Létrehozva: 2023.09.19.

Aljas trükkel húzzák ki a pénzt az emberek zsebéből a multik

A minél nagyobb profit érdekében trükköznek a gyártók.

Ugyanaz az ár, gyengébb minőség: a szupermarketek különösen aljas trükkel húzzák ki a pénzt az emberek zsebébőlírja a merkur.de, és ezt a magyar vásárlók is elszenvedik, hiszen a Magyarországon működő multinacionális üzletláncok nálunk is a németországihoz hasonló üzletpolitikát folytatnak.

vásárlás 
bolt
üzlet
élelmiszer
Fotó: bbernard

A témával kapcsolatban a német lapok felidézik, hogy tavaly az „év megtévesztő csomagolása” díját a „Rama kenhető” kapta, mert a korábbi 500 gramm helyett 400 gramm kenhetőt tartalmaz az azonos méretű csomagolás. Ha az ár változatlan marad, ez 25 százalékos rejtett áremelkedésnek felel meg. A „zsugorinflációnak” nevezett gyakorlatról a Ripost is írt korábban:  a  "shrinkflation" az angol "shrink" -  zsugorodás - és az infláció ötvözete, és megszokott csomagolásba kerülő kisebb mennyiségű termékekre utal. 
De nem csak a töltési mennyiség csökkentésével lehet profitot növelni. Van egy trükk, ami nagyon intuitív módon működik: egyszerűen olcsóbb, gyengébb minőségű termékeket használnak fel a gyártók.
Például a kenyérre, pékárukra kenhető krémekbe olaj és vaj helyett víz, az almalébe kevesebb gyümölcs, a vaníliafagylaltba tejszínhab helyett kókuszzsír kerül.
A Hamburgi Fogyasztói Központ (VZHH) jelentése szerint az élelmiszeripar az utóbbi időben spórolni kezdett az értékes összetevőkön. Például a tejszínt, a repceolajat vagy akár a marcipánt olcsóbb alternatívákkal, töltőanyagokkal vagy ízesítőkkel helyettesítik.
A fogyasztóvédők ezt a jelenséget „fukarkodásnak” nevezik. Az angol „skimp” szó jelentése „spórolni” vagy „takarítani”, és nem a rejtett áremelkedést, hanem a minőség romlását jelenti. Ily módon a cégek költségcsökkentést és nagyobb profitot akarnak elérni.

A szupermarketekben a „fukarkodás” mértékét nehéz meghatározni. Ehhez egymás mellé kell rakni a régi és az új összetevők listáját, a megváltotott receptúrát, hogy kiderüljön a minőségromlás. Thilo Bode, a „Foodwatch” fogyasztóvédelmi szervezet alapítója szerint  a jelenség hátterében az állhat, hogy például Németországban a 

"négy kiskereskedelmi óriás, az Edeka, a Rewe, a Lidl és az Aldi akkora piaci erővel bír, hogy beszállítói árat diktálnak a gyártóknak, azok pedig kénytelenek egyre olcsóbban termelni – a minőség rovására.”

Önmagában ez nem lenne nagy baj, amíg az eljárás átlátható marad, csakhogy  a fogyasztók nem veszik észre a csalást.
A táplálkozási szakértők óva intenek az erősen feldolgozott élelmiszerektől. Minél hosszabb az összetevőlista, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.
A VZHH szerint az ukrajnai háború katalizátorként működött a „fukarkodásban”. Például az orosz támadás után a napraforgóolaj ára gyorsan emelkedett. Az olaj, amely számos termékben megtalálható, például a „Cini Minis” reggeli gabonapelyhekben is. A gyártó Nestlé a napraforgóolaj helyett ma már a magas (egészségtelen) telített zsírsavat tartalmazó pálmaolajat használja, bár a napraforgóolaj piaci ára időközben csökkent. A napraforgóolaj pálmaolajjal való helyettesítése még korántsem a történet vége. 

„Az élelmiszeripar nagyon találékony” – mondja Bode. 

 

Példáuls a Moser Roth egyes töltött csokoládéiban a marcipán mennyisége 45-ről 38 százalékra csökkent.
A Penny Markt „Krémes spenót friss tejszínnel”nevű termékében a spenót 21 százalékát „sikerült” megspórolni, helyette több mint 10 százalék víz, és egy kicsivel több tejszín került bele – derül ki a kreiszeitung.de listájából.

A vásárló szemszögéből a megoldás kézenfekvő. 

„Itt törvénysértés történt. Az államnak kötelessége megvédeni a fogyasztókat, és be kellene avatkoznia” – mondja Bode.

 

A magyar kormány fellép a fogyasztók megtévesztése ellen

Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Hozzáteszik: a multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat.  Az árspekuláns multik viselkedésének eredménye tehát az lehet, hogy a fogyasztók a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből, ezáltal jelentősen csökken a családok pénzének vásárlóértéke, sőt az is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű termékekhez jutnak hozzá, ami egészségügyi szempontból is kiemelt kockázat. A vásárlók megtévesztése ellen a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és megakadályozza, hogy a családokat megkárosítsák – hangsúlyozta a GFM.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Kórházból kaptuk a hírt: balesetet szenvedett Zámbó Krisztián

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

metropol.hu

„Meghalt” – Tóth Andi zokogásban tört ki a tragikus hír hallatán

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat