Létrehozva: 2018.08.24.

Újabb patkányinvázió: itt szaporodtak el a nagy hőségben

A hõhullám miatt úgy elszaporodtak a patkányok a nagyvárosokban, hogy hiába irtják a rágcsálókat, egyre nagyobb gondot okoznak. Csak a fõvárosban naponta több mint száz bejelentés érkezik, a patkányirtók nem gyõzik a munkát, a lakók viszont félnek és undorodnak a rágcsálóktól.

Nem gondolta Molnár Vanda, aki júliusban panaszkodott patkányinvázióra, hogy csak azután jön még a java! A békásmegyeri édesanya két és fél éves kisfiát féltette a rágcsálóktól, ezért hirdetett küzdelmet ellenük a %Ripost% segítségével. Mint kiderült, a fővárosban hetekig szünetelt a patkányirtás, épp abban az időben, ami leginkább kedvez a szaporodásuknak, mivel Budapest más cégekre bízta az irtást, mint aki évek óta csinálta. A régi cég már nem, az új még nem dolgozott, a patkányok pedig szépen elszaporodtak.

Bár már kétszer is voltak itt irtani, még mindig rengeteg a patkányt

– számolt be a %Ripost%-nak Molnár Vanda.

Először 30 dekagramm mérget szórtak szét, másodszorra már egy kilót, de a töltés másik fele is tele van lyukakkal.

Az anyuka nap mint nap betemeti a házuk felé eső patkánylyukakat, de már kezd kimerülni a lassan másfél hónapja tartó küzdelemtől.

 

Nem tudtam, mibe tenyerelek bele. Én csak a kisfiamat akartam biztonságban tudni, nem gondoltam, hogy hónapokon át tartó küzdelem veszi kezdetét

– nyilatkozta Vanda.

Magánszemélyként mi is felhívtuk az új patkányirtó céget. Az ügyfélszolgálaton először nem vették fel a telefont, de udvariasan visszahívták kollégánkat. A felvilágosítást adó hölgy azt mondta, még mindig hosszabb a várakozási idő, mint a szerződésben ígért 24 óra, mert rengeteg a munkájuk.

 

„Rengeteg bejelentést kapunk, kerületeként naponta ötöt-hatot is, így a tervezettnél jóval több, napi 8-10 gépjárművel dolgozunk” – mondta el a %Ripost%-nak Reisinger Mátyás, az új patkányirtó konzorcium vezetője. „Az elmaradást már pótoltuk, de a helyzet valóban súlyos. A legtöbb patkányt Zuglóból jelentik, egyelőre nem tudjuk, miért. A nagy meleg és a csapadékos időjárás kedvez a patkányok szaporodási kedvének. Budapesten csökkent a csatornába kerülő víz mennyisége, emiatt is több a száraz rész a csatornában, ami jó élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. A harmadik ok, hogy sokan a csatornába öntik az ételmaradékot.”

Mint a %Ripost% megtudta, sokan nem várnak az ingyenes patkányirtásra, inkább fizetős szolgáltatást vesznek igénybe, csak hogy végre megszabaduljanak a rágcsálóktól.

 

Fontos, hogy folyamatosan irtsák

„A rágcsálókat folyamatosan irtani kell, nagyon fontos, hogy ne teljen el több nap a bejelentés és az irtószer kihelyezése között” – hívta fel a figyelmet dr. Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. „Kora ősszel a legtöbb a patkány, ezért is fontos, hogy ahol észlelik a rágcsáló jelenlétét, ott azonnal megkezdődjön az irtása. A lakosság is sokat tehet: a táplálékot tartalmazó szemét vonzza a patkányokat, így a higiénia és a szemét megfelelő kezelése is segít.”

Németországban is gond
A Bild címlapon számol be róla, hogy az elmúlt években fokozatosan nőtt a patkányészlelések és bejelentések száma a német nagyvárosokban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a több hete tartó szokatlan hőhullám kedvez a patkány szaporodásának, a kiszáradt csatornákban pedig könnyen fel tudnak kapaszkodni a felszínre. Berlinben tavaly tízezernél is több bejelentés érkezett a környezetért és a higiéniáért felelős hivatalhoz, várhatóan idén megdől ez a rekord is. Hamburgban sem jobb a helyzet, ott a becslések szerint öt patkány jut egy emberre, vagyis nyolcmilliónál is több rágcsáló él az északi kikötővárosban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Fenntarthatóság az élelmiszer-ellátásban: itthon is terjed az új modell – olcsóbb birs, tokaji és méz a jutalom

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!