Létrehozva: 2021.08.04.

Novák: továbbra is elérhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Most is lehet támogatást igényelni a nagycsaládosoknak az autóvásárláshoz – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Novák Katalin kifejtette: azoknak, akik nagycsaládban élnek vagy már úton van a harmadik kisbabájuk, a kormány támogatást ad, hogy megvásároljanak egy legalább hétszemélyes autót.

Ehhez legfeljebb 2,5 millió forintos anyagi segítséget nyújtanak, s ezt nem kell visszafizetni, sőt „egyenesen a Magyar Államkincstártól az autókereskedőhöz érkezik ez az összeg, tehát nem is kell megelőlegezni” – emelte ki.

A támogatás az autó teljes vételárának a fele, de maximum 2,5 millió forint lehet – jelezte, hozzátéve: a költségvetésből 60 milliárd forintot fordítottak a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

A kormány újraindította a gazdaságot, és ennek a magyar családok lesznek a nyertesei – mondta Tállai András Mezőkövesden sajtótájékoztatón, szerdán.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a koronavírus járvány megtámadta a gazdaságot is, és veszélybe sodorta mindazokat az eredményeket, amelyeket 2010 óta elért az ország. Rámutatott: tíz évvel ezelőtt is a nemzeti érdekeket következetesen érvényesítő gazdaságpolitikával tudta kivezetni az országot a válságból a kormány, és „most is ezzel győztük le a válságot”.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2010 óta hatalmas gazdasági fordulatot hajtott végre a kormány, növekedési pályára állt a magyar gazdaság, és a sikeres válságkezelésnek köszönhetően továbbra is a növekedési pályán áll.

Rámutatott: a gazdasági növekedést eddig is a magyar családokra fordították vissza, az elmúlt években csökkentették a munkát terhelő adókat, és folyamatosan bővítették a családi adókedvezményt.

Tállai András felidézte, hogy a Fidesz vezette kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, majd az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adókedvezmények köre, összege. Kiemelte: az idén hagyja az állam az eddigi legnagyobb összeget a családoknál, a Pénzügyminisztérium számításai szerint 2021-ben 380 milliárd forint marad több mint egymillió családnál.

Az államtitkár leszögezte: a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni.

Az államtitkár szólt a négygyermekes anyák kedvezményéről is. Elmondta: azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van, egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem kell fizetniük a jövedelmük után. A mintegy 45 ezer nagycsaládos anya évente összességében több mint 20 milliárd forintot spórol.

Megerősítette, hogy az adókönnyítések folytatódnak jövőre is, a 25 év alatti fiatalok az átlagkeresetig mentesülnek az szja megfizetése alól, az adómentesség összességében évente 140 milliárd forintot hagy a fiataloknál.

Tállai András hangsúlyozta: a járvány kezdete óta a kabinet gazdaságvédelmi és a gazdasági növekedést erősítő intézkedéseket hozott, újraindították a gazdaságot, és ennek a magyar családok lesznek a nyertesei. „Most is az a célunk, hogy a gazdasági növekedés eredményeit a magyar emberek is érezzék az életükben, a gyermekeseket továbbra is kiemelten szeretnénk támogatni” – fogalmazott.

A kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig – mondta Tállai András. Hozzátette: ehhez a lakosság véleményét is várják a nemzeti konzultációban.

Júniusban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal nőtt a hazai üzletek forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsora szerint. A bővülés mértéke lényegében megegyezik a tavaly tavasz előtt tapasztalt ütemmel. A gazdaság és turizmus újraindulása ismét tartósan emelkedő pályára állíthatja a kiskereskedelmet – értékelte a szerdán megjelent adatokat a minisztérium közleményében Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

2013 nyarától a koronavírus-járvány hazai megjelenéséig, több mint 80 hónapon át folyamatosan javult a szektor teljesítménye. A tavaly áprilisi drasztikus visszaesést követően az idén júniusi az első havi adat, amely úgy mutat a korábbi évekre jellemző ütemű emelkedést, hogy annak mértékét veszélyhelyzeti intézkedések nem torzítják.

Az üzlettípusok közül hosszú idő után fordult ismét növekedőre a ruházati és az iparcikk boltok forgalma. A megélénkülő utazásokkal immár hónapok óta, egyre nagyobb arányban bővül a benzinkutaké. Az e-kereskedelem változatlanul őrzi az elmúlt esztendőben kivívott erős pozícióját. Az online és csomagküldő értékesítés havi teljesítménye a legutóbbi nyolc hónapból hatban haladta meg a korábban soha el nem ért 100 milliárd forintot.

Cseresnyés Péter hozzátette: „A foglalkoztatás rekordszinten van, közel 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a reálkeresetek több mint 100 hónapja emelkednek. Ha az emberek bepótolják tudatosan visszafogott, elhalasztott vásárlásaikat, a kiskereskedelem 2021 második felében felülmúlhatja a válság előtti volumenét. A gazdaság és turizmus újraindítása komoly lökést adhat az ágazat újbóli fellendüléséhez. A háztartások fogyasztásának bővülése hasonlóképpen hajthatja Magyarország megerősödését” – idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Saját gyerekét ütötte-verte a csodaedző - óriási a botrány

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

borsonline.hu

Évtizedes titokról rántotta le a leplet Poór Péter: ilyen volt az igazi Szécsi Pál

magyarnemzet.hu

Megvan a bűnbak, szétszedik a Bayern sztárját a Real elleni iksz miatt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

A bőnyi áldozat édesanyja nem haragszik a késelő kislányra

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt