Létrehozva: 2019.10.25.

Vigyázat, már a temető előtt is lopnak!

Országszerte teli lesznek civil ruhás nyomozókkal és egyenruhásokkal, valamint polgárőrökkel a temetők és környékük a következő napokban, miután rengeteg a tolvaj halottak napja előtt. Külön figyelmeztetnek a temető előtti lopásokra és arra, hogy a bűnbandák ilyenkor törnek be az üresen hagyott lakásokba…

„Mindenki figyeljen az értékeire a temetőben!”

– tanácsolja egy hölgy.

„A komáromi temetőben, miközben édesanyám gondozta a sírt, ellopták a pénztárcáját. Biztos volt benne, hogy ott tűnt el. Később egy becsületes pár vitte el neki, a temetőben egy tuja tövében megtalálták a bukszáját. Az összes pénzt kivették belőle, de legalább az iratai megvannak. Mi is halljuk mindig a figyelmeztetést, de nem gondoltuk volna, hogy tényleg vigyázni kell…” – tette hozzá.

Képünk csak illusztráció!

A rendőrség csütörtökön tette közzé figyelmeztetését a halottak napja kapcsán. Mint mondják, a temetők környékén országszerte sok lesz a civil ruhás nyomozó, mert már a temetők irányába tartó tömegközlekedési járatokon is rengeteg a zsebtolvaj, a temető környéki parkolókban pedig senki ne hagyjon értéktárgyat, csomagot, fontos iratot!

Arra külön figyelmeztetnek, hogy temetőlátogatás idején az őrizetlenül hagyott, üres lakások védelméről is gondoskodni kell, mert vannak tolvajbandák, amelyek kifigyelik a temetőbe induló idős embereket és betörnek a pár órára gazdátlanul álló ingatlanba!

Ezekben a napokban országszerte több ezer polgárőr is szolgálatban lesz. Ők főleg a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd.

„Aki teheti, ne a hétvégén, hanem már hét közben látogasson ki a temetőbe, mert akkor kevesebben lesznek, és kisebb lesz a forgalom a közutakon”

– kéri Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

 

Mire figyelmeztet a rendőrség?

AZ ÜNNEP ELŐTTI NAPOKBAN

A mécseseket, virágokat, koszorúkat nem érdemes kirakni napokkal korábban, hiszen vannak tolvajok, akik erre specializálódtak.

A TEMETŐ ELŐTT

A parkolóban hagyott autókban ne hagyjunk értéktárgyakat, telefont, táskát, kabátot. A tömegközlekedésben zsebtolvajok vegyülnek az emberek közé, a bűnözők általában párosával vagy még többen dolgoznak! Ha valakit túl sokszor löknek meg, érdemes ellenőriznie, nem esett-e áldozatul tolvajnak. Aki kerékpárral megy, a temetőnél zárja le alaposan a drótszamarat, mert ilyenkor megsokszorozódnak a biciklilopások.

A TEMETŐBEN

Lehetőség szerint ne maradjunk sötétedés után, s vegyük figyelembe, hogy október 27-ére virradóra beköszönt a téli időszámítás, korábban fog sötétedni. Értéket, pénzt, bankkártyát ne tartsunk maguknál. A táskát rövid időre se hagyjuk őrizetlenül a sírnál! Sokszor előfordul, hogy a látogatók, amíg elmennek vízért vagy elviszik az elszáradt virágokat a gyűjtőkonténerbe, a sírnál hagyják a táskájukat, amit, mire visszaérnek, ellopnak.

HA MEGTÖRTÉNT A BAJ

Mindig jelentsük az esetet a rendőrségen! A temetők jó része be van kamerázva.

Autófeltörés észlelésekor ne érjünk a gépkocsihoz, mert könnyen lehet, hogy bizonyos nyomok, amelyeket az elkövetők hagynak, nem lesznek értékelhetőek.

Aki lopás áldozatává vált, és látja a feltételezett elkövetőt, soha ne akarja megállítani, mert életveszélybe sodorhatja magát!

Razziázni fog a NAV

Halottak napja előtt ellenőrzést tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A mécsesárusokot, virágkereskedőket, koszorúkészítőket és ajándékboltokat veszik célkeresztbe a közelgő ünnepek kapcsán. Ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét és azt, hogy bejelentik-e alkalmazottaikat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

hirtv.hu

Brutális választ ígértek az oroszok Amerikának

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben