Létrehozva: 2024.05.01.

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás nagyon fontos, de időnként mindenki hajlamos megfeledkezni róla. Pedig mind rövid-, mind hosszútávon durva következményei lehetnek.

A szervezetnek szüksége van a rendszeres hidratálásra, hiszen ettől nemcsak a bőrünk lesz szép, de az idegrendszerünk, belső szerveink is igénylik a megfelelő folyadékbevitelt. Fontos, hogy a cukros üdítők helyett lehetőleg tiszta vizet fogyasszunk, nők esetében az ajánlott mennyiség két liter, férfiaknál naponta két és fél liter. Sokan azonban ennek csak a töredékét fogyasztják, ami egy új kutatás szerint nemcsak rövid távon érezteti a hatásait – például fejfájás, kiszáradás formájában –, de a dehidratáltság összefügghet egyes krónikus betegségek kialakulásával és a korai öregedéssel is, írja az NBC News.

Beautiful,Young,Woman,Drinking,A,Fresh,Glass,Of,Water,At
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock

A 25 évig tartó kutatásban több mint 11 ezer amerikai vett részt, akik a kutatás indulásakor 45 és 66 év között voltak, az utolsó vizsgálatokat pedig 70-90 évesen végezték rajtuk. Az NIH tanulmányából kiderült, hogy akik rendszeresen kevés vizet isznak, gyorsabban öregedhetnek, és nagyobb a korai halálozás esélye is esetükben. A felmérés során az NIH szakemberei a résztvevők vérének nátriumszintjével hozták összefüggésbe a hidratáltság mértékét, feltételezve, hogy a magas nátriumkoncentráció azt mutatja, hogy az illető nem fogyasztott elég folyadékot. Azok, akiknek a vérében magasabb volt a nátrium koncentrációja, élettanilag gyorsabban öregedtek, mint akiknek alacsonyabb, és az eltérés a vérnyomás, a koleszterinszint és a vércukorszint terén is megmutatkozott.

Bár a kutatásban résztvevők vérében a nátriumkoncentráció a normál tartományon belül alakult (135 és 146 millimol/liter között), az eredményekből kiderült, hogy akiknél az érték a normál tartomány felső határát súrolta, azoknál 50%-kal nagyobb eséllyel mutatkoztak a korai öregedés jelei, és esetükben a korai halálozás kockázata 20%-kal magasabb volt, mint az alacsonyabb nátriumszintű alanyok esetében. A kutatók szerint az olyan krónikus betegségek kockázata is megnőtt ezen résztvevők esetében, mint a stroke, a cukorbetegség vagy a demencia. Azonban ezek kialakulásának esélye az öregedéssel egyébként is nő, tette hozzá Dr. Natalia Dmitrieva, az NIH kutatója. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, a megfelelő hidratálás segíthet-e az öregedés lassításában, vagy egyes betegségek megelőzésében.

A tanulmány eredményeire hivatkozva Dr. Lawrence Appel, a Johns Hopkins Egyetem klinikai kutatási igazgatója azt nyilatkozta, hogy a folyadékfogyasztás és az életkorral összefüggő betegségek kialakulása közötti kapcsolat egyelőre spekulatív, és a tanulmány eredményei nem támasztják alá, hogy ha több vizet iszik valaki, akkor hosszabb élete lesz, vagy kisebb eséllyel alakulnak ki nála ezek a betegségek. Hozzátette, hogy a nátriumszintet a folyadékbevitel mellett sok más tényező is befolyásolhatja a vérben, például neurológiai problémák, vagy egyes vízhajtók szedése.

 

origo.hu

Óriási földrengés rázta meg Nápolyt

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

metropol.hu

Házasság első látásra – Gyöngyi Csabival közös képpel jelentette be: „Megtaláltam a nagy Ő-t!”

mandiner.hu

Közeli felvételen ahogy az orosz Szu–34-es vadászbombázók megsemmisítik az ukránok állásait

metropol.hu

Most kaptuk: újabb baleset történt Verőcénél

magyarnemzet.hu

Óriási razzia volt a belvárosban, megvan kiket kaptak el

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Védd az egészséged: ez a konyhai eszköz veszélyes lehet

MEDICINA

Ha így alszol éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

MEDICINA

Itt a megoldás: Lefogyott és legyőzte a pajzsmirigybetegségét Tünde

MEDICINA

Soha többet nem lesz fogköved, ha ezt az egyszerű módszert kipróbálod

MEDICINA

Ártatlannak tűnhet, ezekkel növeled mégis a demencia kockázatát

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái