Létrehozva: 2022.10.24.
Módosítva: 2022.10.24.

Visszavárják a munkácsi turult – de honnan?

Az október 13-án jogszerűtlenül, rekordsebességgel eltávolított emlékmű közelébe senkit nem engednek.

Titokban, galád módon, egy légiriadó alatt tűnt el a munkácsi vár obeliszkjéről a turulmadár.  A millecentenáriumi emlékművet eredetileg 1896-ban állították, 1924-ben azonban cseh katonák ledöntötték a szobrot, amit később beöntöttek. 2008-ban aztán Pákh Imre, magyar származású ismert műgyűjtő finanszírozta a szobor elkészítését és helyreállítását, a turulmadár pedig visszaszállt, hogy a munkácsi várból kémlelje tovább a Kárpátok bérceit. 

"Egy olyan szimbólum, amely nélkül a magyarság akár el is tűnne Kárpátaljáról" - mondta 2008-ban Pákh a szobor visszaállítása kapcsán. 

A történelem azonban megismételte önmagát: október 13-án egy sebtiben és jogszerűtlenül meghozott döntést követően, a légiriadó órái alatt leszedték a madarat.

1924-ben a csehek a munkácsi várárokban a ledöntött turullal Most is itt van a madár?

Barbár módon távolították el

Bár a szobor eltávolítása óta készült fotó a már üres obeliszkről, a madarat vagy annak darabjait senki sem fotózta le azóta. Először olyan hírek jelentek meg a szoborgyalázásról, hogy a turulmadár a várárokban hever szétfűrészelve. Nos, a történtek pontos leírása: a 850 kilós bronzszobrot lefűrészelték a talapzatáról, a bástya kövezetére hullott, ahol darabjaira esve hevert jó ideig. Akik látták ott, azt mondják, nem végzetesen sérült meg, még helyre lehetne állítani, renoválható.  

A szobordöntés idejére légiriadót rendeltek el és kijárási tilalmat. Utána a vár bejáratához őröket állítottak. Többen drónfelvételt is akartak készíteni a porba hullt bronzszoborról, de a hadiállapot miatt tilos drónokat reptetni. Információink szerint a turul több napig a földön hevert, utána a munkácsi vár egyik termébe szállították. Oda nem engednek senkit sem fotózni…. Ha kihozták volna a várból a szobrot a szobrot, elszállítása feltűnt volna, és valaki biztosan készített volna minimum egy fotót róla, ha a madár távozik Munkácsról. „Azt nem rakod a hátizsákodba” – jegyezte meg egy olvasónk. Valóban nem, 2008 márciusában egy speciális szállítóhelikopterrel emelték a helyére a turulmadarat, a bronzszobor szárnyainak fesztávja 4,30 méter, a magassága 2,20 méter, súlya pedig 850-900 kilogramm körüli. 

A madár karmai ott maradtak az obeliszken. 

Mire volt ez a nagy sietség?

Hogy mire fel volt ez a sietség? Senki sem tudja, hiszen az a bizonyos ukrán címer, aminek a helyére kellene kerülnie, sehol sincs. A döntést az úgynevezett végrehajtó bizottság egy rendkívüli ülésen hozta meg, többek szerint azonban Andrej Balogának, Munkács polgármesterének a magyarok elleni gyűlöletéről van szó. Annyi biztos, hogy a szobor ledöntéséről rekordsebességgel született meg a döntés, majd órákkal később el is távolították a helyéről. A Munkácsi Városi Tanács honlapján csütörtök délelőtt pontosan fél 12-kor jelent meg a közlemény, amelyben a helyi történeti múzeumot felszólították, hogy a munkácsi várban lévő, turulmadarat ábrázoló szobrot szereljék le, és helyére az ukrán állami címer kerüljön, pár óra múlva pedig már az üres obeliszk állt a várban. Azóta már a névsor is kiszivárgott, kik voltak azok, akik egyhangúlag támogatták a végrehajtói bizottságból a magyarellenes döntést. 

Információink szerint többszörösen is törvénytelen volt Munkács város intéző bizottságának döntése. Először is, nem személyesen vettek részt az ülésen, ahogy előírásszerű lett volna, hanem videókonferenciát tartottak. A 33 intézőbizottsági tag közül húszan kapcsolódtak be, egyetlen magyar tagot sem hívtak meg a konferenciára. És ha ez nem lenne elég, a virtuális ülésnek előzetesen egyetlen napirendje volt: az ukrán nemzeti címer felállítása. Ehhez képest a videókonferencia végeztével hirtelen lett egy második napirendi pont is: a turulszobor ledöntése. Jogorvoslatra semmi esélyt nem adtak.

A helyi képviselők tiltakoznak. Munkács Városi Tanácsának képviselői nyílt levélben elhatárolódtak a munkácsi vár obeliszkjén álló turulszobor eltávolításától, és elítélik a rekordsebességgel végrehajtott döntést. A levelet tizennyolc képviselő írta alá. Ebben leszögezik, hogy maguk is fontosnak tartják, és az egész testület egybehangzóan támogatja is, hogy az ukrán államcímer felkerüljön a várra, ugyanakkor értetlenségüket fejezik ki az elhamarkodott lépés miatt. 

Konkrétan miért bontották le az emlékművet a végrehajtó bizottság döntésének a napján, ha nem került sor az állami jelkép felállítására?

- teszik fel a kérdés. „Úgy ítéljük meg, hogy az intézkedés destabilizálja a régió helyzetét, aláássa a tekintélyt, és ellentmond a helyi önkormányzati elveknek” – szögezik le.

A Baloga-klán magyarellenes gyűlölete

Andrej Baloga, Munkács jelenlegi polgármestere annak a Viktor Balogának a fia, aki 1998 és 1999 közötti volt a város polgármestere. Az idősebb Baloga legutóbb azzal állt elő, hogy ha Putyin nyeri a háborút, Kárpátalja újra Magyarországhoz kerül. „A magyar kormány ma Putyin legnagyobb európai szószólója/ügyvédje. Folyamatosan arra törekszik, hogy megakadályozza az újabb szankciók bevezetését, vagy, hogy enyhítsen a már bevezetett szankciókon. A magyar uniós biztos szándékosan, minden lehetséges módon próbálja gátolni európai integrációnkat. Mondok mást is, ne adj Isten, ha Putyin nyerne – Kárpátalja egy része ilyen vagy olyan formában, lojalitásáért cserébe Magyarország irányítása alá kerülne”írta Facebook posztjában Baloga. 2008-ban provokatív, magyarellenes plakátok jelentek meg Kárpátalja több járásában, amiken a „Megállítjuk a szeparatistákat” felirat és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neve, valamint fényképe jelent meg. Kiderült, hogy a Viktor Baloga vezette Jedinij Centr (Egységes Centrum, JC) párt vezetői rendelték meg és helyeztették ki a magyarellenes uszító plakátokat. 

Viktor Baloga korábban azt javasolta az ukrán kormánynak, hogy vásárolja fel Beregszászban a Magyarországra áttelepült lakosok otthonait, és kelet-ukrajnai menekültek betelepítésével szüntesse meg a város magyar jellegét. Később a politikus Facebook-oldalán arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy zárják be a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és deportálják Magyarországra annak rektorát, Orosz Ildikót. A turulmadár finanszírozója, Pákh Imre éppen erről beszélt a kárpátaljai tudósítónak adott interjújában.

2008-ban speciális szállítóhelikopter rakta a helyére a Pákh Imre által finanszírozott madarat. 

 „Ez a magyarellenes agresszív hozzáállás akkor indult el, amikor a Baloga-klán átvette Munkács városának a vezetését, Andrej Baloga által. Akkor kezdődtek azok a folyamatok, amelyek még most sem fejeződtek be, de most kulminálódtak a turul leszedésével. Ha emlékszik, Munkács főutcáján állt egy Munkácsy Mihály-mellszobor, azt eltávolították. Utána jött néhány utca, beleértve az apám után elnevezett Pákh Sándor utca nevének megváltoztatását. Több magyar vonatkozású utcanevet változtattak olyan ukrán nevekre, amelyek viselői soha életükben Kárpátaljára még a lábukat sem tették be. Továbbá önök is jól tudják, hogy Baloga Viktor hihetetlenül magyarellenes – nem tudom, milyen okból származik ez az agresszív magyarellenes hozzáállás –, néhány évvel ezelőtt már kifejtette az ő magyartalanítás-koncepcióját Kárpátalján és főleg Munkácson. A sajtóban is meg lehet találni, hogy azt mondta, hogy ő híve a magyarok kitelepítésének, és a magyarlakta területek betelepítésének ukrán menekültekkel. Most a háború erre komoly alkalmat ad neki, úgyhogy nekünk tartanunk kell attól, hogy ez lesz a következő lépés ebben a folyamatban” – mondta Pákh.
 

Politikusaink is elítélik a magyarellenes tettet

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szintén elítélte a turulszobor ledöntését. „Mélységesen megdöbbentő és felháborító a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottságának mai döntése, miszerint a munkácsi várból eltávolítják a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot. Még inkább megdöbbentő, hogy a szobrot rekordidő alatt, délutánra már el is távolították. Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére” – állt az államtitkár közleményében.

Október 13-áig így nézett ki a munkácsi vár. 

Szijjártó Péter múlt héten bekérette az ukrán ügyvivőt a turulszobor ügyében. A külgazdasági- és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy igyekeznek a lehető legjobb kapcsolatot fenntartani a kárpátaljai vezetőkkel. Vélekedése szerint a mostani megyei kormányzó, Viktor Mikita nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy az ukránok és a magyarok békében éljenek egymás mellett. Ezért a kormányzóval való kapcsolattartást tartja a legfontosabbnak a miniszter, Mikita segítségét kérik az ügyben.

Kárpátalja kormányzója is megszólalt

Viktor Mikita szerint értelmes és nyílt kommunikációt kell folytatni a történtekről. Bár a kormányzó kiemelte, hogy szerinte is nagyon fontos az ukrán címer, azt nem mindenáron kell ott elhelyezni. A kormányzó szerint azok a forrófejűek, akik most nemzeti jelképekkel szeretnének harcolni, inkább menjenek a frontra, ahol valódi harcokban vehetnek részt.

Valószínűleg Pákh Imre tulajdona az eltüntetett turulmadár

Pákh Imre, aki 2008-ban a szobor elkészülését, majd felállítását is finanszírozta, meglepő interjút adott a kárpátaljai tudósítónak. Pákh elárulta, hogy a jogászok még dolgoznak a helyzet tisztázásán, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a turulmadár a családjuk tulajdonát képezi. „Az ügyvédeim most ezzel foglalkoznak, hogy tulajdonképpen nem volt-e a Turul-szobor az én tulajdonom. Hiszen mi rendeltük meg Mihajlo Beleny művész úrtól, mi fizettük ki, mi építtettük az obeliszket, mi tettük rá. Az egész folyamatot én meg a családom finanszíroztuk, mi foglalkoztunk ezzel az üggyel. Nálam biztos, hogy nincs adásvételi szerződés, én ezt nem adtam el a városnak és senki másnak. Nincs ajándékozási levél sem erről, szóval nagy valószínűséggel az én tulajdonomat képviseli még mindig a Turul-szobor, úgyhogy el fog tartani egy kis ideig, amíg pontot teszünk erre az aspektusra” – fogalmazott a műgyűjtő.

"Visszajövök!" - Bízunk benne!

A fenti kép pedig talán nem is igényel kommentárt. "Visszajövök" - hirdeti a felirat, és a legtöbben hisznek is benne, hogy a turulmadár egyszer majd ismét visszaszáll. 
 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria