Létrehozva: 2021.06.04.

Itt a megoldás: ezzel helyettesíthetjük az eldobható ételhordókat

Eldobható ételhordó? Mindenre van újrahasználható alternatíva és abszolút kikerülhetők az egyszer használatos műanyagokat.

Globálisan is érezhető a szándék az eldobható műanyagok használatának csökkentésére. Az egyszer használatos műanyagok forgalmazását korlátozó új kormányrendelet célja, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett olyan könnyen újrahasználható és újrahasznosítható termékek jelenjenek meg a piacon, melyek pozitívan járulnak hozzá bolygónk egészségéhez és mindennapi életünkhöz. A piacon megtalálható környezetbarát termékek széles skálája lehetővé teszi, hogy a környezettudatosság ne legyen kompromisszum. Könnyen megoldást találtunk az eldobható ételhordók kiváltására is.

(Forrás: Ripost)

A Rakun dobozközösség kiváló kezdeményezés, amely országszerte elérhető azok számára, akik a fenntartható élet mellett teszik le voksaikat. Egy egész rendszert építettek fel arra a célra, hogy ne legyen szükség az eldobható ételhordók használatára. Nemcsak jó minőségű és újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt, de olyan éttermek szerepelnek a listájukon, melyek támogatják a lakosság környezetvédelemmel kapcsolatos törekvéseit. Jelenleg 20 étterem csatlakozott a dobozközösség tevékenységéhez.

Újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt (Forrás: Dobozközösség)

A cukor előállításának melléktermékeként keletkező masszából készült cukornád termékek széles skálája szintén alternatívát nyújt a vendéglátósoknak az eldobható ételhordók helyettesítésére. Ezek az elviteles dobozok és poharak könnyűek, stabilak és jó a hőtartó képességük is.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik munkatársától, Szabó Eszter gasztrohőstől megtudtuk: az alapítvány étteremzöldítő tevékenységével évek óta segíti a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseit. Több, mint 50 étterem kapta meg az alapítvány Fenntartható Étterem minősítését az elmúlt évek során. Ezek a vendéglátóhelyek speciális kritériumoknak felelnek meg: nem használnak polisztirol csomagolóanyagot és szívószálat; legalább egy környezetbarát tisztítószert használnak a helyiségek tisztán tartására; bizonyos százalékban hazai, illetve bio minősítésű alapanyagokat dolgoznak fel; környezetbarát törekvésük folyamatos.

„Az új rendelet hatására a weboldalunk iránti érdeklődés 3 és félszeresére ugrott a napokban” – mondta Szabó Eszter.

Az egyszer használatos műanyag evőeszközök és szívószálak a Vilhemp startup lebomló műanyag alapanyagból készült termékeivel helyettesíthetők, melyek később komposztálhatóak. Alapanyagként növényi keményítő felhasználásával készült lebomló bio műanyagot használnak. A vevői igényeknek megfelelően az elhasznált termékeket begyűjtik és ipari komposztálásra adják át.

Újrahasznosítható műanyag eszközök, szívószál (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Gyermekkorunk szívószála, a szalmaszál – amivel a nyári szünetben málnaszörpöt szürcsöltünk a nagyszülőknél – szintén elérhető közelségben van. A Magyar Bio Szívószál Kft. lelkes csapata alapanyagként csakis a legkiválóbb minőségű, igazoltan bio vagy regeneratív gazdaságból származó gabonaszárakat használ.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!