Létrehozva: 2021.02.25.

Gulyás Gergely: március 15-ig maradnak a korlátozások

Február 25-én, csütörtökön is megtartotta Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a Kormányinfót. Itt vannak a legfrissebb intézkedések.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón kihangsúlyozta, hogy már a harmadik hullám is elérte Magyarországot. A következő egy-két hétben várhatóan drámain emelkedni fognak a számok, ezért a kormány elrendelte a korlátozások meghosszabbítását március 15-ig.

Azt remélik, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de addig fenn kell tartani a szigorításokat, amíg a szakértők ezt javasolják.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

A baloldali pártok oltásellenesek, és ennek az az oka, hogy a járvány elhúzódásával több esélyt látnak a hatalomra kerülésre – tette hozzá. A legszomorúbb politikai fejlemény, hogy baloldali polgármesterek hívnak fel az oltóanyagok bojkottjára – mondta a miniszter.

A kormány meggyőződése, hogy minden vakcina jó, és csak ez tudja az emberek életét megmenteni. A nemzeti konzultációra egy hét alatt több mint 425 ezren válaszoltak, március közepéig lehet visszaküldeni a válaszokat.

A nemzeti konzultáció kiértékelése után döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról, amit az oltások tömegessé válása is elősegíthet. A következő hetekben felgyorsulhat az oltakozás folyamata. Kihangsúlyozta: egy éve kell elszenvedni a korlátozásokat, és reméli, hogy a harmadik hullámot sikerül legyűrni az oltások révén is.

A gazdaságvédelemmel kapcsolatban elárulta: továbbra is támogatják a béreket. Eddig 41,3 milliárd forint igény érkezett meg, ebből 39 milliárd forintot már ki is fizettek a kormányhivatalok.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindenki eldöntheti, hogy melyik vakcinából kér, de mivel kevés a vakcina, ezért még nem lehetséges ez.

„Értelemszerűen aki adott pillanatban nem kér egy vakcinát, azt hátrébb sorolják, de amikor lesz belőle, akkor beoltják. Egyébként minden oltóanyag hatékony védelmet jelent a vírussal szemben.„

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- A kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni

- Március 1-től kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat

- Ha lesz uniós szintű szabályozás a védettségi igazolvány kapcsán, akkor más országok hasonló okmányai is érvényesek lesznek Magyarországon.

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra! A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk részletes tájékoztatást.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen,

Emellett továbbra is kérjük a védelmi intézkedések betartását! A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Visszatérhet az ATV-be Somos András, aki egy műsorában korábban azt mondta, hogy Kaleta Gábor nem pedofil

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Most akkor kitől vesz el szavazatokat Magyar Péter? Szakértőt kérdeztünk!

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó