Létrehozva: 2023.07.20.

Itt a legújabb átverés: 9 millió dolláros örökséget akar ránk sózni a török álbankár

Egy állítólagos török banktisztviselő fényképével próbálnak személyes adatokat kicsikarni az emberektől; cserébe egy hatalmas örökség felét ígérik.

Rendszeresen próbálják átverni az embereket az interneten, különféle módszerekkel. Újra felütötte a fejét egy török, örökséggel kapcsolatos átverés, ami több millió dollárral kecsegtet, cserébe "csak" az adatainkra kíváncsiak.

Hamis útlevéllel próbálják hihetőbbé tenni az átverést Fotó: Olvasói

Mesét is szőttek az átverés köré

A török internetes átveréshez egy igen kreatív háttértörténetet is szőttek kitalálóik. A módszerük nem más, mint Facebookon álprofilokat létrehozva privát üzenetben keresnek meg embereket és egy hosszú, nyelvtanilag helytelen üzenetben olvashatjuk, hogy miért adjuk meg az adatainkat.

Nyelvfordítóval írok neked. Kerestem valakit ezen a vezetéknéven, Viktória. így amikor megláttam a profilodat a Facebookon, úgy döntöttem, hogy hozzáadlak és megírom neked ezt az üzenetet, hogy lássuk, hogyan segíthetnénk jobban egymásnak. Mr. Binbasgil Hakan vagyok, az ISBANKASI banktisztviselője Isztambulban, Törökországban

 - írja az állítólagos banktisztviselő hosszú levele első soraiban. A továbbiakban kifejti, hogy egy több, mint 9 millió dolláros örökség felét ajánlja neked, ha egy elhunyt vagyonos ember örökösének adod ki magad. 

"A néhai Adrián Viktória úr, hazája állampolgára, aki itt, Isztambulban az aranyüzletnek szentelte magát, 2012-ben 108 naptári hónapra lekötött betétet tartott a bankomban 9 500 000 USD (kilencmillió ötszáz USD) értékben. A letét befizetésének határideje tavaly volt. Sajnos Adrián Viktória a törökországi Ankara tartományban április 30-án a Covid19 2019-es világjárvány halálos áldozatai között volt" - folytatódik az üzenet.

A gyanús levelet tovább olvasva azt is megtudhatjuk, hogy a bank még nem értesült a vagyonos "úr" haláláról és hozzátartozó híján örököse sincs. A banktisztviselő nagylelkűen felajánlja, hogy megosztja veled az örökséget, ha felveszed vele a kapcsolatot e-mailben.

Nem vagyok kapzsi ember, ezért azt javaslom, hogy osszuk meg az alapokat, 50/50 arányban neked és nekem

- olvasható az üzenet záró soraiban.

A banktisztviselő személyi igazolványa Fotó: Olvasói

Személyes adatokat próbálnak kicsikarni

Miután jelentkeztünk emailben a részletekért személyes adatokat kértek tőlünk, köztünk a jogosítványunk, útlevelünk, vagy személyi igazolványunk fényképes másolatával; bizonyítékképpen, hogy ez az egész nem átverés megkaptunk az állítólagos banktisztviselő személyi igazolványa és útlevele másolatát. 

Amint megkaptam a fent említett információkat, és lezárom a belső megállapodásaimat és a banki adatbázisunkban történt változtatásokat, tájékoztatom a következő lépésről, melynek során igénylőlevelet készítek, amelyet elküldhet bankunknak, és felszólítom őket az átutalásra. a számláján lévő pénzeszközök, amelyek szerint Ön az elhunyt számlájának legközelebbi hozzátartozója/örököse

 - áll az e-mail utolsó soraiban, ami nem is a banktisztviselő nevével van aláírva, aki állítólag felvette velünk a kapcsolatot.

Ne dőljünk be az internetes csalásoknak!

A rendőrség rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a bűnözők megtévesztő e-maileken és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Bár az adathalász e-mailek és üzenetek egyre kifinomultabbak, viszonylag könnyű felismerni, hogy az e-mailt vagy üzenetet csalók küldték. Csalásra utaló jel, ha a levélben használt megszólítás általános, nem szerepel benne a címzett neve, a szöveg helyesírási, nyelvhelyességi hibákat tartalmaz és magyartalan, illetve ha a megadott link látszólag hasonlít az eredeti oldal címére, a kattintás után azonban a címsorban teljesen más jelenik meg – írja a police.hu.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria