Létrehozva: 2021.07.03.

Erre a bejelentésre vártunk, megvan az 5,5 millió beoltott, ezeken a helyeken nem kell maszkot hordanunk

Magyarország miniszterelnöke jelentette be az örömhírt. Ezentúl csak a kórházak és a szociális intézményben kötelező a maszkviselés.

Múlt héten a kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy amint eléri a beoltottak száma az 5,5 milliót újabb enyhítések várhatók. Többek között megszűnik a kötelező szájmaszkviselése!

A szerda esti Magyar Közlönyben meg is jelent a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának következő lépcsőfokát részletező rendelet.

Fotó: Facebook

Péntek délelőtt, már a Kossuth Rádióba szóba került, hogy a nap folyamán már elérheti a beoltottak száma az 5,5 milliót. Ezekben a percekben Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be hivatalosan: életbe lépett az enyhítés következő szakasza.

 

Itt a lista, ezek a változások léptek érvénybe:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.
  • A korlátozások feloldásáról Orbán Viktor a a többi között elmondta: a szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés, sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön. Persze ha valaki úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságot szeretne magának, hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező – jelezte a miniszterelnök.

    Ismertette azt is: védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a vendéglátóhelyiségekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előre váltott ülőhelyes nézőtéren tartott kulturális rendezvényekre. Az üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnnek, magánrendezvényeken 50 helyett 100-an vehetnek részt, lakodalomban pedig 200-ról 400-ra emelkedik az engedélyezett létszám – közölte. Hozzátette: három helyen tartják fenn „szigorúan és erélyesen” a belépés védettségi igazolványhoz kötöttségét: a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott „koncertszerű rendezvények” esetén.

    Az ország felkészült az esetleges negyedik hullámra

    Orbán Viktor nyomatékosította: Magyarország teljes egészében felkészült arra, ha a járványnak egy újabb, negyedik hulláma lenne. Ismét arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert ha így tesz, jó esélye van, hogy nem betegszik meg a negyedik hullámban sem, ha viszont nem oltatja be magát, rá fog jönni arra, „csalfa remény”, hogy elbújhat oltatlanul a vírus elől. Egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban a miniszterelnök türelmet kért. Szerinte lehet, hogy elérkezik az a pillanat, amikor a szakemberek véleménye az lesz, hogy lehet harmadik oltást adni, de ez még nem lezárt vita.

    A gazdaság újraindításához erőteljes kormányzati döntésekre van szükség

    A miniszterelnök szerint a korlátozások feloldása, a nyitás önmagában is segíti a gazdasági teljesítményt, ugyanakkor arra is figyelmeztetett: „a fogaskerekek azért csikorognak”, ezért szerinte szükség van arra, hogy időnként váratlannak és erőteljesnek tűnő kormányzati döntéseket is hozzanak, mert ha csak magától hagyják a gazdaságot újraindulni, akkor az lassú lesz, a növekedés alacsony és a jövedelem is kevesebb lesz az embereknek a zsebében.

    Kiviteli korlátozás lesz az építőanyagárak kontrollálásáért

    Bejelentette: a kormány csütörtöki ülésén határozott, a gazdaságba beavatkozó, aktív, kezdeményező kormányzati döntéseket hozott, így októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre. Hozzátette: részben azért „szaladtak el” az építőipari anyagok árai néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség.

    Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart.

    Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, „megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat” – mondta.

    Közölte azt is: a kormány döntött még a távmunka bővítéséről, export-hitelbiztosításról, 17 városban munkahelyteremtő beruházások elindításáról, valamint 3 éves bértámogatási megállapodást kötött a MÁV-val, a Volánnal, a postával, a Nemzeti Útdíjszolgáltatóval és a Nemzeti Vízközművek dolgozóival.

    A kormányfő azt is bejelentette: az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni. Mint mondta, ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

    Orbán Viktor azt is közölte: bevezetik azt a szabályt, hogy a művelési jogot szerző, de meg nem indított bányák esetében – amelyek a kínálat mértékét korlátozzák – az engedélytől számított egy éven belül meg kell kezdeni a tevékenységet, ellenkező esetben a megnyert jogot, koncessziót visszavonják és másoknak adják.

    Hangsúlyozta: gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

    origo.hu

    Drámai közelségbe került a III. világháború

    metropol.hu

    Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

    vg.hu

    Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

    mandiner.hu

    Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

    origo.hu

    Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

    mindmegette.hu

    Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    „Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

    INSIDER

    Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

    INSIDER

    Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

    INSIDER

    Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó