Létrehozva: 2022.08.09.

Csíptetett ponty, szőlőleveles töltike és sokácbab – nyit a Magyar Ízek Utcája

Már a rövid gasztrofelsorolástól is összefut a nyál a szánkban.

Szerző Ripost

Szent István napja alkalmából augusztus 19. és 21. között ismét megrendezik Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléjét. A Magyar Ízek Utcája a Lánchídtól az Erzsébet hídig várja vendégeit a budai felső rakparton.

Az eseményen közel 200 ember főzi a Dunaparton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, olyanokat, mint az öhön, a sokácbab és a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal – csak hogy néhányat kiemeljünk, aminek már a neve ízlelgetésétől összefut a nyál a szánkban, még ha nem is tudjuk, miből állnak.

Fotó: Magyar Ízek Utcája

Visszatérő vendéglátóként vernek sátrat olyan főzőasszonyok és -emberek, akik nem a hivatalos konyhaművészet frontjáról érkeznek, de főztjük felveszi a versenyt a profikéval: ők a szülőföldjükhöz kötődő hagyományos ételeket készítik az otthon ellesett technikával. Ezek sorában megkóstolható a felvidéki Mátyusföld káposztalevese és mákos pogácsája, a kárpátaljai Nagymuzsaly borsos levese és szilvalekváros fánkja, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére is felkerült karcagi birkapörkölt, a bogyiszlói csülkös pacal, a szatmári töltött káposzta, a csíptetett ponty, az őrségi tökmagolajjal locsolt dödölle, a sparhelten sült lepény és töltött lángos, és még hosszan sorolhatnánk. 

A moldvai csángó falu, Pusztina csapatával egy néprajzkutató is érkezik, aki elárulta, mi rejlik az ő húsos galuskájukban, vagy ahogy ők nevezik: a szőlőleveles töltikében. 

Egy rész gabonaféle: hajdina, kukorica, köles, egy rész hús, de ha nem jut, úgy is finom, és egy rész kerti zöld: laboda, mángold, zsenge csalán, illetve ami érik a kertben

– sorolta Nyisztor Tinka, akiről az a hír járja, hogy amikor a doktoriját védte a csángók kultúrájából, megtelt az egyetem legnagyobb előadóterme, amiben az izgalmas témán kívül a kóstolni hozott hazainak is nagy szerepe volt. 

Az idei gasztronómiai vezérmotívum a magyar gabona, amelyet többféle formában fogyaszthatunk. Lesz például tárkonyos tejszínes köleskása, de az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan a legjobbnak ítélt kenyereket is megszeghetjük, köztük az innovatív díjas mórahalmi pékárut, amelyben a batátát házasították az ősi egyszemű búzával, az alakorral. 

Fotó: Illyés Tibor

Persze az édesszájúak sem maradnak éhen: jelen lesz a seregszemlén a Magyarország Tortája címet idén elnyert „Huncut szilva herceg” is, ami dédnagymamáink szilvás derelyéje ihletett, csokimousse-szal és egri vörösborral megbolondítva. És ott lesz az ország cukormentes tortája, a Nagyi kedvence is.  A Magyar Cukrász Ipartestület által rendezett szakmai verseny győztes finomságait kínáló standok előtt kígyóznak mindig a leghosszabb sorok, volt olyan év, amikor 47 ezer szelet fogyott az édességekből.

Természetesen a Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat is olthatjuk az üdítő és bódító sátrak kínálatával: jófajta fröccsök és szörpök, kézműves sörök és sörpárlatok, méz- és gyümölcsborok és persze ütős pálinkák is várják a látogatókat, akik akár a tűzijátékot is innen nézhetik végig. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!