POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.05.02.
Módosítva: 2024.05.02.

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

Egyre több nyugati fegyver érkezik Ukrajnába, gőzerővel folytatódik a háború, nő a világháború kitörésének kockázata.

A legújabb hírek szerint a NATO  már azzal számol, hogy az ukrajnai háború öt év múlva sem ér véget, százmilliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba és a béke egyre távolibbnak tűnik Európában, s ezzel párhuzamosan egyre veszélyesebb nyilatkozatok hangzanak el nyugati politikusoktól.

Armaments company MBDA
A németek egyelőre nem szállítják a Taurust Ukrajnának, a kancellár attól tart, hogy a fegyver bevetése kiváltója lehet egy orosz atomcsapásnak- Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP


Radoslaw Sikorski  lengyel külügyminiszter a Bildben megjelent interjúban már arról győzködi a németeket, hogy az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen. Az orosz taktikai atomfegyverekkel kapcsolatban azt mondta, „nincs fizikai jele annak, hogy a robbanófejeket eltávolították volna a raktárból. Értesülnénk arról, ha ezt megteszik.” Feltehetően tudja, hogy rendkívül veszélyes, amit ezzel a kijelentésével sugall.  Nyilatkozatának az lehet a célja, hogy elbizonytalanítsa azokat, akik Európában a mielőbbi ukrajnai tűzszünet fontosságát hangoztatják az atomháború kockázatától tartva, és úgy vélik, hogy az ukrajnai háború visszafordíthatatlan háborús spirálba sodorja Európát. A lengyel külügyminiszter amellett érvelt, hogy Olaf Scholz kancellár mégis szállítson Taurus rakétákat Ukrajnába. 

Celebrating the 20th anniversary of Poland's accession to the EU
A lengyel és a német külügyminiszter Ukrajna további támogatását ígérte - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Sikorski a héten találkozott Annalena Baerbock német külügyminiszterrel és egyetértettek abban, hogy Ukrajnának sürgősen több támogatásra van szüksége.
Az európai nagypolitika színterén egyedül a magyar kormány hívja fel ismétlődően arra a figyelmet, hogy az ukrajnai háborút nem lehet a fronton megnyerni. 
Brüsszel viszont, Ursula von der Leylennel az élen azt állítja, hogy Ukrajna győzni fog, köszönhetően az Oroszország elleni szankcióknak, a háborúban álló Ukrajna pénzügyi, katonai támogatásával. Az Egyesült Államok a minap jelentette be, hogy mintegy 60 milliárd dolláros pénzügyi és katonai segélyt küld Kijevnek. A NATO főtitkára sem maradt ki a sorból:  arra szólította fel a tagállamokat, hogy a saját fegyverkészleteiket is adják oda Ukrajnának.
Az egyre veszélyesebb fejleményekkel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a NATO öles léptekkel halad a korábban közösen felrajzolt vörös vonalak átlépése felé.

 

"Amellett, hogy a NATO az ukrajnai fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését az eddigieknél szorosabban akarja koordinálni, most százmilliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba, ráadásul ennek a százmilliárd dollárnak öt év alatt kellene összegyűlnie, ami azt jelenti, hogy a NATO-ban a háború legalább ötéves elhúzódásával számolnak" - mutatott rá. Szijjártó megerősítette, hogy Magyarország nem kíván részt venni a NATO fegyverszállítási és kiképzési műveletében, a kormány ehhez nem akar adófizetői forintokkal hozzájárulni. 

A NATO főtitkára arra szólított fel, hogy a tagállamok a saját készleteikből adjanak át fegyvereket Ukrajnának - Fotó: AFP

Mi, a következő hetekben, ezen javaslatok tárgyalása során azért fogunk küzdeni, hogy Magyarország kimaradhasson a fegyverszállításból, az ukrán katonák képzéséből, a százmilliárd dollár összegyűjtéséből és a háborúba történő belepumpálásából 


 - sorolta. "A háborús őrületet pedig csak úgy lehet megállítani, ha június 9-én békepárti politikusokat küldünk az Európai Parlamentbe" - emelte ki Szijjártó, hozzátéve: a béke színe a narancs, a béke neve pedig a Fidesz. 
 

 

origo.hu

Szenzáció: a Liverpool és a Real Madrid korábbi BL-győztes sztáredzője ülhet le a Fradi kispadjára

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

vg.hu

Merénylet a szlovák miniszterelnök ellen: Robert Fico üzenetet küldött a kórházi ágyáról

ripost.hu

Váratlan fordulat Szoboszlai edzőjénél: kitálalt barátja Klopp jövőjéről

vg.hu

Brutálisan erős szezon, Fülöp-szigeteki vendégmunkások és 8-10 százalékos drágulás – ilyen lesz idén a balatoni nyár

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

70 kilométert nyomultak előre az oroszok

POLITIK

Melyik titkosszolgálattal működik együtt a 444?

POLITIK

Fico az intenzív osztályon, súlyos állapotban

POLITIK

Magyar Péter fizikai erőszakkal fenyegetőzik