Létrehozva: 2023.08.19.

Kilőtt a Balaton forgalma, több mint 700 ezren voltak már idén a magyar tengernél

A főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég fordult meg a magyar tengernél, így június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben meglehetősen jól alakult eddig a szezon a Balatonon, legalábbis erre utalnak azok az adatok, amit a Tourinform siófoki irodája közölt lapunkkal. Mint írták, január-július között közel 25 ezren keresték fel személyesen az irodájukat, ez a szám 12 százalékkal több, mint a covidjárvány előtti utolsó évben, 2109-ben, és 9 százalékkal haladja meg a tavalyi év végi hasonló időszakban mért értéket.

balaton, Balaton, strand, vizibicikli
Töretlen a Balaton népszerűsége Fotó: Knap Zoltán / Bors

Irodánkat közel azonos arányban keresik fel a hazai és a külföldi vendégek, mely természetesen nem tükrözi a városban bel- és külföldiek által eltöltött vendégéjszaka-arányokat. A Tourinform-irodába betérő külföldiek idén legnagyobb számban a németek, őket követik a csehek és a lengyelek

– mondta a Ripost kérdésére Fazekas Gábor, az iroda munkatársa.

A szakember szerint töretlen a város népszerűsége a turisták körében, a legtöbben a megújult víztornyot, a Nagystrandot, az óriáskereket, a Kálmán Imre emlékházat keresik fel, a családosok körében leginkább a Bella Állatpark, a #Hashtegg Toyee Kalandpark, a Fordított ház és a különféle balatoni hajós kirándulások a legvonzóbbak. 

Összességében is erős forgalmat hozott idén a Balaton

A Magyar Turisztikai Ügynökség legfrissebb adatai szerint az előző hétvégéhez képest a magyar tengernél 4 százalékkal több belföldi és 9 százalékkal több külföldi látogató szállt meg. Nemcsak több szállóvendéget hozott a kánikula, hanem jelentősen, 37 százalékkal nőtt az egynapos látogatások száma is az előző hétvégével összevetve. Korcsoporttól függetlenül népszerű úti cél volt a napsütéses Balaton. A legidősebb vendég egy magyar, 100 éves hölgy volt, ő Fonyódon szállt meg – derül ki az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból.

balaton,strand,siofok
Rengetegen keresték fel eddig a magyar tengert Fotó: Ripost

Hasonlóan jó adatokat publikált nemrég a Magyar Turisztikai Ügynökség is, a szervezet szerint a nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. Ez hasonló a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataihoz, amelyek szerint a külföldi vendégek száma 25 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 14 százalékkal nőtt júniusban a tavaly júniusihoz képest. A közlemény szerint június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, ezzel elérve a 2019-es (utolsó covid előtti) év forgalmának 98,6 százalékát.

Az idei nyáron is joggal mondhatjuk, hogy a Balaton a magyarok tengerpartja, hiszen a térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a belföldi vendégek adták. Július közepéig a balatoni szálláshelyi bevételek csaknem 8 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkor mért értéket, megközelítve a 22 milliárd forintot. Ennek 11 százalékát SZÉP-kártyával fizették.

Másfél millióan hajóztak idén már a magyar tengeren

Nincs oka panaszkodni a Balatoni Hajózási Zrt-nek sem, mivel kompjainak utasszáma idén elérte az 1 millió főt, a személyhajók utasforgalma pedig meghaladta a félmilliót  ‒ meghaladva ezzel az előző évi forgalmukat. Mint írták, a múlt heti volt a BAHART számára az év eddigi legforgalmasabb hete. Augusztus 12-én, szombaton a kompok több mint 18 ezer utast és közel 5 ezer gépjárművet szállítottak. A személyhajózás csúcstartója július 27-e volt, ekkor közel 18 ezren utaztak a BAHART személyhajóin. 

Rengeteg program várta idén is a nyaralókat a Balatonon Fotó:  Nemzeti Sport

A vírushelyzet előtti időszakhoz, 2019-hez képest ebben az évben a kompokat összességében eddig 8 százalékkal választották többen, a személyhajókon pedig 6 százalékos az utasforgalom növekedése. Jelentősen nőtt a kerékpáros szállítások száma is: tavalyhoz képest a kompokon 8 százalékos bővülés mellett számuk meghaladja a 85 ezret, míg a személyhajókon eddig 21 százalékkal többen utaztak kerékpárral, mint tavaly ilyenkor.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt