Létrehozva: 2023.07.06.

Nem nyugodhatunk meg: két medve is kóborol a Ménes-patak mentén

Az elmúlt hetekben országunk több pontján is jelezték, hogy medvét láttak a kirándulók. Most Nógrád vármegyében tűnt fel két medve, akik két község között bóklásztak.

Két medvét is láttak július 4-én reggel 7 óra körül a nógrádi Ménes-patak mellett - tudatta a helyiekkel a Facebookon Karancsság község önkormányzata. Az állatok Karancsság és Szalmatercs között bóklásznak. A faluvezetés arra kéri a helyieket, hogy saját biztonságuk érdekében legyenek körültekintők.

Az elmúlt hónapokban nem ritka a medveészlelés az országban, legutóbb június közepén láttak egy barnamedvét az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Aggtelek-Jósvafő között vezető közúttól északra levő erdőterületen. Az állat valószínűleg megegyezik a májusban Szalmatercsen észlelt medvével.

Többször is láttak medvét a környéken 

Idén nem csak Karancsságból érkezett felhívás, de az onnan nem messze lévő Sóshartyánban, sőt Nógrádmegyer és Szalmatercs közötti területen is láttak medvéket. Ezt a Nógrád megyei medve figyelőn tették közzé még május elején. Ez után a megye északabbra eső településein látták az állatot: Karancsberényből, Mihálygergéről és Karancskesziről is érkezett jelzés, hogy medvét láttak, Etesen pedig lencsevégre is kapták. 

Ezek alapján nem kizárt, hogy akár még az említett kettőnél is több medve van Nógrád vármegyében, mely közül az egyik fiatalabb, míg a másik idősebb, az egyik pedig feltehetően anyamedve. A legutóbbi medveészlelés már ismét Sóshartyánt és a mellette lévő Kishartyánt említi, ráadásul nem egy, hanem két medveboccsal, amit nem árt hangsúlyozni, hiszen egy medve mindig veszélyesebb, ha a bocsok is vele vannak.

Etesen is lencsevégre is kapták egy medvét  Fotó: Facebook

„Mi sem hittük el idáig..."

Az állatok jelenléte a megyében mostanra szinte legendává, helyi rémtörténetté nőtte ki magát, így sokan nem is hiszik el, hiába a fotó és a számos beszámoló. Sokan még mindig kételkednek benne, hogy medve, sőt medvék járják a nógrádi erdőket. A legújabb medveészlelést közlő férfi is hitetlenkedve írta le sorait, hiszen eddig ő sem hitt abban, hogy medve járja a környéket. 

Tudom hihetetlen.....de valóban igaz, mi sem hittük el idáig. Jöttünk Endrefalváról hazafelé és ahogy beértünk Kishartyánba...Sóshartyán irányába jól kivehetően a réten egy Anyamedvét láttunk 2 boccsal. CSAK ÓVATOSAN!!!

– figyelmeztette a környékbélieket posztjában. 

A kommentek a poszt alatt azonban még mindig arról adnak tanúbizonyságot, hogy a legtöbben fotó nélkül nem hiszik el, hogy az embereken kívül más élőlény is felfedezte magának Nógrád vármegye gyönyörű erdejeit. Pedig bizony nem ártana, hiszen jobb elhinni és felkészültnek lenni vagy elkerülni az említett helyeket, mintsem szembe találkozni egy kisbocsait védő anyamedvével az egyébként békés, nyári szünidőben. 

A kis bocs még fára is mászott  Fotó: Tények / TV2

Az emberekhez szokott medvék nem jelentenek veszélyt

A szakemberek szerint jó hír, hogy hazánkban az emberi környezethez alkalmazkodott, települések belterületére rendszeresen bejáró medvék élnek és ezért potenciálisan veszélyt jelentő állatról jelenleg nincs tudomásuk. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, a WWF Magyarország a lakosság tájékoztatásával azt szeretné elérni, hogy a nagyragadozókkal történő együttélés gördülékenyebbé váljon.

Ezt tegyük, ha medvék közelében élünk  Fotó: WWF Magyarország

Fontos például, hogy ne etessük a medvét, továbbá, ha találkozunk eggyel, akkor se kezdjünk el vele bújócskázni. Lehetőség szerint mindig többen induljunk el túrázni, soha ne helyezkedjünk egy anyamedve és bocsai közé, kerüljük az erős illatű ételek fogyasztását. Ám ha mégis találkoznánk egy medvével, akkor fontos tanács, hogy ne fussunk el, ne nézzünk a szemébe, de ne is fordítsunk hátat neki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

A ferihegyi repülőtér visszavásárlása csak a kezdet: még százmilliárdokat költenek rá – ezek a tervek

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

ripost.hu

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!