Létrehozva: 2023.10.22.

Ezeket az ételeket soha ne melegítsd mikróban, veszélyes lehet

Ritka az olyan konyha, ahol ne lenne ilyen készülék, és valljuk be, nagyon tud hiányozni, amikor elromlik. Ám az, hogy sok mindenben segít bennünket, nem jelenti azt, hogy mindent meg lehet benne melegíteni.

Pár évtizede még ritkaságnak számított, ma már pedig alapkellék a konyhában a mikrohullámú sütő. Azzal mindenki tisztában van, hogy fém dolgokat – evőeszközök, alufóliába csomagolt ételek – tilos beletenni, de tudtad, hogy egyes ételek is tiltólistások? Ha ezek mégis a mikróba kerülnek, komoly veszélyt okozhatnak. Mutatjuk, mit ne melegíts benne!

Detail,Of,Female,Hand,While,Using,The,Microwave
Bizonyos ételeket veszélyes a mikróban melegíteni! Fotó: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock

Főtt tojás

Melegítés közben a keményre főzött tojásban lévő nedvesség miatt olyan mennyiségű gőz keletkezhet, hogy a tojás felrobbanhat – pláne, ha héjastul kerül be! Ha bent a sütőben nem is robban fel, amikor kiveszed, a kezedben is szétcsattanhat hirtelen; akkor pedig égési sérülést okozhat. Ha mindenáron főtt tojást akarsz melegíteni a mikróban, akkor először is pucold meg, másodszor pedig vágd kisebb darabokra, vagy villával törd össze. De a legjobb, ha a kemény tojást távol tartod a mikródtól.

Víz

Bizony, a teához való vizet sem ajánlott a mikróban felforralni! Bár így gyorsabb, mint a vízforralóban, mégsem érdemes kísérletezni vele, mert súlyos égési sérülést szenvedhetsz tőle, amikor kiveszed. A mikróban ugyanis könnyen túlhevül a víz a bögrében; és bár nem látod sem gyöngyözni, sem lobogni, valójában ilyenkor a víz tűzforró. Ez pedig sokszor csak akkor derül ki, ha megmozdítod a bögrét, és a mozgás hatására kifut a víz – egyenesen a kezedre. Ha választhatsz, inkább melegítsd a teának való vizet a vízforralóban, vagy a tűzhelyen. Ha mégis mikróban forralsz vizet, várj egy-két percet, mielőtt kiveszed a bögrét, és ekkor is csak óvatosan nyúlj hozzá!

Szőlő

Ha olyan süteményt vagy zabkását akarsz melegíteni, amiben szőlő van, inkább tedd a tűzhelyre; a szőlőszemek ugyanis a mikrohullámok hatására túlhevülnek, a bennük lévő cukor olvadt plazmává változik, ami igencsak látványosan lobban lángra odabent. A mikró üvegén keresztül nézve még akár érdekes is lehet a látvány, csakhogy a túlhevült szőlőszemek akár a szádban is felrobbanhatnak, amikor beléjük harapsz.

Felvágottak, szalámik

A különféle kolbászokat, húskészítményeket érdemes inkább a sütőben vagy serpenyőben sütni, melegíteni, mert a mikrohullámok hatására koleszterin oxidációs termékek keletkezhetnek bennük, melyek elfogyasztva növelhetik a szív-érrendszeri megbetegedések esélyét. A nyers, füstölt szalonna pedig egyszerűen csak felrobbanhat, ha mikróban szeretnéd megsütni.

Csilipaprika

Nem ajánlott erős paprikát melegíteni a mikróban, mert a benne található kapszaicin, vagyis a csípősségért felelős vegyület gyorsan a levegőbe kerül, amint kinyitod a mikró ajtaját, és a csípős, akár maró gőz nemcsak a szemet és az orrot irritálja, de akár légzési nehézséget is okozhat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc