Létrehozva: 2020.03.25.

Valóságos csoda: így állt át napok alatt tanár és diák a távoktatásra

A szülők és a tanárok is nagyot szívnak... de azért sikerült! Le a kalappal előttük! Az elmúlt héten szinte belepusztult tanár, diák, szülő, de sikerült! Pár nap alatt átállt az egész ország a távoktatásra. Még két hét van a tavaszi szünetig, amit diák, tanár most jobban vár, mint eddig bármikor. Több mint egy hete távoktatásban folyik a tanítás több százezer család nappalijában. Hogy mennyire digitálisan? Tanára, diákja válogatja...

Tanterem lett a nappaliból és a gyerekszobából: egy pillanat alatt felborult sok százezer család élete! A gyerekek versengenek a család egyetlen laptopjáért, vagy kétségbeesetten kérnek segítséget, hogy a tabletről vagy a mobilról is be tudjanak jelentkezni a virtuális osztályterembe...

Eközben a szülők óriásit szívnak: a gyerekre vigyázni kell, enni kell adni, kell a jó wifi és elég kütyü, miközben munkába is kéne járni, ha még lehet...

– Nálunk mindenkinek van telefonja, de az élő bejelentkezés csak az egyetlen laptopunkon sikerült, amin ráadásul nekem is dolgoznom kéne otthonról – mondta Katalin, egy óbudai anyuka. – Úgyhogy most imádkozunk, hogy amíg nem tudunk még egy laptopot szerezni, a két gyereknek ne legyen egyszerre virtuális tan­órája, és én is meg tudjam oldani a melót...

Fotó: Ripost

Élvezik a gyerekek, hogy nem szólnak rájuk a kütyüzés miatt

A szülők mellett a pedagógusok is heroikus küzdelmet folytatnak. Komolyan vették a feladatot: miután pénteken kiderült, hogy hétfőtől a világhálón kell folytatni a tanítást, már azon a hétvégén 80 ezren töltötték le a digitális tananyagokat a Kréta rendszerből.

A gyerekek most szokják, hogy otthonról követik a tanárok utasításait és még élvezik is, hogy nem szólnak rájuk a szülők a „kütyüzés” miatt. A virtuális tanteremben minden nap meg kell jelenni, és számonkérés is van.

Fotó: Ripost

Most minden tanár, iskola próbálkozik: sokan a Kréta rendszeren keresztül küldik a mindennapi feladatokat, más e-mailben, és a számonkérés is eltérő: népszerű a Skype, a beküldendő videó, a lefotózott vagy online feladatlap.

Az oktatás színvonala vegyes – derül ki a Ripost által megkérdezett szülők, tanárok, diákok válaszából. Van, aki csak feladja a tankönyvi leckét, és minden magyarázat nélkül kéri a tankönyv és a munkafüzet feladatainak elvégzését – ez a rossz példa. Sokan viszont „élőben” jelentkeznek be az iskolából, és van, aki a saját lakását alakította át digitális tanteremmé. Most minden gyerek a saját ütemében tud haladni, de nem szól rá a tanár arra, aki nem figyel...

Vasalódeszkán mutatja be a mellúszást a tornatanár

A legnehezebb helyzetben az elsősök vannak, akiknek írni-olvasni kell megtanulniuk. Olyan online videók segítik a tanítók munkáját, amik a helyes kézmozdulatot is megmutatják, vagy az a program, ami a gépírást átteszi gyöngybetűs kézírássá, és még a nagybetűk helyét is lehet jelölni pirossal, mint a tankönyvben.

A testnevelés tanár dolga is könnyű, ha csak azt írja: menj ki a kertbe focizni apával.

 

A makói József Attila Gimnázium leleményes tanára vasalódeszkán oktatja az úszást, mutatja meg a mellúszás helyes tempóját. Sok szülő aggódva nézte, mikor törik össze alatta a deszka, de kiderült, hogy előzőleg megerősítette...

Digitális tanteremmé alakította a tanárnő a szobáját

A nyelvtanárok dolga sem egyszerű, különösen, ha kicsik a tanítványok: a budapesti Nagy Alexandra a saját lakásában rendezett be digitális tantermet, ott játszik a kamera előtt a gyerekekkel. A lakás berendezési tárgyainak a nevét például úgy tanította meg, hogy a gyerekek saját webkamerájukon keresztül mutatták meg a többieknek a lakást, angolul kalauzolva társaikat, majd memóriajátékot játszottak: kinél volt piros a kanapé?

Fotó: Pixabay

„Sokkal többet, háromszor annyit kell készülni egy-egy órára„ – meséli a tanárnő. „A szülőknek is új volt ez a helyzet, ezért az első hét után levelet írtam nekik a tapasztalatokról. Nem tudom úgy lekötni a gyerek figyelmét például, ha a kertből jelentkezik be, ahol ott az egész család, testvér, kutya, mindenki.”

Sok tantárgyból van interaktív feleletválasztós internetes teszt, ahol meg az okozott gondot, hogy a diákok véletlenül beleszerkesztettek, töröltek dolgokat, így a gyakorlat mutatta meg, hogy érdemes írásvédetté tenni a dolgozatokat. Sok tanár felajánlja a személyes videóhívást is gyakorlásra.

Mindenki azon van, hogy sikerüljön a távoktatás: ha valaki kidolgoz egy módszert, készít egy videót, megosztják egymással netes platformokon. Az idősebb tanítók között van, akinek a modern technika okoz gondot, őket fiatal kollégáik segítik.

 

Művészek az otthoni oktatásért Számtalan színművész dolgozik azért, hogy az otthoni irodalomtanulás élvezetesebbé váljon, verset mondanak, irodalmi műveket olvasnak fel. A Mávészek az otthoni oktatásért elnevezésű honlap a motto-suli.hu oldalon érhető el, ahol kitűnő művészek tolmácsolásában elevenedik meg az irodalom, így élvezetté válik a tanulás.  

 

Alsós feladat

Az alábbi feladatot kapta környezetismeretből a 3. osztályos Nimród.

  • Rakj ki az otthon található élelmiszerekből táplálékpiramist, fényképezd le és küldd el!
  • Válogass szét ételeket 3 csoportra, legyen szénhidrát, zsír és fehérje csoportod! Írd fölé egy papírra a csoport nevét! Legalább 2 élelmiszer kerüljön 1-1 helyre, fotózd le és küldd el.
  • Adj egy jó tanácsot az egészséges étkezésre és küldd el e-mailben!
  •  

    Sok felajánlás érkezik

    Számos, digitális oktatással foglalkozó, egyébként fizetős vállalkozás biztosított ingyenes tananyagokat ebben a rendkívüli helyzetben. Tegnap például a Servergarden 10 ingyenes csomagot ajánlott fel iskolák számára, hogy hozzájárulhasson a kialakult helyzet informatikai támogatásához. Így csupán pár kattintás kell ahhoz,hogy egy használatra kész, rugalmas megoldás birtokába kerüljön az az iskola, aki regisztrál.

    Élővé teszi a tananyagot az M5 is

    A közmédia is segíti az otthon tanuló diákok és a tanárok munkáját. Március 16. óta minden hétköznap reggel 8-tól 11 óráig a felső tagozatosoknak sugároz műsorokat magyar nyelv és irodalom, történelem, biológia, matematika, művészetek és informatika témakörben, 11-től 12-ig nyelvleckéket sugároznak, 12 órától pedig a középiskolások következnek. A tanítási műsorok visszanézhetők a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is.

     

     

    KISOKOS SZÜLŐKNEK

    1. Nagyon fontos, hogy a gyereknek legyen napirendje, amiben fix helye van a tanulásnak.
    2. Minél ingerszegényebb a környezet, annál könnyebb a tanulás: lehetőleg olyan szobában tanuljon a gyerek, ahol semmi nem zavarja.
    3. Nem a szülőnek kell tanulnia! Ha elvégzi a gyerek helyett a feladatokat vagy feleléskor súg neki, megfosztja őt a tanulástól. Legjobb, ha feleléskor, tanuláskor magára hagyja és csak azután ellenőrzi.
    4. Jó móka a közös munka is, de az inkább legyen egy-egy videó, szemléltető anyag elkészítése, technikai segítség.
    5. Ahhoz, hogy le tudják osztályozni a gyereket, rendesen követnie kell az adminisztrációs előírásokat, erre érdemes külön figyelni.
     

    Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanítja a 4. E osztály tanulóit az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében.

    Eger, 2020. március 23.
    Fotó: Komka Péter / MTI

    Kelemen Péter otthonról követi tanára, Ládiné Szabó Tünde óráját.

    Fotó: Komka Péter / MTI

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

    origo.hu

    Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

    borsonline.hu

    Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

    vg.hu

    Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

    ripost.hu

    Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

    mandiner.hu

    Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

    origo.hu

    Less be Tóth Gabi álomotthonába!

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

    INSIDER

    Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

    INSIDER

    Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

    INSIDER

    Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

    INSIDER

    Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

    INSIDER

    Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás