Létrehozva: 2022.08.07.
Módosítva: 2022.08.07.

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

Már csak két hét, és itt a négynapos ünnep! A Ripost összegyűjtötte mindazt, amiről jó tudni a programokkal és a tűzijátékkal kapcsolatban.

Augusztus 20. az államalapítás és Szent István király ünnepe, ami idén is négynapos lesz augusztus 18. csütörtök és 21. vasárnap között. Számos vidéki településen és a Balatonnál is rengeteg program várja az érdeklődőket, a legnagyobb rendezvénysorozat mégis Budapesten lesz. 

Fotó: Czeglédi Zsolt

A program 20-án szokás szerint zászlófelvonással és tisztavatással kezdődik a Parlamentnél, majd ünnepi szentmisét tartanak a Bazilikában és elindul a Szent Jobb körmenet. A Duna felett izgalmas légiparádét rendeznek.

A négy nap során folyamatosan programok százai közül válogathatnak az érdeklődők, ezek közül emelünk ki néhány különösen érdekeset.

* Sporthősök címmel egyedülálló sporttörténeti kiállítás és interaktív sportjátékok lesznek 20-án 9 órától 21-én 21 óráig a Március 15. téren, ahol a nemzet sporthőseivel is találkozhatnak a látogatók.

* Az Aranyvonat kiállítás során megcsodálhatjuk azt az impozáns kocsiszerelvényt, amely 1938-ban Szent István király 900. évfordulójára készült nemzeti kincsünk.

* A Csárdafesztiválon a Vörösmarty téren különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk, amelyet a színes zenei kínálat egészít ki.

* A Vajdahunyad várának közelében Varázsliget lesz, ahol gyerekprogramok, mesekiállítás, herceg- és hercegnőképző programok, óriás cirkusz és még sok meglepetés várja a kicsiket.

* A piknik hangulatú Szabadrét Fesztivál elsősorban a fiatalok közkedvelt programja, ahol elektronikus zenével és nagyszerű hangulattal várják az érdeklődőket 19-én délután 16 órától 20-án este 23 óráig. Az Erzsébet téren garantált lesz a jókedv: a zenén kívül 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a helyszínre kilátogatókat. Emellett lehetőség nyílik természetközeli környezetben piknikre kora délutántól estig.

* Az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei rendezvénye a népszerű Utcazene Fesztivál a Szabadság téren, ahol a széleskörű zenei kínálat mellett Food Truck Show is várja az érdeklődőket, tehát gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.

* Ismét megnyílik a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, ahol a Magyarország Tortája mellett a Szent István-napi kenyér is bemutatkozik.

* Hazai rock és pop zenekarok lépnek fel a hagyományos tabáni koncerten és a Műegyetem Rakparton a Road Movie Live zenei rendezvényen.

* A Gellérthegyen, a Filozófusok kertjében a komolyzene kedvelőit várják a Panoráma Classical programsorozaton.

* A Kapisztrán téren a különleges erők, katonai rendészek és a tűzszerészek közelharc bemutatóval, katonazenekarral, és egész napos kiállításokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 20-án a Budai Várban található Tóth Árpád sétányon rendezik meg a Hősök útját, ahol a hagyományőrző csoportok és a színészek játékos formában mutatják be a magyar történelem hősies pillanatait.

* Az Antall József rakparton a különleges, 1927-ben épült Pannónia Hajó lesz megtekinthető, amely a dunai hajózás békebeli idejének hangulatát idézi fel a látogatóknak.

*Augusztus 19-én este 19 órakor kezdődik a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates 30 éves jubileumi koncertje. Az érdeklődők találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner vagy Tony Carey. A nemzetközi sztárok mellett a közönség hazai kedvenceket is kiszúrhat a színpadon: Szakcsi Lakatos Béla, Keresztes Ildikó, valamint Deák Bill Gyula is közreműködik majd. A koncert ingyenes.

* A Parlamentben ingyenesen megtekinthető a Szent Korona augusztus 20-án.

 

Az ünnepi kenyér a Gulyás

Fotó: Illyés Tibor

Az év kenyere a Gulyás kenyér lett, melyet Fülep Zsolt és fia, Ádám álmodtak meg a balmazújvárosi Balmaz sütödében.

– Hajdúságban hagyománya van az ilyen kenyérnek. Négyféle lisztből készül és tíz napig eltartható. Nincs titka, tudás, szorgalom és akarat van benne. Aki megkóstolja, visszaidézheti a nagymama által jól átsült kenyér ízét - árulta el Fülep Zsolt.

 

Az év tortája a Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence

Karikó Orsolya, a Nagykőrösi Vanília és Gelarto kézműves cukrászda munkatársa alkotta meg az idei Ország tortáját, amit Huncut szilva herceg névre keresztelt.

Fotó: Illyés Tibor

– A tortám titka az ízek harmóniája. Az összetevői mogyorós felvert, karamellás ropogós fahéjas réteg, fűszeres boros áfonyás mézzel szilvazselé, egy tejcsokoládés szilvás mousse, a tetején szilvás áthúzóval. A dédnagymamám szilvás derelyéje és lekvárja óriási kedvencem volt, innen jött az ötlet. Már két éve dolgozom ezen a tortán – mondta el a Borsnak.

Az év cukormentes tortája címet a Nagyi kedvence nevű sütemény érdemelte ki, melyet Gyuris László, a Szeged Virág cukrászda munkatársa álmodott meg. Körülbelül négyszáz munkaórát dolgoztak a torta kialakításán, rengeteget finomítottak rajta.

Fotó: Illyés Tibor

– Van benne pisztácia, magyar málna, és mascarpone és tejszín – mondta el Gyuris László. - A legnehezebb az volt, hogy ne legyen benne cukor, de az édességét cukorhelyettesítőkkel pótolni kellett, olyanokkal, amiknek nincs utóíze.

Mindkét torta kapható lesz az állami ünnepségek helyszínén. 


Változik a közlekedés

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – az ünnephez igazítják a járatok közlekedési rendjét, aki utazást tervez, mindenképpen tájékozódjon a menetrendről. Érdemes előre megváltani a jegyet és helyjegyet vásárolni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepel idején sokan kelnek útra.

Budapesten a felszíni járatok augusztus 20-án vasárnapi menetrend szerint közlekednek majd. Az esti tűzijátékra este 18 órától a belváros felé a járatok többsége sűrítve fog közlekedni és néhány munkanapon közlekedő járat és rendkívüli járat is 18 óra után beindul, segítve a kényelmes bejutást a belváros felé. A tűzijáték után a hazaszállításnál is a metró, valamint a felszíni járatok sűrűbben fognak közlekednek a megszokottnál. A tűzijáték biztonságos megrendezése miatt a Duna vonalában a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon 17 órától várhatóan 23 óráig nem fognak közlekedni a BKV járatai. 
 

Nyáriasnak ígérkezik az ünnepi időjárás

A négynapos hosszú hétvégén nyárias időjárásra lehet számítani. Augusztus 18-án és 19-én még napos időt és 30 fokos nappali hőmérsékletet ígérnek az előrejelzések, de 20-án és 21-én záporra, zivatarra is lehet számítani – reméljük, ez nem éppen 20-án este köszönt ránk. A hőmérséklet 20-21-én kissé mérsékeltebb lesz, 27-28 fok, ami még mindig kellemesen meleg, és éjszakára sem hűl 16-18 fok alá a hőmérséklet, vagyis a tűzijáték idejére is elég lesz egy könnyű pulóver vagy kardigán. 


Honnan szép a tűzijáték?

Fotó: Máthé Zoltán

Este 21 órakor az ünnepi hangulat megkoronázása lesz Európa legnagyobb tűzijátéka Budapesten, gyönyörű tűzijátékkal, látványos fényjátékkal, illetve az Országház, a Gellért-hegy és a Nemzeti Galéria épületfestésével. A tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig a Duna mindkét partjáról jól látható lesz. 

* Számos vendéglátóhely kínál tűzijáték panorámával egybekötött vacsorát vagy koktélozást, ezeknek általában borsos áruk van.

* Tűzijáték-néző különvonatot indít a Gyermekvasút, a fények a Nagy-Hárs-hegy oldalában, az úgynevezett panoráma ívben megálló különvonatból tekinthetők meg. A tűzijáték-néző vonat 20:15-kor indul Hűvösvölgy állomásról és ide is érkezik vissza. Jegyet kizárólag személyesen lehet váltani a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában augusztus 14-étől 9-17 óra között, a készlet erejéig.

* Számos tűzijáték-néző hajót indítanak a Dunán, van, amelyiken vacsorázni is lehet, van, amelyiken egy pohár pezsgőt kínálnak és van, ahol azt sem, viszont az ár is kedvezőbb. A Mahart is indít hajót, pezsgős és séta program közül választhatnak az érdeklődők. Az “Esti sétahajózás és tűzijáték” program alatt az utasok a Dunán ringatózva csodálhatják meg a tűzijátékot, valamint felejthetetlen hajós élményben lehet részük, melyet az esti fényekben úszó Budapest látványképe nyújt. Beszállás a Vigadó téren vagy a Szent István parkban.

A Balatonnál is sok helyen tartanak tűzijátékot.


Maradtak a tavalyi árak

Fotó: Máthé Zoltán

Idén ugyanolyan árakkal találkozhatunk az állami rendezvények büféiben, mint a 2021-es Szent István Napon – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A csapolt és a dobozos sör ára sem változik a tavalyihoz képest, így azokat 350 forintért vásárolhatják meg a négynapos ingyenes rendezvény ideje alatt. A kisüzemi főzdék egyik legismertebb sörfajtája, az IPA, szintén kezdeményes áron, mindössze 400 forintért lesz kapható az ünnepség alatt. Az ásványvíz 190, az üdítő 350 forint lesz, a bor decijét 200 forintért mérik. A szervezők azt szeretnék, hogy a Szent István Napi étel- és italkínálat mindenki számára megfizethető legyen.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 30.: A Szűz jól teljesít, az Ikrek megkönnyebbül kedden

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!