Létrehozva: 2023.04.06.
Módosítva: 2023.04.06.

Húsvéti kisokos: segítünk felkészülni a gyerekek kérdéseire

Hogyan kapcsolódik a húsvéthoz a nyúl? Mi köze az ünnephez a báránynak és a tojásnak? Miért dekorálunk barkával és miért járunk locsolkodni? A Ripost kisokosából kiderül!

Közeledik a húsvét. A kíváncsi gyerekek ilyenkor váratlan kérdéseket tehetnek fel a szülőknek, például, hogy mit ünneplünk húsvétkor vagy miért a nyúl hozza a tojást és egyáltalán, miért locsolkodunk ilyenkor? Ezek megválaszolásához jól jöhet, ha kéznél vagy egy húsvéti kisokos!

húsvét,kisokos,húsvéti kisokos
Mi köze a báránynak, a nyúlnak és a tojásnak a húsvéthoz? A Ripost kisokosából kiderül! Fotó:  Getty Images

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe. Ilyenkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük a niceai zsinat döntése értelmében. Húsvét napja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte után az első vasárnap van, vagyis ez egy mozgó ünnep. Idén húsvét első napja április 9., húsvéthétfő pedig április 10-re esik. Bár a nagypéntek is a húsvéthoz kötődik, ez Jézus keresztre feszítésének napja, amikor a keresztények böjtölnek és megemlékeznek Jézus Krisztis kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről.

Mit ünneplünk húsvéthétfőn?

Ennek a napnak már nincs köze a valláshoz, pusztán néphagyományon alapul és elsősorban a fiatalságot ünnepeljük ilyenkor. Húsvét hétfőt vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek is nevezik. Ezen a napon a férfiak meglocsolják a szép ruhába öltözött nőket, hogy azok fiatalok maradjanak. A húsvét hétfői locsolkodás emellett a bő termést, a megtisztulást és a termékenységet is jelképezi.

Mit szimbolizál a húsvéti bárány?

Jézus áldozatát. Mielőtt teljesen leváltotta volna a tél eleji disznóvágásból maradt sonka, szopós bárányt ettek húsvétkor az emberek, így emlékeztek Krisztus halálára és feltámadására, valamit Isten kegyességére, aki megkegyelmezett azoknak az egyiptomi zsidóknak, akik érintetlen bárány vérével kenték be ajtófélfájukat.

húsvét,tojás
A tojásfestés is régi szép hagyomány.

Miért pont barkaágat díszítünk fel tojásokkal?

Magyarországon a templomban barkaágat, a mediterrán országokban pedig pálmaágat vagy olajágat szentelnek meg a hagyomány szerint. Ezek ugyanis Jézus jeruzsálemi bevonulásának jelképei. Mivel nálunk nem él meg a pálma, maradt a barka. Ezen kívül régebben különleges gyógyerőt is tulajdonítottak ennek a nálunk honos növénynek.

Mi köze a tojásnak Jézushoz?

Egyes vélekedések szerint a húsvét eredetileg a tavasz és a termékenység ünnepe volt, így lett jelképe a tojás. Krisztus halála és feltámadása után a húsvét keresztény ünneppé vált, viszont az ünnephez tartozó szimbólumokat megtartották - így a tojást is - a kereszténység előtti, pogány időkből. Egy másik elmélet szerint, mivel a középkori keresztények nem ettek tojást a böjt ideje alatt, viszont a tavasz beköszöntével elkezdtek a tyúkok újra tojni, húsvétra sok tojás gyűlt össze, ezért azt tették az ünnepi asztalra, és így válhatott szimbólummá.

Hogy jön a nyúl a tojáshoz?

Mivel eredetileg pogány szokásra épült a húsvét, a szapora nyúl volt kezdetekben az egyik szimbóluma. De vannak más magyarázatok is. A német legendákban arról lehet olvasni, hogy az alvilág istennője bosszúból egy madarat nyúllá változtatott úgy, hogy az továbbra is tudott tojást rakni. Így is a húsvét szimbólumává válhatott a nyúl. A harmadik verzió szerint egy kislány télen azért imádkozott a Hold istennőhöz, hogy mentsen meg egy sebzett madarat. Az istennő nyúllá változtatta az állatot, aki a gondoskodásért cserébe tavasszal színes tojásokat tojt a fűbe a kislánynak.

+1 okosság: innen ered a tojáskeresős játék

A középkorban húsvét idején lehetett az adókat és a bérleti díjakat tojással, tyúkkal vagy nyúllal is megfizetni. Ebből alakulhatott ki később az, hogy az un. adótojásokat elrejtették a gyerekeknek, játékból. A 17. században már fel is díszítették ezeket, és mivel a tyúk nem tud színes tojást tojni, ráfogták a nyuszira.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért balhézott össze a liverpooli Szalah és Klopp

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!