Létrehozva: 2021.07.03.

Csókay üzenetben mondja el a szörnyű igazságot a sziámi ikrekről

Sok idő telt el a szétválasztás óta, az idegsebész már kívülről látja a történteket és meg is osztja az igazságot a nagyvilággal, naplóbejegyzés formájában.

Hamarosan kiderül az igazság a sziámi ikrekről és a szétválasztó műtétről. Dr. Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt: szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rabeja és Rukia történetét mi, magyarok is végig izgultuk, tízezrek imádkoztak a műtétsorozat sikeréért. A magyar orvosok végül elvégezték a kockázatos műtétet, szétválasztották az ikerpárt. Nagy nehézségek árán, de most már végre saját szülőfalujukban gyógyulhatnak az ikrek.

Fotó: Kisalföld / Baranyai Edina

Mint ahogy a Ripost is megírta, nem csak a sikerről szólt a szétválasztás, sokszor életveszélyben voltak az ikrek. A szörnyű igazságról a Mária Rádió oldalán, napló formában fog beszámolni Csókay doktor.

Az igazság a sziámi ikrekről eltér attól, amit az alapítvány a hivatalos csatornáin kommunikált.

„A hivatalos kommunikációban a hozzáértés hiánya miatt nem esett szó megfelelő súllyal életveszélyről, fertőzésről, aggódásról. Az igazmondás nem tűri a féligazságokat!„ – írja az idegsebész a beszámoló első részében.

„Sok minden nem úgy történt Dakhaban, ahogy azt megírták, ahogy arról egyesek beszéltek” – hangsúlyozza.

A doktor elérkezettnek találja az időt a valós beszámolóhoz. „Sok idő eltelt azóta... már kívülről látom a történteket. Ezeket jegyzem most fel. Minden köntörfalazás nélkül. Lesz szó csodáról, gondviselésről, az isteni szeretetről, életben maradásról, de szót ejtek mindennek az ellenkezőjéről is: intrika, fenyegetés, házkutatás, megaláztatás....„ – írja.

A naplóban köntörfalazás nélkül fogja elmondani a szörnyű igazságot Csókay. Az első rész már megjelent, a következő napokban várható a folytatás.

 

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A két gyermek állapota ellenkező módon változott a műtét után, az egyikük gyorsan gyógyult, de a másik kislány életveszélyben volt sokáig és altatásban tartották.

Rukia – nővérével ellentétben – amúgy sem biztos, hogy teljes életet élhet a jövőben, ugyanis a műtét utáni 33. napon súlyos bevérzés történt a kislány agyában. Mindeközben egy speciális vírusos lázzal is megküzdött a kicsik szervezete, ami nehezítette a felépülési folyamatot. A komplikáció miatt sokkal később hagyta el az intenzív osztályt, mint a testvére, lassabban is épül fel, és az agyi funkciói sem működnek tökéletesen – az is csoda, hogy életben maradt.

Az endovaszkuláris módszert dr. Hudák István fejlesztette ki, és az ő vezetésével 2018-ban meg is történt a beavatkozás, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével. Maga a szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két kislánynak, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, precedens értékűek és új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt