Létrehozva: 2023.07.16.

Íme 7 megdöbbentő tény, mit tesz velünk a hőhullám

A folyamatos hőség miatt a szervezetünk annyira leterhelt, hogy most különösen fontos odafigyelnünk rá.

A mostani hétvége brutális kánikulát és olyan hőhullámot hozott, ami még az egészségesek szervezetét is megterheli. Íme 7 érdekesség a hőhullám következményeiről és azok kivédéséről!

A hétvégén a tömegközlekedési járműveken is 30 fok fölötti volt a hőmérséklet Fotó: Ripost

1. Nem a hőség veszélyes, hanem az, ha túl sokáig tart

A hétvégén ideérő hőhullám a hét eleji kánikula folytatása, amit némileg megszakított a szerda esti, csütörtök reggeli hidegfront. A terhelés most folytatódik, ami a szervezetünkre is veszélyes, ezért most különösen oda kell figyeljünk

– mondta el a Ripostnak dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Az csak az egyik nehézség, hogy most ilyen meleg lesz. Amiatt, hogy a levegő hőmérséklete folyamatosan megközeíti vagy meg is haladja a testünk hőmérsékletét, nehezen tudja a szervezet leadni a hőt.

2. Az átlagoshoz képest triplán veszélyes a mostani időjárás

Nem arról van szó, hogy egy regenerálódott, kipihent szervezettel indulunk neki ennek a hétvégi hőhullámnak, hanem arról, hogy egy hosszabb ideje leterhelt szervezettel tesszük ezt. Ez probléma, mert a keringési rendszerünk most gyakorlatilag folyamatos terhelés alatt áll. Közel egy hete tart a meleg és erre fog még rátenni egy lapáttal a hétvégi extrém hőhullám, ami egész Dél-Európát sújtja.

– hangsúlyozta a meteogyógyász.

Azok az emberek, akik érzékenyebbek az időjárás változásaira, most duplán, vagy akár triplán veszélyeztetettek ebben az újra megerősödő hőhullámban.

strand, palatinusz, meleg, hőség, strandolás, víz, medence
Sokan a strandokon vészelik át a rekkenő hőséget. (Képünk illusztráció) Fotó: Ripost

3. Hőkifáradás, hőgörcs, hőguta alakulhat ki, utóbbi halálos lehet

Dr. Pintér Ferenc a Ripostnak kiemelte:

Kifejezetten sok többlethalálozással fenyegető hőhullámról van szó, ezért minden esélyt meg kell adni a túlélésre. Egy ilyen fenyegető hőhullámnak nagyon komoly egészségügyi hatásai vannak.

A hosszabban, jó pár napig fennálló hőterhelés veszélyes a szervezet számára. Egyfelől maga a környezetünk is felmelegszik, így a lakásokban már eleve meleg volt, mire a hőhullám ideért. Ehhez adódik hozzá a kánikula újabb hulláma. A többség napok óta nem tud jól aludni, nem tudja kipihenni magát. A keringési rendszer megérzi ezt a meleget, a folyamatos terhelést, ami a trombózisok, infarktusok, sztrókok kialakulásának gyakoriságát is növeli. Arról nem beszélve, hogy hőkifáradás, hőgörcs jelentkezhet. Ott van továbbá a hőguta, ami tartós, erős hőterhelések hatására alakul ki, de most akár halálos is lehet. Ezért nagyon oda kell figyelni, mennyit vagyunk a napon. Vigyázat, a vízben nincs melegünk, de a fejünk ki van téve a napsütésnek és a magas hőmérsékletnek! Különösen a gyerekek és az idősek vannak veszélyben, akik kevésbé érzik, hogy melegük van és kevésbé tudatosak.

4. Nem elég a folyadékpótlás, a sót is pótolni kell!

A meteogyógyász javaslata:

A szervezet plusz hőterhelését csökkentsük. A komoly fizikai munkát halasszuk el, esetleg a kora reggeli órákban végezzük. A stresszes helyzeteket is kerüljük, mert az is egy plusz terhelést jelent.

Ilyen tartósan meleg időjárás esetében nem könnyű az emberi szervezet hőegyensúlyának fenntartása. Erre az egyetlen lehetőségünk az izzadás. Ehhez sok vízre van szükségünk, amit folyamatosan pótolnunk kell.

Azonban sok sót is veszítünk ilyenkor, ami szintén életveszélyes állapothoz vezethet, tehát a sókat és ásványi anyagokat is pótolnunk kell. Most nyugodtan sózzuk meg az ételeket és igyunk jóval többet, mint egyébként. A sóhiány például izomgörcsök formájában is jelentkezhet, aminek akár komoly élettani következményei lehetnek.

A sok folyadék és az ásványi anyagok pótlása egyaránt fontos. (Képünk illusztráció) Fotó: Heves Megyei Hírlap

5. Az életedbe kerülhet, ha gátolod az izzadást

A szervezet az izzadással tartja fenn a hőegyensúlyát, így azt tilos gátolni. Fontos a sok folyadék, a sok só, valamint a napvédők, a dezodorok, a parfümök használatára is figyeljünk, mert ezek között is vannak olyanok, melyeknek a túlzott használata veszélyes lehet. Ha valaki az egész testét bekeni vagy befújja magát egyes készítményekkel, akkor nem tud izzadni a bőr, így nem tud hőt leadni, ami életveszélyessé is válhat.

6. Hősokkot kap, aki a forró autóban ül

A tűző napot mindenképpen kerüljük, a strandokon is. A szervezetünket rendszeresen hűtsük, ha tehetjük, légkondicionált terekben tartózkodjunk, minimum néhány óra hosszára naponta. Zuhanyozzunk naponta többször, egy hűvös zuhany sokat segíthet.

– jegyezte meg dr. Pintér Ferenc, majd hozzátette:

Akik autóba ülnek, előtte mindenképpen szellőztessék ki a járművet, különben hősokk érheti a sofőrt és az utasokat. A gyerekekre, az idősekre, az állatokra különösen oda kell figyelni, nem szabad őket az autóban hagyni, még árnyékban sem.

Vasárnap folytatódik a derült, meleg strandidő. Az északnyugati határszélre sodródhat be kisebb zivatar a késő esti órákban. A hőmérséklet 33-38 Celsius-fok közötti rekkenő hőséget tartogat.

időjárás, meteopata, meteogyógyász,
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Pintér Ádám

7. Nemcsak 11-14 óra, hanem 10-18 óra között is kerüld a napot!

A hétvégén a 10-es skálán 8-as, azaz nagyon erős UVA és UVB sugárzásra kell számítsunk. Ilyen esetben nagyon rövid idő alatt leéghetünk. A meteogyógyász javaslata az, hogy délelőtt 10 és este 18 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Fontos emellett, hogy a szabadban viseljünk UV-szűrős napszemüveget, azonfelül, hogy bekenjük magunkat valamilyen napvédővel.

+1. A jövő héten 40 fok lesz!

Hétfőn sok napsütésre van kilátás, délután némi gomolyfelhővel. Nagyon kevés az esély a csapadékra. Országos hőség lesz 35 Celsius-fok körüli maximumokkal, délen akár 39-40 Celsius-fok körüli forróság is lehet – írja a Köpönyeg.

Figyelem, a folyamatos kánikula miatt most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és egymásra. Aki útnak indul, vigyen magával elegendő folyadékot és használjon valamilyen napvédőt. A szabadban érdemes napszemüveget viselni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!