Létrehozva: 2021.02.20.

Szerdától két hétig 465 ezer oltást adhatnak be

A Magyarországra érkező vakcinák egytől-egyig biztonságosak.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

Fotó: Fotó: MH/Katona László

György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak.

A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik – mondta.

Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.

A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – mondta György István.

Gőzerővel zajlik az idősotthonokban a koronavírus elleni oltás az ország számos pontján, mellettük a 18 és 60 év közötti krónikus betegeket is folyamatosan oltják a háziorvosi praxisokban – hangozott el az M1 aktuális csatornán.

Az összeállításban Müllerné Juhos Bernadett, a Baranyai Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a héten véget ér a megyei szociális és idősotthonokban a vakcináció, mert minden gondozott és dolgozó megkapja a második oltást.

A szociális és egészségügyi intézményekben a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltanak, az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t az oltópontokon való oltáshoz használják – fűzte hozzá. Müllerné Juhos Bernadett kitért arra is, hogy Baranya megyében – ahogy az egész országban – nő az oltakozási kedv.

Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott egyebek mellett arról számolt be, hogy a megyében több mint negyven intézménybe jutottak el az oltócsapatok, akik az idős embereken kívül szenvedélybetegeket, fogyatékkal élőket és hajléktalanokat is beoltottak. Az intézményekben nagy várakozás előzte meg az oltakozást – közölte.

Kancz Csaba jelezte, hogy hét intézménybe, ahol fertőződés miatt nem tudtak oltani, két-három hét múlva térnek vissza az oltócsapatok.

Keller János tiszafüredi háziorvos többek között arról beszélt, hogy az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyártók vakcináival oltják a város lakosságát, és oltópontokra is küldenek Pfizer/BioNTech és Szputnyik-V oltóanyagot.

Mindhárom megszólaló hangsúlyozta a vakcináció fontosságát is, egyúttal arra bíztattak mindenkit, aki még nem regisztrált az oltásért, hogy tegye meg azt a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A veszprémi oltóponton kedvezőek a tapasztalatok, mindenki időre megérkezett, az érintettek lelkesen fogadták az orosz vakcinát – mondta Bujdosó László a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház osztályvezető főorvosa szombaton az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott: a megyébe 655 ember beoltására alkalmas orosz vakcina érkezett, amivel a hétvégén folyamatosan oltanak, a krónikus betegséggel nem rendelkező, 60-74 év közötti idősebb korosztályban.

Bujdosó László azt mondta, hogy alapvetően nem különbözik a Szputnyik a többi vakcinától. A gyártó vállalása szerint ez a vakcina két évig nyújt védettséget – mondta. A két oltást 21 nap különbséggel adják be.

Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója arról számolt be, hogy 3 fajta vakcinával szerveznek oltásokat, a hétvégén folytatják a szociális intézményekben az oltást a Pfizer oltóanyagával. A Moderna vakcinájával az újabb jelentkezőket, a Szputnyikkal a 60-74 év közötti krónikus betegséggel nem rendelkezőket oltják. Az orosz oltóanyagból 1050 adagot kaptak.

Tapasztalataik szerint az oltási kedv emelkedik, az oltás szervezésében a háziorvosok szerepe óriási.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Athén retteg, fél Görögország pedig egy görög klub ellen szurkol

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

ripost.hu

Véget ért a Házasság első látásra: Kiderült, melyik párok maradtak együtt

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat