Létrehozva: 2023.04.20.

Ezt a különleges diétás menüt főzik a pápának Budapesten

Zöldségekből, csirkehúsból, tejtermékekből és gyümölcsökből állítják össze a pápa étrendjét. A katolikus egyház fejének egészségi állapota szigorú diétát követel, amitől magyarországi látogatása során sem térhet el. Erről a budapesti nunciatúrán dolgozó apácáknak kell majd gondoskodniuk.

Ferenc pápa korábban két dologért rajongott igazán: a fociért és a gasztronómiáért. Előbbi híreit, persze különös tekintettel hazája, Argentína válogatottjának eredményeit a mai napig figyelemmel kíséri, ám a másik szenvedélyének már csak mérsékelten hódolhat. A közelmúltban gyomorműtéten esett át, aminek következtében zsírszegény diétán kell élnie, persze a vatikáni rezidenciáján dolgozó séfek mindent elkövetnek, hogy a tiltólistán nem szereplő alapanyagokból a lehető legélvezetesebb ízeket hozzák ki. Persze a feladatuk egyáltalán nem reménytelen, hiszen a pápai kertészetben, illetve az egyházzal szoros kapcsolatban álló beszállítóknál is számos zöldség és gyümölcs terem, nem beszélve arról, hogy a csirkehús is többféle módon variálható. A katolikus egyházfő rajongói egyébként egy külön diétafélét is elneveztek az egyházfőről, stílszerűen Ferenc pápa-diétának.

Ferenc pápa Magyarországra látogat Fotó: Ripost

Ferenc pápa repülőgépe április 28-án landol a Ferihegyen. Három napot tölt hazánkban, és bármennyire is tisztában van vele, hogy a magyar ételek a világ legjobbjai közé tartoznak, nagy valószínűséggel kénytelen róluk lemondani. A reggelijét, az ebédjét és a vacsoráját is az Apostoli Nunciatúrán fogja elfogyasztani. A nagykövetség konyháján évek óta Magyarországon dolgozó apácák főznek, akik információink szerint a világ különböző részeiről érkeztek. Különösebben nem mélyültek el a magyar gasztronómiában. 

Úgy tudjuk, hogy Ferenc pápa részére is inkább olaszos ételeket készítenek majd. A főpap otthon is szigorú napirend szerint él, és nagy valószínűséggel, amennyire csak lehetséges, nálunk is ahhoz tartja majd magát.

4.45-kor kel a pápa, de csak 8-kor reggelizik

Mint megtudtuk, Ferenc pápa általában hajnali 4:45-kor kel. A napot imádsággal kezdi, és legalább reggel 8-ig böjtöl. Az első falatokat csupán 8 órakor veszi magához, mégpedig meglehetősen szerényen. Mindössze egy pohár sovány tejet eszik némi keksszel, esetleg egy kevés lekvárral, de ekkor egy csésze kávét is megenged magának.

Fresh,Vegetables,On,A,Dark,Table.,Autumn,Background.,Healthy,Eating.
Az egyházfő kedveli a zöldségeket Fotó: Elena Eryomenko

Az egyházfő ebédje leggyakrabban némi fehértésztából, vagy rizottóból áll. Ferenc pápa szívesen fogyaszt tintahalat, de nem veti meg a paprikát és a különböző zöldségeket sem. Arra különösen érzékeny, hogy a tengeri étkek a lehető legfrissebbek legyenek, ezért a fagyasztott termékek szóba sem kerülhetnek. Erre való tekintettel a pápa ételeihez szükséges nyersanyagok egy részét az egyházfővel együtt, Olaszországból hozzák majd repülővel. Ferenc persze a csirkehúst is kedveli, igaz, bőr nélkül. Desszert gyanánt szívesen eszik gyümölcsjoghurtot, vagy egy jellegzetes argentin desszertet, egy édes tejkrémet.

A pápa vacsorája kifejezetten szerény. Este nyolc órakor csak zöldséget fogyaszt pirítóssal, hogy ne terhelje túl a gyomrát. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Menczer Tamás: elsőként nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP EP-listáját a választási iroda + videó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!