Létrehozva: 2022.04.08.
Módosítva: 2022.04.08.

Újabb történelmi emléket bontanak le Óbudán

Villámcsapásként érte a III. kerületieket, amikor hétfőn megjelentek a munkagépek, és megkezdték bontani a legendás Kemény-villát.

Szerző Ripost

A Ürömhegyi lejtőn álló patinás épület sokáig üzemelt gyereküdülőként. 1934-ben építtette Kemény Lajos kormányfőtanácsos, és zsidó gyerekeket nyaraltattak ott. Később a kommunista vezetés kisajátította, majd a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került, és ismét a gyerekeké lett a villa: ingyenes nyári üdülőt üzemeltettek benne a kicsiknek. A majdnem 100 éves épület az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került, ezért a kerület előző vezetése indítványozta a felújítását, hogy megmentse a gyerekek számára - írja a Metropol.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

 

Teljesen eltüntetik a Kemény-villát

Úgy tűnik, a Kemény-villa is ugyanarra a sorsra fog jutni, mint az ugyancsak óbudai Bivalyos csárda. A kerület nagy múltú épületét néhány hónapja dózerolták le teljesen a telek új gazdái. A helyszínen dolgozó munkásoktól megtudta a Metropol, hogy a megrendelés szerint talajszintig teljesen el kell tüntetniük a Kemény-villát, így semmi nem fog maradni az emlékezetes üdülőépületéből, amit hajszál híján újra megkaptak a III. kerületi gyerekek.

 

A villa kalandos története

A 30-as évektől a zsidó gyerekek számára fenntartott üdülőhely a II. világháború alatt katonai körlet lett. Ez idő alatt egy bizonyos Kümmel néni volt a gondnoka, aki a fiával élt itt. A villa katonái az arany-hegyi Pogány toronyban rendeztek be  megfigyelő állást, egy nagy reflektorral a tetején. A háború után Kemény-villa egy darabig kommunista pártházként működött, és az egykor fából készült oszlopokat téglákra cserélték. Később lakásokat alakítottak ki benne, majd rendszerváltás után ismét birtokba vehették a gyerekek. A 2010-es évek után azonban üresen állt, és egyre rosszabb állapotba került.
 

A helyiek értetlenül állnak a bontás előtt

A környéken élők a kerület Facebook-csoportjaiban tiltakoztak a bontás ellen, és a hozzászólásokból kiviláglik, hogy erről korábban Kiss László nem tájékoztatta sem a helyieket, sem a kerület kormánypárti képviselőit.

„Itt azért nem csupán egy épületet rombolnak le, hanem egyfajta szellemiséget is: gyermekek ingyenes üdültetésére hozták létre, jószándékból, önzetlenül” – írta Adrienn.

„Nekem mindig is tetszett az az épület, rossz volt látni, hogy egyre rosszabb állapotban van. Szerintem még megmenthető lett volna, ha az lett volna a cél, nagyon elszomorított a mai látvány” – tette hozzá Gabriella.

A múlt hétvégén sétáltam kis unokámmal ezen a környéken, és mondtam az unokámnak, jól nézd meg még ezt a pár fát és a kis zöld erdőt, mert pár év és itt csak luxus lakóparkok lesznek, eltűnik a róka, vadnyúl és kis erdei állatok. Szomorú, hogy ide jutottunk, természet eltűnik, luxus lakóparkok kinőnek az erdő helyén!

 – fejezte ki sajnálatát Irén.

 „Az ottani telekárakhoz képest jóval a piaci ár alatt adták el” – mutatott rá Gabriella.

 

A Bivalyos Csárda is kiárusítás áldozata lett

Hasonlóképp tették a földdel egyenlővé a legendás csillaghegyi éttermet, az 1930-as évek óta működő Bivalyos csárdát is. Az ingatlan értékesítéséről a járványidőszak alatt Óbuda DK-ás polgármestere, Kiss László egyszemélyben döntött, a telekre és az épület megvételére egyetlen pályázó volt, aki a piaci árnál jóval alacsonyabban jutott az ingatlanhoz. A telket az óbudai vezetés féláron kótyavetyélte el.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

life.hu

Vilmos herceg megszólalt: elárulta, hogy van a rákkal küzdő Katalin

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó