Létrehozva: 2022.10.18.

Karácsony átalakítaná a bringóhintó rendszerét, ezt mondják a használók – Videó

Könnyen csődbe mehetnek így a régi, megbízható szolgáltatók.

Mint a Ripost hétfőn már beszámolt róla, aggódnak a margitszigeti bringóhintó szolgáltatók, ugyanis Karácsony Gergelyék elég különös módon alakítanák át az eddigi rendszert. Erről a Fővárosi Közlöny május 5-i száma ír. A lényeg, hogy maximálisan öt olyan szolgáltató dolgozhat a szigeten, melyek kerékpár, roller, bringóhintó és egyéb mikromobilitási körbe tartozó eszközt működtetnek. A jelenlegi szolgáltatók száma már most több mint öt, így félelem lett úrrá a kölcsönzőknél. Ráadásul Karácsonyék abban az esetben, ha ötnél több szolgáltató jelentkezik januártól, sorsolással döntenék el, hogy kinek adnak teret.

A Ripost megkérdezte, mit szólnának ehhez azok, akik valóban érintettek. A Margitszigetre járókat, a budapestieket, a tulajdonosokat és a turistákat is megkérdeztük, mit gondolnak a főpolgármester által meglobogtatott bringóhintózást érintő változásokról.

A 37 éve családi kézben működő Sétacikli egyik járműve / Fotó: Ripost

A hagyományostól eltérő, kisautóra hasonlító járműveket lehet bérelni a 37 éve családi kézben működő Sétaciklitől.

„Mi úgy tudjuk, hogy a főváros január elsejétől tervez bizonyos változásokat. Tapasztalataink szerint a hétköznapok nagyon nyugodtak, de hétvégén nagy a forgalom. Sokan bejönnek a Margitszigetre különféle eszközökkel. Az emberek rollerrel, biciklivel, görkorival, gördeszkával közlekednek. Ehhez jönnek még hozzá a Sétaciklitől bérlők. Szerintünk elég lenne, ha a közlekedési útvonalakat szabályoznák, hogy ne mehessen mindenki mindenhol, keresztbe-kasul" - mondta a cég ügyvezetője, Petró Katalin.

 

Egy kétgyermekes anyuka, Horváth Linda ezzel nagyrészt egyetért:

„Két gyermekem van, egy ötéves fiam és egy másfél éves lányom. Nagyon szeretünk a Margitszigetre járni, imádok biciklizni és motorozni. A nagy fiam kedvence a bringóhintó. Én veszélyesnek tartom, hogy bárhol lehet vele közlekedni. Baj lehet abból, ha a gyerek hirtelen megáll előtte, a bringóhintó nem tud megállni vagy valahonnan kifordul és összeütköznek. Szabályoznám, hogy csak bizonyos utakon lehessen bringóhintóval menni, hogy ne legyen a gyerekekre veszélyes. Szerencsére nincs személyes rossz tapasztalatom és remélem, hogy nem is lesz, csak féltem a gyerekeimet.

A Komáromi család még a szülők gyermekkorából emlékszik rá, hogy a bringóhintózás szinte egyet jelent a Margitszigettel:

Gerjenből érkeztünk, Tolna megyéből, most tartunk hazafele, a mamánál voltunk, most megálltunk Budapesten, egy kicsit kirándultunk és már utazunk is haza. Azért bringóhintóval járjuk körbe a szigetet, mert pont erről olvastuk a napokban, az egyik Anna, Peti és Gergő gyermekkönyvben, mikor felolvastunk a kisfiunknak. Abban pont a Margitsziget történetéről volt szó és mindenképpen meg szerettük volna mutatni a gyerekeknek, hogy milyen is ez. Én gyerekkoromban már voltam, a férjem még nem. Így most a gyerekek is kipróbálhatták. Úgy gondoltuk, hogy ez egy szuper családi program ezen az őszi napon. Mi támogatjuk, hogy megmaradjanak, ha van erre valamilyen lehetőség.

A városba látogató külföldi turisták számára is szeretik a bringóhintót.

„Volt egy kis szabadidőnk, ezért kijöttünk a jó levegőre. Szerintünk ez egy nagyon jó dolog, hogy miközben tekerünk, tudunk nézelődni a városban és így nagyon gyorsan be tudjuk járni az egész szigetet. Azért ezt a járművet választottuk, mert jó sportolási és városnézési lehetőség, emellett nagyon könnyű használni – mondta el a Romániából ide látogató Albert és Daniella.

A várhatóan január elsejétől hatályba lépő új szabályok egyelőre nem vonatkoznak azokra a járművekre, melyek rendszámmal, a forgalomban közlekednek. Méretükből adódóan nem is nagyon tudnának máshol menni. Mindezek miatt nem csak a betöltött 18. életév, hanem a B kategóriás jogosítvány megléte is szükséges a vezetésükhöz.

A Margitszigeten járva megkérdeztük az ElectroAuto egyik alkalmazottját, Szántó Andreát, aki beszámolt róla, hogy mennyire sokan használják járműveiket, magyarok és turisták egyaránt.

Mi nem hallottunk ilyesmiről, hogy komolyabb, minket is érintő változások lennének. Lehet, hogy minket nem is fog érinteni. Azt viszont tudom, hogy nagyon sokan szeretik az elektromos és a tekerős verziót is, nálunk ugye többféle eszköz bérelhető. A hagyományos bringóhintóhoz a 18. életév betöltése kell, míg az elektromos autóhoz, amelyik rendszámmal, a forgalomban közlekedik jogosítvány is. Mindkettőt imádják a magyarok és a külföldiek is. Általában nagyon közvetlenek, utána gyakran készítenek velem szelfit is. Nem sok helyen találkozhatnak ilyen klassz járművekkel.

- mondta az alkalmazott.

 

 

origo.hu

Rejtélyes magyar településre bukkantak Franciaországban - videó

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

borsonline.hu

Hoppá: Köllő Babett otthagyja a tévézést? Mindenki ledöbbent az új képén

hirtv.hu

Dermesztő hír érkezett Ukrajnából

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

mindmegette.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellé ültetni

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!