Létrehozva: 2023.03.07.

A háziorvos figyelmeztet: veszélyes TikTok-trend terjed Magyarországon - Videó!

Egy új TikTok kihívás terjed a közösségi platformon, és már hazánkban is egyre többen kipróbálják. A challenge lényege, hogy egy iszonyatosan csípős chipset kell megenni.

Szerző K. B.

Magyarországot is elérte az a divat, amely során az egészségre káros hatású kihívásokat teljesítenek az emberek, hogy ezzel nézettséget generáljanak maguknak a TikTok-applikációján. A legújabb trend a Hot Chip Challenge, amely során egy elképesztően csípős chilis Nachos szeletet kell megenniük az embereknek. Ezután pedig izzadnak, könnyeznek, és gyomorfájdalomról és szenvedésről számolnak be a kihívásban résztvevők, az emberek pedig úgy tűnik, hogy örömüket lelik benne, hogy ha másokat látnak szenvedni.

hot chip challenge
Egy darab brutálisan csípős nachost tartalmaz a Hot Chip Challengehez tartozó doboz /Fotó: Youtube

A világ egyik legcsípősebb chili paprikájával készül a chips

A kihíváshoz konkrétan megrendelhető az internetről a világ egyik legcsípősebb paprikájából készült chips. A bárki által megvásárolható termék leírásában láthatjuk, hogy a Carolina Reaper és Trinidad Moruga Scorpion nevű paprikák őrleményével rendelkező chilis nachos 1,8 millió és 2,2 millió közötti értéken mozog a Scoville-skálán. Ez a statisztika mutatja meg, hogy mennyire erősek a különböző paprikák. Csak összehasonlításképpen: a Jalapeno paprika csupán 2.500 - 10.000 közötti értéken mozog, a fent említett Hot Chip pedig pontosan abba az erősségi tartományba esik, amelyikbe az amerikai rendszer szerint a könnygáz-spray. Egy Hot Chip egyébként 3890 forintba kerül, és egy darab nachos szelet van benne, így ezt a terméket nem nassolnivalóként, hanem szigorúan csak a kihívás miatt gyártják a készítői.

A csípős ételeket kóstoló videók hatalmas népszerűségnek örvendenek, ennek a magyar srácnak a videóját "Hot chip Challenge" felvételét például már 630 ezren tekintették meg.

A gyerekekre különösen veszélyes lehet

A nachos szelet annyira csípős, hogy a zacskójára is rá van írva, hogy puszta kézzel ne nyúljanak hozzá az emberek, és ehhez tartalmaz is egy gumikesztyűt. Külön kihangsúlyozzák a termékleírásában, hogy nem alkalmas gyermekek, terhes- vagy szoptató nők számára. Azonban a TikTok-kihívás miatt nincs kizárva, hogy fiatalkorú gyermekek is megrendelik a chipet, hogy megkóstolják és erről videót készítsenek. Rájuk azonban nagyon veszélyes lehet a "Challenge." Lapunk felkereste Dr. Bense Tamás háziorvost, hogy megtudjuk, milyen következményei lehetnek az emberek számára a Hot Chips kihívás bevállalásának.

Nem minden ember reagál rá egyformán. A gyermekek relatíve nehezebben tolerálják, ami náluk azt jelenti, hogy hamarabb lép fel lokális fájdalom, egy nyelv-, szájüreg-, nyelőcső-, gyomor irritáció, vagy fájdalom. Náluk gyakrabban fordul elő, hogy az elfogyasztás másnapján végbélproblémák jelentkeznek

- árulta el lapunknak a háziorvos. A felnőttemberek sem nyugodhatnak meg, ugyanis mindegy, hogy valaki mennyire "edzett" a csípős ételek terén, van már az a szint, ami rájuk is rossz hatással lehet, főleg ha rendszeresen fogyasztanak nagyon csípős ételeket.

A középkorúaknak egy része kimondottan szereti az ilyen karakteres fűszereket, de nekik sem ajánlanám, hogy ezt eszméletlen mennyiségben fogyasszák. Ezt azért kéne visszafogni, mert ha nem is jelentkeznek rögtön a panaszok, azért ez egy vérbőséget egyértelműen elő fog idézni a fogyasztása. Ha rendszeresen ingerlem ezt a nagyon finom gyomor- és, nyelőcsőnyálkahártyát, akkor az előbb utóbb védekezéssel fog reagálni. Ez a védekezés eleinte csak fájdalomból fog állni, később azonban, nyálkahártyasérüléssel járhat, vagy akár fekélyképződést is generálhat a nagyon karakteres fűszerek fogyasztása - hívta fel a figyelmet a háziorvos. 

A chili doboza már figyelmezteti a veszélyre a vásárlókat

A terméket gyártó cég is felhívja a figyelmet rá, hogy kiknek nem ajánlott a chips fogyasztása, és kiemelik, hogy kizárólag saját felelősségre fogyasszák a nachosukat a vásárlók.

Kerülje a használatát, ha allergiás a csípős paprikára, a kapszaicinre, vagy egészségügyi problémái vannak, különösen az emésztéssel (például gyomorfekély). Ha a lenyelés után súlyos és hosszan tartó légzési problémákat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!A fogyasztás saját felelősségére történik. Gondold át, valóban meg tudod-e csinálni a kihívást. Utolsó kívánság?Úgy gondolod bírod a csípőset?A Hot Chip a világ legcsípősebb chilipaprikájából készül. Mi figyelmeztetünk, azok, akik meg merik kóstolni homályos látást, légzési nehézséget és hatalmas szomjúságot is tapasztalhatnak. Ez sem állíthat meg téged?

- olvasható a csípős étel leírásában.

 

Szerző K. B.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

metropol.hu

Kínos: a nagybeteg Katalin hercegné lebuktatta Vilmos herceget

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!