Létrehozva: 2024.03.08.

Óriási hiba, amit a tészta főzésekor a legtöbb nő elkövet

Sokszor hiába tartasz be minden lépést, mégis összeragad a tészta? Akkor könnyen lehet, hogy te is elkövetted ezt az apró bakit!

Bár rá lehetne fogni, hogy tésztát főzni egyszerű, a lelke mélyén minden háziasszony tart tőle, hiszen sokszor hiába minden erőfeszítés és figyelem, végül az egész adag összeragad a lábosban. Ilyenkor könnyű ráfogni, hogy rossz fajtát kaptál a boltban, vagy túlfőtt, de a probléma gyökere nem ebben van, és nem is az fog segíteni rajta, ha olajat öntesz a főzővízbe vagy a kész tésztára. Profi séfek szerint egyetlen hiba miatt ragad össze a tészta, amit szinte mindenki elkövet, és ez a rossz vízmennyiség.

A legtöbben túl kevés vízben főzik a tésztát. Fotó: Pixabay.com

Nem szabad spórolni a főzővízzel

Bizony, a vízmennyiség határozza meg, hogy össze fog-e ragadni a tészta. A többség éppen csak annyi vízben főzi, amennyi feltétlen szükséges, és ezt érthető, hiszen az ember szeretne spórolni a vízzel, meg nem mindegy, mekkora fazekat kell majd a nap végén elmosogatni. Csakhogy ennek a spórolásnak a ragacsos tészta az ára, hiszen ha túlságosan kevés a víz, nem tud kellőképpen kifőni a keményítő a tésztából. Séfek szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a tészta, fél kiló száraztésztához legalább négy liter vízhez van szükség – valljuk be, a legtöbben nem ennyit szoktunk használni. Lídia Bastianich séf a Tasting Table magazinnak elmondta, hogy ha több a víz, az csak jó, így aki biztosra akar menni, 5,6 liter vizet használjon fél kiló tésztához – nyilván a mennyiséget arányosan növelni kell, ha több tésztát szeretnél főzni.

A fazék mérete se mindegy

Persze a vízmennyiség eleve meghatározza, hogy mekkora fazekat kell használj, de még akkor is érdemes a nagyobbat elővenni, ha valaki kevesebb vízben főzi a tésztát. 

A só is kevés szokott lenni

A sót legtöbben még a hideg vízben keverik el, és általában a mennyiséggel szokott probléma lenni: ha túl kevés, még a legfinomabb szósz mellett is íztelen lesz a tészta. Szakértők szerint érdemes literenként másfél teáskanállal számolni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Fenntarthatóság az élelmiszer-ellátásban: itthon is terjed az új modell – olcsóbb birs, tokaji és méz a jutalom

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc