Létrehozva: 2023.03.06.

Árvízi védekezés: Karácsonyék megalázták az óbudaiakat

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest faképnél hagyták a dühöngő helyiek.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egy pattanásig feszült fórumon jelentette be, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már eldöntötte: a Római-part helyett jóval beljebb, a Királyok útja-Nánási út mentén terveztetik meg az árvízi védművet. A magukból kikelt lakóknál ez kiverte a biztosítékot, hát még az, amikor kiderült: a baloldali városvezetés "tesz" a sorsukra. 

A kínosan feszengő baloldali politikus ugyanis nyeglén azzal koronázta mondanivalóját: "az árvízi védekezésnek az is egy módja, hogy a nem védett területet elhagyják az emberek!" Magyarán az érintett 2 ezer ember költözzön el, ha nem akar a medréből kilépő folyó martalékává válni, hiszen Karácsony már döntött és kész.

Nagyon sokan felháborodtak az óbudaiak közül Fotó: Máté Krisztián

Íme videónk a pökhendi kioktatásról:

A fórumon a moderátorok, hogy csitítsák a transzparensekkel érkező helyieket, már az elején felvázolták a kérdésfeltevés kulturált szabályait és nagyvonalúan felajánlották a zúgolódó tömegnek a tegezés lehetőségét... Mindez azonban semmit sem ért, hiszen a lakók kisvártatva hangot adtak tiltakozásuknak, miután az ő véleményükre Budapest baloldali vezetése, illetve Karácsony Gergely érdemben nem volt kíváncsi. 

Ráadásul a Városháza nem lakossági fórumokat, hanem csak "tervezési tájékoztatókat" tart, amelyeket alig pár nappal az esemény előtt tesz közzé. Karácsony a nyomvonal kiválasztásánál társadalmi támogatottságra hivatkozik, miközben a helyben élő, közvetlen érintett 2 ezer ember a part menti védelmet szorgalmazná, hiszen nekik is jár ez, ugyanúgy mint másnak.

Mi az, hogy Karácsony Gergely egyszemélyben eldöntötte, hogy a Királyok útja-Nánási út mentén lesz tervezve a védmű? Hogyan jön ehhez, amikor nincs jogköre ilyesmire, mert közgyűlési döntés szükséges hozzá? Hol van erről a hivatalos dokumentum? Hol tudom én ezt megtámadni, hogy védjem a saját jogaimat? Sehol! Pedig ők maguk írják le, hogy átlátható módon fogják közölni. Hol van itt az átláthatóság? Meghazudtolja saját magát! És ki az aki azt mondja biztosan, hogy a közgyűlés ezt tuti meg fogja szavazni többséggel?

–mondta a Metropolnak dr. Búzás Antal Győző. Az Egyesület a Római-partért elnöke úgy véli, az is érdekes, hogy a tájékoztató előtti napon behívták és 2 órán keresztül "masszírozták" őket, hogy fogadják el a számukra borzalmas tervet.

Ez a fővárosi vezetés nem alkalmas Budapest vezetésére, ez az óbudai vezetés nem alkalmas, hogy az óbudaiakért kiálljon. Ez a fővárosi vezetés súlyosan elárulta, becsapta és hazugságokkal árasztotta el Budapest és Óbuda lakosságát. Az egész érvrendszer, amely alapján a Királyok útja-Nánási út mentén tervezik a gátat, hamis állításokon alapszik. Kétezer magyar embert, akik jogszerűen tartózkodnak a 70 hektáron, betolnak a Dunába, annak martalékává teszik. Ez egy olyan mértékű felelőtlenség és embertelenség, hogy ezeknek a városvezetőknek nincs helye a politikában, nincs helye Budapest vezetésében. Szégyelljék magukat és mondjanak le! Semmiféle etikai, erkölcsi tartásuk nincs, felelőtlenül politizálnak, politikai kommunikáció szintjére süllyesztik 2 ezer ember életét, akiket kirekesztenek, megfosztanak a védelemtől

– mondta lapunknak Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért alelnöke hozzátette: mi úgy értékeljük, hogy egyfajta bosszúhadjárat folyik az itt lakókkal szemben, Mert mi folyamatosan kinyilvánítottuk a véleményünket, miután az szolgálja az óbudaiak érdekét, hogy a Római-part is védve legyen. Ugyanis itt nemcsak 2 ezer emberről, hanem összességében 70 ezer ember védelméről van szó. 

A legnagyobb és alapvetésként működő vita akörül alakult ki, hogy hullámtér vagy ártér-e a 70 hektáros terület. A főváros úgy véli, hogy a Királyok útja-Nánási út mentén lévő ideiglenes gát fővédmű. Ezt a kúriai 1978-as döntésre alapozzák, így szerintük a nevezett terület hullámtérnek minősül. A helyiek viszont a szaktárca állásfoglalására hivatkoznak és régen elavultnak, illetve az ügy szempontjából irrelevánsnak tartják a főváros hivatkozási alapját.

Ezt az 1950-es években építették, ideiglenes jelleggel. Azóta minden alkalommal, amikor kiönt a Duna, megerősítik, miután végleges védmű nem épült azóta sem. De könyörgöm, ez egy 40 centiméteres sánc, közel sem fővédmű. Mindez azért érdekes, mert jogilag másképp lehet értelmezni a 70 hektárt, amibe kapaszkodik Karácsony is. Hullámtér esetében ugyanis a vagyonmegóvás tekintetében nincs kötelessége a fővárosnak

– részletezte Búzás.

Íme hosszabb, összefoglaló videónk a történtekről:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó