Létrehozva: 2023.07.30.

Életveszélyesek Karácsony Gergely új biciklisávjai - videó!

Nem csak dühítőek sokak számára, de konkrétan balesetveszélyesek is Karácsony legújabb bringjasávjai az Üllőin. Van olyan karó, amit betettek egy kereszteződésbe, bárki nekimehet, de valójában a bringásokat sem védik, hiszen hajlékonyak. A mentő viszont dugóban nem tud majd haladni.

 Mint arról a Ripost is korábban beszámolt: a koronavírus-járvány ideje alatt már festettek fel kerékpársávokat az Üllői útra, akkor a buszokkal közösen használhatták őket, ami igen balesetveszélyes ötletnek bizonyult, úgyhogy meg is szüntették nem sokkal később. Most azonban újra átadták a kerékpárosoknak ezt a sávot, ami máris komoly feszültségeket és veszélyes helyzeteket okozott. A probléma gyökere a forgalmas, háromsávos út kétsávosra való szűkítése és az újonnan kialakított biciklisáv logikátlan és szakszerűtlen kialakítása. Sokan támogatják azt az alapötletet, hogy kellenek bringautak a fővárosba, de nem mindegy sem a helyszín, sem a kialakítás. Az Üllői úton most egy olyan forgalmas útszakaszt sikerült lecsökkenteni két sávra, ami óriási dugókat fog okozni, bringás alig van rajta, ráadásul a sávot olyan zöld karók választják el az úttól, ami életveszélyessé is teszi ezt a szakaszt. 

Motoros a bringasávban - kerékpáros sehol Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Senki sem tud félreállni az oszlopoktól

A legnagyobb probléma az, hogy az új biciklisáv a város egyik legforgalmasabb útvonalán került kialakításra. Az Üllői út rendkívül fontos szerepet tölt be a város közlekedésében, így az autósok számára is elengedhetetlen. Az autóforgalom és a biciklisek száma között óriási az eltérés, míg rengeteg autó közlekedik ezen az útvonalon, bringás csak elvétve néhány. A helyszíni tapasztalatok azt mutatják, hogy a bringások fele továbbra is a járdán jár, nem használják az új sávot, amit ráadásul zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyeztek, amelyek nem nyújtanak megfelelő védelmet a biciklisek számára, hiszen hajlékonyak. Ezzel szemben a mentősöknek, kukásoknak, taxisoknak vagy áruszállítóknak megnehezíti a dolgát, de még a lerobbant autók félreállítása is problémát okoz.

A mentőket is akadályozza, dugóban rosszabb lesz

A környéken rengeteg egészségügyi intézmény van, így a mentők sűrűn járnak az úton. Egy mentőscsapat a Metropolnak elmondta: eddig a buszsávban gyorsan tudtak közlekedni, most a zöld karók miatt sokkal nehezebb lesz az életmentés. Ha pedig csúcsidőben beáll az Üllői, csak a szerencsén múlik majd, hogy ne haljon meg a szállított beteg.

Dugóban állnak az autók az Üllőin Fotó: Bánkúti /  Metropol

A taxisok is felháborodtak

Több taxist is megkérdezett a lap, hiszen nekik az utca a munkahelyük és a sávlezárás őket érinti az egyik leg húsbavágóbban. Minden megkérdezett taxis fel van háborodva az értelmetlen intézkedésen. Ők is azt tapasztalják, hogy több taxis használta korábban a sávot, mint ahány biciklis most használja. Attól tartanak, hogy most már ők is be fognak szorulni a csúcsidőben lévő dugókba.

A kereskedők is háborognak

A Metropol egy videót is készített a témában, ahol többen azt kifogásolták: túl széles a bringaút. Le is mérték, összesen három és fél méter. Egy férfi pl. amiatt panaszkodott, hogy nem tudnak már megállni az áruszállítók amíg lepakolnak, fel kell most már állniuk a járdára, ha nem akarják zavarni a forgalmat. De a lap által megszólaltatott vállalkozók és építő munkások is ugyanezen a véleményen vannak: a bicikliút miatt nem tudják rendesen végezni a munkájukat.  

Az áruszállítók a járdára kényszerülnek Fotó:  Metropol

A kihajtásnál is akadályt jelent

A zöld karók ráadásul túl közel kerültek a kereszteződésekhez is, így a ki- és behajtók előtt akadályt jelentenek. Többen számoltak már be arról, hogy az autók nekimennek ezeknek a karóknak kifordulás során, mert  nem lehet látni őket. Volt, aki maga számolt be, hogy olyan közel rakták, hogy összeütközött vele, mikor kifordult. 

A bringásoknak sem jó

A három és félméteres biciklisáv előtt még a bringások is értetlenül állnak, szerintük sem volt értelme ekkora szakaszt lezárni. Sokan azt vetik Karácsony szemére a főpolgármester közösségi oldalán, hogy az eszetlen és autósellenes lépései miatt az autósok megutálják a bicikliseket: ,,a jogosan felháborodott autósok végül minket köpnek le”, így végül azokon csattan az ostor, akik nem tehetnek semmiről. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó