Létrehozva: 2023.07.04.

Sikeres volt az agrárpetíció, az Országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítása szeptember 1-től lép hatályba.

Rengetegen megkönnyebbülhetnek! A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közölte: Sikeres volt az agrárpetíció, az Országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését.

Balról jobbra: Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója(Fotó: Mogyoróssy Márton/Miniszterelnöki Kabinetiroda)

A közlemény szerint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítása szeptember 1-től lép hatályba, amelynek értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra.
A módosító javaslatot május 19-én Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közösen nyújtották be a Magyar Országgyűlés számára – tették hozzá.
Emlékeztettek, hogy a földadó kérdésének rendezése azután vált szükségessé, miután Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki saját településén, és több baloldali polgármester is elkezdte ezt a gyakorlatot követni.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tavaly decemberben petíciót is indított a földadó bevezetése ellen, amelyet több mint 120 ezren írtak alá.
A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter a módosító törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta, hogy meghallották a gazdatársadalom kérését és meg is tették a szükséges lépéseket. A magyar kormány és a gazdák szövetsége „tűzben edzett”, ezért most és a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a gazdálkodók nyugodt és stabil körülmények között végezhessék feladataikat. A magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is folyamatosan helyt állnak, ezért nem plusz teherrel kell nehezíteni munkájukat, hanem segítséget kell nyújtani számukra és köszönettel lenni feléjük – írták.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint Magyarország kormánya figyelembe vette a több mint 120 ezer aláírást és a vártnál hamarabb fogadta el a magyar Országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amely a gazdákat tehermentesíti egy újabb adófizetés alól.

A gazdákat nem megsarcolni, hanem támogatni és segíteni kell, hiszen a magyar lakosságot folyamatosan jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel látják el

– fogalmaztak a közleményben.
Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hasznosnak ítéli a mostani módosítást, hiszen Magyarország kormánya a gazdaszervezetekkel együtt dolgozva úgy alkotta meg a jogszabály módosítást, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megadóztatni a gazdák által művelt és használt földet. „Soha többet földadót!” – a petíciójukban ezt kérték és a kormány meghallotta kérésüket.
Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója fontosnak tartja, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben - közölték.
A baloldal képviselői még a földadóval kapcsolatos vita során is elmondták, hogy a földet meg kell adóztatni és ezt általánossá kellene tenni.
„Ebből is látszik, hogy a baloldal képviselői nem a gazdák oldalán állnak, érdekeiket nem képviselik sem Budapesten, sem Brüsszelben. A főtanácsadó szerint köszönet illet mindenkit, aki a törvénymódosításban részt vett: Magyarország kormányát, az Agrárminisztériumot, a gazdaszervezeteket és természetesen a magyar gazdákat” – olvasható a KTK közleményében.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka