POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.02.

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

Megdöbbentő részletek.

Az egyik legnagyobb és legerősebb maffiacsoport, az olasz ’Ndrangheta budapesti tevékenysége során is előkerült a fővárosi számlagyárügy főszereplőjének, Vig Mórnak a neve. Az exügyvéd egy olyan vállalkozásnak volt ugyanis a vezérigazgatója és részvényese, amely összefonódott az olasz bűnszervezet egyik magyarországi cégével- írja a Magyar Nemzet.

 

                                                                                                                            Forrás: Havran Zoltán

A fellelhető nyilvános adatok szerint a hírhedt olasz bűnszervezet, a ’Ndrangheta elleni nyomozás magyarországi szálában is felbukkant a fővárosi számlagyárügy kulcsfigurájának, Vig Mórnak az egyik cége.

Emlékezetes, ez az az ügy, amelyben egy budapesti ügyvédnőt is elfogtak, igaz, azóta a nő szabadlábon védekezik és állítja, ő valójában áldozata, sértettje az ügynek és a bűncselekményeket nem ő, hanem egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el. 

Az ügyvédnőt tavaly januárban helyezte átadási letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel a hölggyel szemben.

A nő a társaival együttműködve – akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai – Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ügyvédi státusát kihasználva bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta – írta korábbi közleményében a törvényszék.

Vig Mór neve is felbukkant az olasz maffia pénzmosási botrányában

A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoznak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet több tagja ellen. A catanzarói államügyészség indítványára négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá a ’Ndrangheta pénzmosási ügyével összefüggésben. Ezek közé tartozott egy bizonyos Veritas Menedzsment Kft. is. 

Az a Privát kopó bűnügyi portál tavaly jegyzett cikkéből derült ki, hogy a titkosszolgálati eszközzel rögzített megbeszélések során többször is szóba került a Veritas. Ezt a céget akarták felhasználni ugyanis arra, hogy egy ománi befektetői csoportot lehúzzanak. A kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak.

A portál oknyomozásából kiderült, hogy a jelentős NAV-tartozást felhalmozó, a gyanú szerint csalás elkövetése céljából létrehozott vállalkozással szemben 2019 augusztusában kényszertörlési eljárás indult. Bő fél évvel korábban, 2019. január 24-én, a Veritas Menedzsment Kft. vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek, amelynek vezérigazgatója és egyedüli  részvényese pedig nem más volt, mint Vig Mór – olvasható a bűnügyi lap beszámolójában.

A Városházáig érő számlagyár

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Vig Mór a Lánchíd ötmilliárddal túlárazott felújításához kapcsolódó fővárosi számlagyár kulcsfigurája, akit tavaly novemberben vett őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert belebukott egy több száz milliós számlagyárba. Később kiderült, az ügy jóval túlnő Vig Móron, akinek céges számlájára a hídfelújítást végző A-Híd Zrt. másfél milliárd forintot utalt. Ezt az eddig megjelent információk szerint egy ügyvéd ismerősével együtt készpénzben felvették, majd a tetemes összeget visszajuttatták az A-Hídhoz köthető tulajdonosi körnek. Ezek a pénzek aztán egy bennfentes szerint a Karácsony Gergely vezette Városházán landoltak.

origo.hu

Itt vannak a legújabb háborús képek az emberek elviselhetetlen szenvedéseiről

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

borsonline.hu

Zseni vagy, ha megoldod: 10-ből 9 ember megbukik ezen a friss helyesírási teszten!

magyarnemzet.hu

Azonnali intézkedést rendelt el a Nébih, nagyon megbetegszik, ha ezt a táplálékkiegészítőt elfogyasztja

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

hirtv.hu

Turistákat öltek Afganisztánban

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 17.: az Ikrek fontos üzenetet, a Rák jó hírt kap

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

70 kilométert nyomultak előre az oroszok

POLITIK

Melyik titkosszolgálattal működik együtt a 444?

POLITIK

Fico az intenzív osztályon, súlyos állapotban

POLITIK

Magyar Péter fizikai erőszakkal fenyegetőzik