Létrehozva: 2023.03.09.

„Nincs nagyobb ajándék annál, mint hogy élek": Soma testének több, mint fele megégett, most másokon segít

A 16 éves Soma tavaly áprilisban égett meg Sárospatakon egy vasúti vagonon, amikor egy társán akart segíteni. A tini csodával határos módon túlélte a balesetet, most pedig másoknak szeretne segíteni példájával.

Nagyfokú égési sérülést szenvedett Csáky Soma 2022. áprilisában, amikor Sárospatakon felmászott egy vasúti vagon tetejére, hogy megmentse társát. Barátját áramütés érte, majd a mentés közben őt is 25. 000 volt erősségű áram rázta meg. Az akkor durva égési sérüléseket elszenvedő fiú túlélte a balesetet, most pedig másokon szeretne segíteni azzal, hogy a Bethesda Gyermekkórház „Visz a vérem véradó influenszerképző" kampányának első nagykövete lett. 

Soma balesetét és az utána következő 105 napot édesapja egy könyvben írja le, hálából azoknak, akik imádkoztak és szurkoltak fia túléléséért Fotó: Csáky László

Bajbajutott társán akart segíteni

A 16 éves fiú a sárospataki pályaudvartól néhány száz méterre található vágányokhoz sétált ki barátaival, amikor hirtelen ötlettől vezérelve, egyik osztálytársa felmászott egy vagon tetejére, ahol nagyfeszültségű áramütés érte. Soma látva a lángoló barátját felmászott a vonat tetejére és lábbal elkezdte oltani a társát, mikor őt is megrázta az áram és kigyulladt. Ekkor leesett a vagonról, súlyos koponya és lábtörést szenvedett. Testének több mint 50%-a megégett, izmok, idegek váltak hamuvá egyetlen pillanat alatt. Somát a miskolci kórházba szállították, ahol koponyaműtéten esett át, majd a baleset után három nappal átszállították a Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti intenzív osztályára. A baleset napjáról Soma édesapja mesélt:

„Egy telefonnal kezdődött, mikor is az iskola igazgatója hívott engem, hogy „Csáky Úr, történt egy baleset”, 2022.04.04-én este negyed nyolckor. Azonnal elindultunk a feleségemmel Miskolc irányába autóval. Mire leértünk Miskolcra, kezdtünk tisztába lenni a helyzet súlyosságával. Kezelhetetlen volt az érzés, hiszen nincs mintázat az ember környezetében, amibe kapaszkodhatna, hogy mi történik, mit kell tennie ilyen esetben" – mesélte a Metropolnak Soma édesapja, László.

Az ilyen szinten nagyégett gyerekek általában nem élik túl a balesetet, így mondhatni felkészültünk arra, amire egy szülő sosem tud igazán: a búcsúra

- nyilatkozta a Metropolnak az édesapa, aki Soma édesanyjával félredobva mindent, amikor lehetett fiuk mellett tartózkodott és imádkozott a csodáért.

Soma testének több, mint 50%-a megégett a balesetben Fotó: Csáky László

Az életét mentette meg a Bethesdában kapott vér

Soma 100 egységnyi vért kapott a Bethesda Gyermekkórházban, ahol több, mint száz napot töltött az intenzív osztályon. Éppen ezért is vállalta el szívesen, hogy influenszerként népszerűsítse a véradást.

A szakemberek mindent megtettek, hogy megmentsék a tinédzser életét, és az égett területeket bőrrel fedjék. Soma testfelületének így több mint 80%-a sérült jelenleg, az égett és adófelületekkel együttesen. A hosszas kórházi tartózkodás után a barátját mentő hős hazamehetett családjához, ahol otthoni rehabilitációban részesült. 

„Soma az égésben elveszítette bal fülét és hajának egy részét. Pillanatnyilag tizenkettő nagyműtéten van túl, de még van hátra néhány. Ezt követhetik majd az esztétikai korrekciók, illetve az ez irányú lehetőséget felmérése" – árulta el az édesapa. 

Kis hősként tekintenek rá iskolatársai

Soma a balesetet megelőzően töltötte a tizenötödik életévét. Biatorbágyon élt nővéreivel és szüleivel, majd kollégista lett Sárospatakon, ahol a Református Kollégium Gimnáziumának tanulója lett. Hosszú évekig kosárlabdázott, majd kenuzni kezdett. A baleset már igazolt kenusként érte őt. Szeretett gördeszkázni, gitározni, mopsz kutyájával játszani, Marvel filmeket nézni és Bon Jovi-t, heavy metal-t és rap-et hallgatni, azaz élte a boldog tinédzserek életét. 

A baleset után minden megváltozott: azóta Soma egyéni tanrendben tanul, hetente 2-3 napot tölt jelenléti oktatásban az osztályával, ahová szülei kísérik őt. Napi huszonnégy órában kompressziós ruhát hord, amelyhez egy maszk is tartozik, melyet néha levesz, ha éppen eszik vagy hivatalos személlyel beszélget. Ez a „csodaruha”, meggátolja a hegburjánzást és évekig rajta lesz még. Környezete, főleg az iskolatársai, kis hősként tekintenek rá.

„Azt hiszem az eseményeket feldolgoztam, nem agyalok azon, hogy miért történt mindez. Nehéz elfogadni, hogy örök nyomai lesznek a balesetnek, illetve, hogy ennyire hosszú a rehabilitáció és a felépülés, nem tudom meddig és hova vezet az út. Nem látom előre, hogy hogyan fejlődik majd az orvostudomány és milyen messzire jutok, de biztos van valami dolgom a földön, ha itt maradtam" – árulta el a Metropolnak Soma.

Soma (jobbról) a baleset előtt az átlagos tinik életét élte Fotó: Csáky László

 

„Biztosan van valami dolgom a Földön, ha itt maradtam"

Soma története rengeteg embert mozgatott meg, sokan szurkoltak és imádkoztak érte. 

„Mikor kezdett komoly esélye lenni annak, hogy túlélheti Soma, elkezdtem írni egy könyvet hálából azoknak, akik drukkoltak érte. Már akkor tudtam, hogy a könyv ingyenesen hozzáférhető lesz, mert célja a hála mellett a válasz azokra a kérdésekre, amelyet a „szurkolók” feltennének, ha négyszemközt beszélgetnénk. A könyv önmagában nem hordoz tanulságot, nem akar oktatni. De talán inspirálja, elgondolkodtatja a kedves olvasót" – árulta el László, Soma édesapja, aki megírta fia történetét, és a sérülés utáni első 105 napot. 

A Somakönyv Soma teljes beleegyezésével íródott. A könyv minden mondatát felolvasta neki édesapja, mielőtt nyomdába került. Soma szerint érdekes lesz húsz év múlva majd elővenni a könyvet és minden egyes pillanatát felidézni majd annak, hogy honnan indult a mostani élete, pláne, hogy édesapja meséli el.  

Jár a világnak egy ilyen történet is. Érzem, hogy magával rántja az olvasókat is a történetem, hiszen nem egy romantikus komédia vagy kitalált sztori, hanem a valóság. Sokan mondják, hogy átértékeltek dolgokat, vagy elgondolkoztak bizonyos témákon a könyv hatására. Örülök, hogy van ez a könyv. Megmutatja, milyen értékes az élet.

– árulta el Soma, akit az életigenlés és az életöröm nem hagyott el a baleset után sem. Sőt, feladatának érzi, hogy közreadja történetét és példát mutasson. 

Szeretném megosztani minél több emberrel, hogy mennyire értékes dolog az élet: tessék megbecsülni és élvezni

– nyilatkozta.

– Most pillanatnyilag a véradáshoz kapcsolódó ismeretterjesztés van a középpontban számomra, de majd egyszer szeretnék úgy élni, csak egyszerűen, mint minden nem nagyégett ember – mesélte el céljait a fiatal hős. 

 

Soma a Visz a vérem véradó kampány első influenszere

Soma és szülei számára nem volt kérdés, hogy elfogadja a felkérést a véradásos kampányra, amikor felkereste őt a Bethesda kommunikációs igazgatója, Dr. Tamásné Bese Nóra, hiszen ha egy éve ő nem kap vért a kórházban, ma már nem lenne köztünk. Soma számára büszkeség egy ilyen ügy mellett kiállni. Influenszerként a feladata az lesz majd, hogy népszerűsítse a véradást a közösségi médiában, rendezvényeken, és különböző eseményeken, aminek fontosságára ő maga az élő példa.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!