Létrehozva: 2021.07.01.

Novák Katalin örömhírt közölt a kisgyermekes családok számára

Csütörtöktől a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik a csecsemőgondozási díj összege!

Csütörtöktől, vagyis a mai naptól kezdve emelkedik a csecsemőgondozási díj összege!

Azok a dolgozó nők, akik gyermeket szültek, az első 6 hónapban többet fognak CSED-ként kapni, mint amennyi a korábbi keresetük volt.

Fotó: Facebook

Július 1-jétől azoknak is magasabb összeg jár, akik korábban szültek, és CSEDet kapnak – közölte Facebook-oldalán Novák Katalin a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Magyarországon egyedülálló módon felemelkedett a korábbi bruttó fizetés 100 százalékára és ezután csak személyi jövedelemadót kell fizetni, járulékokat nem!

Többletforrást kell biztostani a kultúrstratégiai intézményeknek ahhoz, hogy a kultúra ismét minél szélesebb körben elérhető legyen – közölte ugyancsak a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kulturális élet újraindulhasson, forrásokra van szükség.

Olyan támogatásokat, programokat kell meghirdetni, amelyek eljutnak a kultúra résztvevőihöz – mondta.

Novák Katalin hozzátette: az általa vezetett operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy adjon támogatást a fesztiváloknak, akár a kistelepüléseken is.

Közlése szerint a törzs ülésén arról is tárgyaltak, hogy a látvány-csapatsportágakat érintő TAO-támogatás jelenlegi 100 milliárd forintos összegét emeljék vissza a korábbi 125 milliárd forintra.

Ennek célja, hogy a sportszervezetek több támogatást kaphassanak, és ezáltal minél jobban működhessenek. A cégek vagy a működést, vagy a már futó programokat támogathatják társasági adójukkal – tette hozzá a miniszter.

Novák Katalin a járvány esetleges negyedik hullámával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: elképzelhető, hogy lesz negyedik hullám, de az nem olyan lesz, mint a korábbiak, mert Magyarországon mintegy 5,5 millió ember be van oltva, és ezzel védekezni lehet a járvány ellen.

A pedofiltörvénnyel összefüggésben azt mondta: nem lepte meg, hogy a törvénynek nemzetközi visszhangja lett, mert a magyar belpolitikai eseményekre különös figyelem irányul.

A miniszter jellemzőnek nevezte, hogy véleménynyilvánítás előtt nem tájékozódnak az emberek, ezt mutatja szerinte a több európai uniós tagállam által aláírt nyilatkozat is, amelyben nem teljes körűen idézték a jogszabályt.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta: a Nemzeti Kulturális Tanács arra kéri a kormányt, hogy sürgősen fogadja el a kultúrstratégiai intézmények hosszú távú működéséhez szükséges forrásokat biztosító, a 2021-2025-ös időszakra vonatkozó csomagot.

Az intézkedés idén 19, jövőre 20 milliárd forint többletforrást biztosítana a kultúrának, valamint kisebb tételek is elérhetők lennének ebben az ötéves időszakban – közölte. Hozzátette: a csomag a kiemelt nagy projekteket nem érinti, de magas színvonalú, kiszámítható működésre ad keretet a többletforrásoknak köszönhetően.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy a kulturális ágazat dolgozói a koronavírus-járvány alatt is dolgoztak: előkészítették azokat a programokat, amelyekkel most kinyithatják kapuikat a kulturális intézmények.

A Köszönjük, Magyarország! programban mintegy 500-500 ezer forintot adtak 2800 művésznek, hogy abból kulturális programot készítsenek – mondta, hozzáfűzve: ennek köszönhetően jelenleg 4000-4500 olyan program áll rendelkezésre, amelyet már előre kifizettek.

A Déryné Programban utazó színházi csomagot állítottak össze, amelynek részeként több ezer előadás jut el az ország legkisebb településeire is, a Térzene Programban pedig valamennyi ötezernél több lakosú településen lehetőség van arra, hogy adott időpontban a köztereken klasszikus zenét játszanak – mondta.

Az államtitkár közölte: a Múzeumok Éjszakáján körülbelül 60 százalékos volt az aktivitás a korábbi évekhez képest, ezért a kulturális ágazat feladata az is, hogy „kicsalogassa az embereket a lakásukból”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó