehozva: 2023.09.06.

Kell vagy sem celofán a befőttesüveg teteje alá?

Befőzős csoportokban vérre menő viták tudnak kialakulni a kérdésben a háziasszonyok között. De mi lehet az igazság, jót teszünk, vagy rosszat, ha celofánnal is zárjuk az üveget? Ennek jártunk utána!

Legyen szó akár befőttről vagy lekvárról, akár savanyúságról, sokan használnak celofánt, mielőtt lezárják az üvegeket, és elteszik a kamrapolcra. A kérdésben a háziasszonyok elég megosztottak, van, aki minden üvegre szeret a biztonság kedvéért celofánt rakni, a másik tábor szerint pedig nemcsak felesleges, de egyenesen káros is lehet. De mi lehet az igazság?

Preserved,Food,In,Jar,,Fruit,Compote,On,Wooden,Table.,Variety
Az egyik tábor szerint felesleges, a másik szerint fontos a celofán. Fotó: encierro /  Shutterstock

Nem kell új kupakot venni

Az biztos, hogy a lapkák cseréjét meg lehet spórolni, ha valaki celofánt használ, hiszen így rá lehet tekerni az üvegekre a régi, esetleg sérült kupakokat is. Ezeket alapból nem tanácsos felhasználni, hiszen a sérülésekben, rozsdafoltokban lévő mikroszkopikus szennyeződéseket még kifőzéssel sem lehet teljesen eltávolítani, ezekből pedig bekerülhetnek a mikrobák a lekvárba, befőttbe. Celofán használatával azonban nincs ez a gond; de az ellentábor szerint aki így teszi el télire a zöldséget, gyümölcsöt, az a szerencsére bízza, hogy megromlik-e.

Levegő kerülhet a befőttbe

Akik a használatára esküsznek, azt mondják, hogy a celofán és a kupak közé kerülő levegő megakadályozza, hogy bekerüljenek a baktériumok az üvegbe, sőt, sokan a celofánra tesznek egy késhegynyi tartósítószert, hogy bebiztosítsák magukat. Azonban azok, akik ellenzik a használatát, azt mondják, hogy ha celofánt teszünk a kupak alá, akkor nem lehet teljesen légmentesen lezárni az üveget, így pont, hogy emiatt romlik meg gyorsabban, ami benne van.

Védi a lapkát a savanyúságoknál

Vannak olyan, hidegen eltett savanyúságok, melyeknél nem a hőkezelés, hanem a hozzáadott tartósítószer – nátrium-benzoát vagy szalicil – és az ecet tartósítja a zöldségeket. Ezeknél sokan azért használnak celofánt a kupak alá, mert az ecet savassága miatt akár egy év alatt is rozsdásodhat, kimaródhat a kupak, és hamarabb megromlik a savanyúság; ráadásul így a kupakot a következő évben ki kell dobni. 

Legyen steril, ha már használod

Befőzésnél a legfontosabb a tisztaság: az üvegeknek, a kupakoknak, a feldolgozott gyümölcsnek tisztának kell lenniük, és ez a celofánra is igaz. Vagyis nem elég csak kivenni a csomagolásból, érdemes egy pár pillanatra forró vízbe is mártani, mielőtt az üveg tetejére kerülne.

Fermentált dolgoknál kerülni kell

Egészen más a helyzet a fermentált savanyúságoknál: ott egyértelműen azt javasolják, akik rendszeresen tesznek el így savanyúságot, hogy semmi ne kerüljön a kupak alá, hiszen teljesen tökéletesen légmentesen kell lezárni az üveget az erjedés miatt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

mandiner.hu

Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Könnyen rákot okozhat, ha így issza a kávét

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc