Létrehozva: 2021.01.03.

Müller Cecília: nem dőlhetünk hátra, a pandémia továbbra is zajlik

Miközben újabb és újabb kedvező bejelentések érkeznek a koronavírus elleni vakcinákról és a szakemberek szerint akár nyárra fellélegezhetünk, addig is fontos, hogy is betartsuk az óvintézkedéseket. A kormány a jövő héten dönt a január 11-éig érvényes szigorú járványügyi intézkedések jövőjéről.

Miközben 2021 első napján tovább mérséklődött az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, mely 40 ezerrel kevesebb a december 19-én közzétett 198 785 esethez képest, a friss fertőzöttek száma ijesztően megugrott. Miközben december 28-án 609 új napi fertőzöttet regisztráltak, szilveszterkor és Újév napján 2700 feletti friss esetszámot jelentettek. Mindezek alátámasztják Müller Cecília szavait: nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik.

Január 11-éig biztosan maradnak a szigorítások

Várhatóan a jövő héten bejelentik, lesz-e változás január 11-e után az érvényes járványügyi intézkedésekben. Addig is este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, az üzletek legkésőbb 19 órakor zárnak és kötelező a boltokban, áruházakban, valamint a tömegközlekedési eszközökön a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Az üzletekben ajánlott a közösségi távolságtartás betartása, melyet sok helyen a pénztáraknál matricákkal segítenek. A mozik, uszodák, konditermek, szórakozóhelyek zárva tartanak, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre adhatnak ételt.

Fotó: Löffler Péter
Dunántúli Napló

Oltják a magyar egészségügyi dolgozókat

Mintegy 80 ezer vakcina érkezett már Magyarországra, mellyel országszerte húsznál is több oltóponton oltják az arra jelentkező, frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókat.

Az országos tisztifőorvos szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben. „Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni” – fogalmazott Müller Cecília. Oroszországból 6000 vakcina érkezett hazánkba tesztelésre.

MTI/Czeglédi Zsolt

Már 600 ezren regisztráltak

Továbbra is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve a nyugdíjasok levélben kapnak regisztrációs lapot, amit díjmentesen küldhetnek vissza. Az ingyenes és önkéntes oltás kapcsán az operatív törzs megjegyezte: az év első felében várhatóan újabb oétóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Karikó Katalin: nyáron valószínűleg visszatérhetünk a normális élethez

Fotó: Facebook

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett magyar biokémikus, akinek szabadalmára épül a Pfizer-BioNTech vakcina, úgy fogalmazott a spanyol La Pais napilapnak: „Ezek az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg visszamehetünk a tengerpartra, a normális életbe.”

Márpedig, ha a szakember ennyire bizakodó, akkor nekünk is érdemes reménnyel tekinteni az idei esztendőre. Anélkül persze, hogy az engedélyezett vakcinák ténye már most, a valós beoltás előtt hamis biztonságérzetet adna.

Szabálykövetésre intenek a módosult vírusok

Újabb országokban jelentek meg az elsőként Angliában és Dél-Afrikában azonosított koronavírus mutációk, melyek a korábbinál sokkal fertőzőbbek. Már Svájcban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Tajvanon is találtak belőlük.

A BioNTech-Pfizer közölte: hat hét alatt tovább tudják fejleszteni az oltóanyagukat, ugyanakkor a vakcinájuk nagy valószínűséggel az új típusú koronavírus erősebben fertőző mutációjával szemben is védettséget ad.

Egy biztos: a fertőzőbb mutációk megjelenése is arra figyelmeztet, hogy továbbra is vegyük komolyan és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Újabb vakcinák kaptak engedélyt

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája. A klinikai tesztek időközi elemzése alapján 79,34 százalékos védelmet nyújtó oltás az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embert a koronavírussal szemben.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

Tilos a családlátogatás a szlovákoknál

Még családlátogatás keretében sem találkozhatnak a különböző háztartásban élők január 24-éig Szlovékiában – az újévkor életbe lépett szigorúbb kijárási korlátozások miatt. A templomokat bezárták, a nyílt utcán tilos az ételfogyasztás. A szlovák egészségügyi miniszter szerint kórházaikban kritikus a helyzet. Olaszországban január 4-éig a legmagasabb fokozatú járványintézkedések léptek életbe, az egész napos kijárási tilalom mellett leáll a kereskedelem és vendéglátás leállítását. Ausztriában szintén január 4-éig 24 órás kijárási korlátozást vezettek be. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezár az összes kereskedelmi egység.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Somogy vármegye a kakukktojás nyugaton, Szabolcs hozza a megszokottan rossz formáját

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka