Létrehozva: 2021.07.07.

Ezért vált élhetetlenné a Blaha Lujza tér, rettegnek az ott dolgozók

Lábmosás az ivókútnál, hajléktalantömeg fényes nappal, alvó csövesek minden sarkon: egy tipikus hétfő reggel a Blahán. A Metropol stábja utánajárt, mi a véleménye a környéken élőknek és dolgozóknak a Budapest egyik legfontosabb csomópontján kialakult vadnyugati állapotokról.

A helyiektől a Metropol megtudta: a téren és környékén néhány évvel ezelőtt már javulásnak indult a helyzet, azonban az utóbbi időben újra mocsok, bűz és hajléktalanhordák vették birtokba a Blahát. A tér közepén megállva valóságos vándorcirkuszban érezheti magát az ember. Van itt zene, rögtönzött ülőhelyek, vizeletszag, furcsa pózokba hajtogatott emberek és trükkös, lehúzós jósnők is.

Fotó: Metropol

Összeszokott társaság uralja a teret

„Csak rossz tapasztalataim vannak. A Népszínház utcában, a 4-es metró feljárója katasztrófa. A Blaha Lujza tér is tragikus. Ráadásul nemsokára kezdődik a felújítás, ezek az emberek meg úgyis maradni fognak„ – árulta el aggályait Czirok Lajos, aki a környéken lakik.

„A Blaha jelenlegi állapotának az az oka, hogy a VIII. kerület legjobb emberét leváltották. Kocsis Mátét nagyon kedveltük. Ő helyre rakta a kéregetőket, a hajléktalanokat, rendet csinált az aluljáróban. A mostani polgármester, a Pikó András, őt nem szeretjük. Ha egytől ötig kéne szavazni, akkor egyes alát kapna. Nem ismerek olyat, aki azt mondja, ez a Pikó egy jó ember. Erre a dologra ugyanolyan alkalmatlan, mint Karácsony Gergely a főpolgármesterségre. Ami rend volt a Népszínház utcában, mióta ő van, nulla. Köztéri vécét kéne ide helyezni a térre, mert itt végzik el a dolgukat a hajléktalanok. Odapiszkítanak a bokor mögé, de láttam olyat is, hogy belehánytak az ivókútba” – háborgott József, egy helyi nyugdíjas.

Fotó: Metropol

„12 évig dolgoztam éjszaka ezen a környéken, verekedés, rendőrség, minden volt itt. Itt esznek, vergődnek, zenélnek. Több járőr kéne ide, és büntetni kellene. Nézzék meg a város többi közterét, sokkal tisztábbak! Ezek a hajléktalanok már évek óta idejárnak, ismerik egymást, haverkodnak„ – mondta el tapasztalatait Janurikné Bujáki Edit, aki egykor a környéken dolgozott.

Fényes nappal, az üzlet előtt lövik be magukat

A helyben dolgozók félnek, és nem szívesen nyilatkoznak újságíróknak. A Metropol stábja rejtett kamerával eredt annak a nyomába, vajon mit gondolnak a téren napi nyolc órában dolgozók a kialakult áldatlan állapotokról. Alább néhány vélemény, természetesen kép és név nélkül.

Fotó: Metropol

„Sok a lezüllött ember errefelé, csövesek, kéregetők, kötözködők. Amióta itt dolgozom, 10 éve, állandóan belém kötnek. Régen is rossz volt, de mostanában még rosszabb. Az aluljáró tele van kötözködőkkel. A Népszínház utcában, de feljebb a Teleki tér felé is nagyon rossz a helyzet” – osztotta meg tapasztalatait az egyik helyben dolgozó.

„Esténként sokan buliznak itt, de napközben is állandóan itt vannak tízen-húszan. Kérdeztem már tőlük, hogy miért nem mennek szállóra, de azt mondták, hogy ott meglopják őket, meg már megszokták, hogy itt vannak. Néha igazoltatják őket, hogy nem állnak-e körözés alatt, de ennyi„ – osztották meg tapasztalatait két hölgy, akik rendszeresen a téren szoktak várakozni.

Fotó: Metropol

„Volt olyan, hogy fényes nappal, az üzlet előtt lőtték be magukat a fiatalok” – mesélte az egyik bolttulajdonos. „Amikor idejöttem, itt ültek mint a fecskék, és próbáltak bejönni a boltba. Amióta én vagyok itt a vezető, seprűvel elzavarom őket, ha szemtelenkednek. Itt a rendőrök nem igazán foglalkoznak velük, akkor se szóltak rájuk, amikor itt ültek maszk nélkül.„

Hétfőtől tovább fokozódik a káosz a téren

A Blaha Lujza tér felújítása hétfőn kezdődik, ami tovább fokozza majd a budapesti közlekedési káoszt. A helyiek szerint azonban a munkagépek megjelenése nem fogja továbbállásra sarkallni a hajléktalancsapatot, legfeljebb annyi történik majd, hogy a munkálatok végéig a környező utcákban ütnek tanyát. A téren kialakult vadnyugati állapotokról, és arról, hogy terveznek-e tenni valamit az ott élők nyugalmáért, a lap megkérdezte a Józsefvárosi Önkormányzat illetékeseit is, ám választ nem kaptak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók