Létrehozva: 2023.04.18.

Kezdődik az idei beiratkozási időszak-ezt érdemes tudni róla

Amelyik szülőnek van óvodás vagy általános iskolás korú gyermeke, annak hamarosan be kell íratnia őt egy oktatási, nevelési intézménybe. Az idei beiratkozási időszak hamarosan kezdetét veszi!

Minden gyermeknek, aki betöltötte a 3. életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie, a hatodik életévét betöltött gyermekek pedig tankötelessé válnak. A szülők dolga beíratni őket valamelyik oktatási, nevelési intézménybe, méghozzá a hamarosan kezdődő beiratkozási időszakban.

Óvoda, óvodai beíratkozás, beiratkozási időszak
Hamarosan kezdetét veszi az idei beiratkozási időszak. Fotó: Pixabay

Az idei beiratkozási időszakról

2023-ban április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozási időszak, az általános iskolákba pedig 2023. április 20–21-én lehet beiratkozni.

Mely gyermekeket kell oviba íratni?

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodába kell járnia annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre-olvasható az Oktatási Hivatal (OH) közleményében. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie vagy a területileg illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott intézményben.

Kinek nem kell óvodába mennie szeptembertől?

Az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhették a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha ezt jóváhagyták, akkor az adott gyermek még egy évet bölcsődébe járhat és nem kell óvodába íratni. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

iskola gyerekek tanár tanító osztályterem
Fotó: Pixabay

Kiknek kell és kinek nem szeptembertől suliba járnia?

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. Őket a szülők kötelesek a lakóhelyük, ennek hiányában tartózkodási helyük szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott iskola első évfolyamába beíratni. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. A beiratkozással kapcsolatos hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben olvashatók.

Hol lehet megnézni, melyik a lakhelyünk szerinti körzetes iskola, óvoda? 

A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok az OH honlapján érhetők el. Az adott településeken a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.

Hogy működik az általános iskolai beiratkozás a gyakorlatban?

Az iskolák megkapták a hozzájuk tartozó tanköteles gyermekek adatait. Ha a szülőknek megfelel az adott iskola, a kötelező felvételt biztosító körzetes iskola a gyermeket hivatalból felveszi. Ettől függetlenül fel kell venni az iskolával a kapcsolatot, első sorban telefonon vagy elektronikus úton, az adategyeztetést pedig a KRÉTA-rendszeren keresztül történik majd meg. Aki nem a kijelölt (körzettel rendelkező) iskolába szeretné a gyermekét beíratni, annak a kiválasztott intézménynek meg kell küldenie a szándéknyilatkozatát.

Fotó: Pixabay

Milyen dokumentumok kellenek a beiratkozáshoz?

Az, hogy milyen dokumentumok kellenek tankerületenként, de akár iskolánként is eltérők lehetnek, de az biztos, hogy a gyerek személyi igazolványára, lakcímkártyájára, TAJ-kártyájára és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolásra mindenképp szükség lesz.

Mi a teendő, ha valaki külföldön taníttatná a gyermekét?

Ha a gyermek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie az Oktatási Hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

hirtv.hu

Paláver: Orbán Viktor segítségével szakíthatja szét Donald Trump Európát az Index írása szerint + videó

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!