Létrehozva: 2018.07.14.

Miért nem váltják vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket?

Áll a bál a 27 féle, június 29-én forgalomból kivont vérnyomásgyógyszer körül, melyekrõl július 4-én jelentették be, hogy rákkeltõ anyaggal szennyezõdtek. Sok betegnek már felírták az új gyógyszerét, de a már megvásárolt régit nem váltják vissza a patikákban.

„Betáraztam a vérnyomáscsökkentőből, benne van pár ezer forintom. Azt most elbuktam?"

– kérdezi a %Ripost%-tól a 74 éves K. Mihályné. Õ még szerencsés, mert a háziorvosa írt fel neki újfajta gyógyszert ugyanazzal a hatóanyaggal, így van mit beszednie. Ám a régit, amit kivontak, megvette előre – és most úgy tűnik, a nyakán marad a gyógyszer. „Nem váltották vissza a patikában, nem tudok mit csinálni vele” – mondja. Sok tízezer nyugdíjas járhatott így.

Furcsa, hogy valakinek betiltották a gyógyszerét, mert rákkeltő, mégsem veszik vissza. Ha a fagyasztott zöldségeket gond nélkül visszaveszik a boltok, akkor a gyógyszert nem?

Az egy hete kirobbant mirelitbotrány miatt azonnal és blokk nélkül visszavette több száz magyarországi üzlet a lisztéria-gyanús fagyasztott zöldségeket. A gyógyszerbotrány két hete robbant ki, mégis sok nyugdíjas elbukja azt a pénzt, amit a gyógyszerekre költött. Ez akár 10 ezer forintnál is több lehet.

Kerestük az ügyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy megtudjuk, mi a helyzet a korábban megvásárolt, ám múlt hónap végén kivont termékek visszaváltásáról. A következő választ kaptuk: „A betegeknél lévő készletek árának megtérítéséről még folyamatban van az egyeztetés az érintett készítmények forgalomba hozatali engedélyének jogosultjaival. Amint a részleteket tisztáztuk, tájékoztatni fogjuk a gyógyszertárakat és a nyilvánosságot.”

Tehát jelenleg az a helyzet, hogy rengeteg beteg sorban áll az orvosánál, hogy másik gyógyszert írasson fel az orvosával, de a régi, mérgezőnek minősített gyógyszerét nem viheti vissza a patikába. Megkerestünk egy sor gyógyszertárat, de a téma érzékenysége miatt névvel nem vállalták nyilatkozatukat. Kiderült: rengeteg a tanácstalan ember, sokan akarnak visszavinni gyógyszert, de nem kaphatják vissza a pénzüket. Az kiderült, hogy akinek már írtak fel új gyógyszert, az általában gond nélkül hozzájut az új készítményhez. Ezt a patikaszövetség is megerősítette a %Ripost%-nak:

„Tapasztalataink szerint a patikákban folyamatos és zökkenőmentes az érintett vérnyomáscsökkentők cseréje, a gyógyszertárak rendelkeznek a megfelelő helyettesítő készítményekkel. Ezúton is szeretnénk felhívni az érintett betegek figyelmét, hogy ne hagyják abba a megkezdett terápiát és egy hónapon belül keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert írassanak fel” – közölte lapunkkal a patikusokat tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

Természetesen érthető, hogy egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének egyik napról a másikra történő abbahagyása komoly veszély, így kisebb kockázat bevenni a régi gyógyszert, mint esetleg agyvérzést kapni. De a késlekedés láttán sokan mondják: az a rossz érzésük támadt, hogy az érintett gyógyszergyáraknak az az érdeke, hogy a betegek szedjék csak be a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket, így megúszhatják a visszaváltással járó anyagi veszteséget. Ami jelentős lehet, mivel becslések szerint 200 ezer embert érint a vérnyomáscsökkentő-csere, ha pedig mindannyian visszaváltanák az egyhavi adagjukat, s egy doboz gyógyszert átlagosan 500 forinttal számolnánk (ennél többnyire magasabb összegekről van szó), akkor az eléri a 100 millió forintot, nem beszélve az elszállítási és megsemmisítési költségekről!

 

Kiakadtak az érintettek

Elárasztották a Facebookot a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket szedők kommentjei. Íme néhány:

L. Lászlóné Jutka: „A veszélyes karcinogén hatás éveken át tartó, folyamatos szedés mellett jelentkezik. Jelentem, én évek óta szedem. Mik a tünetek? Kit keressek fel? Akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek. Vajon nem lehetne teljes tumormarkert kérnie azoknak, akik veszélyeztetve vannak? PET CT? Ma hallottam, hogy a gyógyszert, ami megmaradt, sem lehet újra beváltani, ki kell dobni a 4 heti adagot. Vajon ez így korrekt? Ki a felelős? Kit keressek, ha kiderül, hogy bajom(unk) van és ettől?!”

T. Györgyné: „Kilenc éve írták fel, azóta szedem. Kinél kell benyújtani a kártérítést?”

N. Dávidné: „Nekem kb. 10 éve a háziorvos írta fel a Nortivant, sajnos benne van a tiltottba. Egyébként vastagbél rákom van...”

L. Mihály: „Már évek óta szedem, akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek! Mi ez, ha nem népirtás?”

 

Ez a baj a kifogásolt gyógyszerekkel

Többféle Nortivan, Tensart, Valsartan Sandoz, Valsocard és Valsotens, illetve a TEVA Valsartan-HCT 1260mg/12,5 mg filmtabletta került le a patikák polcairól, miután kiderült, hogy azok fő hatóanyaga, a valzartán rákkeltő anyaggal szennyeződött a távol-keleti üzemben, ahonnan a neves gyógyszercégek vették azt.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem mindegyik valzartán hatóanyagú készítményt vontak ki, számos gyártó máshonnan szerzi be a hatóanyagot, az OGYÉI információi szerint azokkal nincs baj, továbbra is szedhetőek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

metropol.hu

Most kiderült: ez lett végül a Házasság első látásra párjaival

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat