Létrehozva: 2022.07.01.

Budapest-Balaton kerékpárút: Hatalmas fordulat a biatorbágyi szakaszon

Bár érvénytelen lett az a helyi népszavazás, amit a BUBA biatorbágyi nyomvonaláról tartottak, a polgármester figyelembe vette a szavazati arányokat és döntött.

Mint arról korábban a Ripost is beszámolt, helyi népszavazást írtak ki Biatorbágyon, miután a lakosság körében heves viták kezdődtek a Budapest-Balaton kerékpárút Biatorbágyon áthaladó nyomvonaláról. A Budapest-Balaton kerékpárút, röviden csak BUBA, kormányzati finanszírozású főberuházás, a fővárost a magyar tengerrel összekötő, 120 kilométeresre tervezett kerékpárútja, aminek 2,2 kilométeres szakasza Biatorbágyon keresztül menne.

A BUBA Biatorbágy és Etyek közötti szakasza már készen van

Heves viták dúltak a nyomvonalról

Az agglomerációs város szakaszára kiírt pályázat már 2020 őszén lezárult, szerződést is kötöttek a kivitelezővel, ám ők alig kezdtek hozzá a munkához, heves viták lángoltak fel arról, hogy a kerékpárút belterületi szakasza ne a település főútvonalán haladjon át. Az eredeti nyomvonalat ellenzők a kocsifelhajtók, keskeny kerékpár- és autósávok, tervezett fakivágások miatt támadták az ötletet, míg a támogatók azért emeltek szót, hogy legyen végre a városnak egy olyan kerékpárútja, ami a főúton lévő iskolák, boltok megközelítését segíti elő.

 

Népszavazást írtak ki

Tarjáni István, a város fideszes polgármestere végül helyi népszavazást írt ki, „Egyetért-e ön azzal, hogy a Budapest–Balaton-kerékpárút Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?” kérdéssel, amit június 28-án tartottak.

Ne maradjon otthon! Ez a szavazás közös érdekünk. Mi dönthetünk a kerékpárútról!

Posted by Tarjáni István polgármester on Sunday, June 26, 2022

Hatalmas fordulat történt

Sokak szerint előre borítékolható volt, hogy végül érvénytelen lesz a helyi népszavazás, és így is történt, a város lakóinak mindössze 35%-a ment el szavazni, ami nem volt elég az érvényességhez. A szavazati arány azonban elég egyértelmű volt: miközben több ezren szavaztak arra, hogy ne a főútvonalon haladjon át a kerékpárút, mindössze pár száz ember voksolt az eredetileg tervezett nyomvonal mellett. És akkor jött a polgármester bejelentése: „A helyi népszavazás érvénytelenül zárult, de a szavazati arányokat figyelembe véve a FIDESZ-KDNP képviselőcsoport tagjaiként az alábbiakat javasoljuk: a Képviselő-testület vonja vissza döntéseit, amelyek a Budapest-Balaton-kerékpárút nyomvonalaként a Szabadság út – Nagy utca útvonalat javasolta kijelölésre, kezdeményezzünk tárgyalást Magyarország Kormányának illetékes képviselőivel a települést érintő nyomvonal további lehetőségeiről. Fontos, hogy az itt élők megelégedésére szolgáló döntések szülessenek” – tájékoztatta a lakosokat Tarjáni István.

Festői a kilátás a BUBA ezen szakaszáról

Patakparton kerékpározhatnak

A bejelentése miatti öröm nem maradt el, hiszen nem volt titok, hogy a polgármester az eredeti nyomvonalat támogatta, bár az elmúlt években rengeteg erőfeszítést tett azért, hogy végül valóban a lakosoké lehessen a döntő szó. A BUBA biatorbágyi szakasza tehát nem belterületen, hanem várhatóan a város mellett menő patak partján fog megépülni, amit az eredeti nyomvonalat támadó, „Nem ide BUBA” elnevezésű civil szerveződés álmodott meg. Révész Máriusz, a Budapest-Balaton kerékpárút építéséért felelős kormánybiztos múlt héten azt nyilatkozta: „a nép szava isten szava”, ahogy a népszavazáson döntenek, a kerékpárutat úgy fogják Biatorbágyon megépíteni.

origo.hu

"Fél órával előtte még beszéltem vele telefonon" - a verőcei hajótragédia előtt még vidáman mesélt barátnőjének a 19 éves lány

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

borsonline.hu

Házasság első látásra: újra együtt az egyik pár, óriási az öröm

magyarnemzet.hu

Verőcei hajóbaleset: újabb részletek derültek ki a motorcsónakról

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

Súlyos csapások érték Ukrajna második legnagyobb városát

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Orbán Viktor: Amikor a béke mellett állunk ki, a hazánk mellett állunk ki!

INSIDER

"Nagy sebességgel ütközött" – Megszólalt a Mahosz szóvivője a verőcei hajótragédiáról

INSIDER

Európa főboszorkánya figyelmeztet: különleges együttállás lesz az égen, ennek a négy csillagjegynek pokollá teszi az életét

INSIDER

Szívszaggató: egy hónapja még az év tanulója díjnak örülhetett a verőcei hajóbaleset egyik eltűntje, Márton