Létrehozva: 2023.09.13.
Módosítva: 2023.09.13.

Kormányinfó: Több lépéssel csökkenti a kormány az inflációt

A szokásos csütörtöki időponttól eltérően szerdán délután tartották meg a Kormányinfót.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elárulta, azért tartották szerdán délután a Kormányinfót, mert csütörtökön Demográfiai Csúcs lesz Budapesten. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utóbbiról azt mondta, számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök, a bolgár államfő is. 

Gulyás Gergely Fotó: facebook

Jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kéne. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt. Az EU-ban ez volt a legnagyobb növekedés a vizsgált időszakban

 - mondta a miniszter, aki azzal folytatta, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között, olyan nehézségekkel néznek szembe, hogy csökken a szülőképes korú nők száma, már készül a kormány új családpolitikai csomagja a városi CSOK átalakítása kapcsán. 

A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat. Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelennie, és nem az európai országokban - tette hozzá. Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát. 

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely Fotó: facebook

Gulyás Gergely az inflációról elmondta, a legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkenjen, ez reális, novemberre sikerülhet, de az október sem lehetetlen.

Reálisan novemberben lehetséges egyszámjegyű az infláció, de vannak aggasztó jelek is. A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíj-emelés. Nem elfogadható, hogy az ukrán tranzitdíjak három és félszerelésére emelkedtek.

A tárcavezető megjegyezte: csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás eddig fél százalékkal növelte meg az inflációt. Több lépéssel próbálja csökkenteni a kormány az inflációt, az online árfigyelő például nagyon nagy népszerűségnek örvend, és komoly versenyt indított el - mondta Szentkirályi Alexandra.

Az élelmiszerinfláció több mint a felével csökkent.

"Ha a korábbi nyugdíjemelésnél magasabb az infláció, akkor annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet, és ennek alapján novemberben lesz nyugdíjkorrekció" - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

A miniszter beszámolt arról is, hogy a napelemek területén 10 évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adtak be építési igényt.

Szentkirályi Alexandra gratulált a magyar barlangi-mentőcsapatnak, akik kimentették több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt Törökországban. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ratifikálják a NATO-csatlakozásukat, ha igaz, hogy egy állami iskolában gyerekeknek a magyar demokráciát támadó videót mutatnak be.

Fotó: Origo

Gulyás kérdésre elmondta, már régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, és bízik benne, hogy az Európai Bizottság visszatalál a szerződéses útra. A miniszter szerint a kormány mindent megtett.

Gulyás elmondta, azért tekintik háborúpártinak a baloldalt, mert ők fegyvereket szállítanánk. Ez egy felelőtlen magatartás - tette hozzá. 

"Nekünk a kárpátaljai magyarokra is tekintettel kell lennünk." - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint jó lenne, ha valóban fontos ügyekkel foglalkozna az Európai Bizottság elnöke. 

"Semmilyen kvótát, és elosztási mechanizmust nem fogunk végrehajtani" - tette hozzá. 

A kormányinfón szóba került, hogy Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeket, erről Novák Katalin államfő tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel.

"A magyar nemzetiségi nyelv használatát orvosolni kell. Szavak szintjén ez megtörtént, de kérdés, a gyakorlatban Ukrajna miként állítja helyre a jogsértő törvényt?" – mondta a miniszter. Arra, miszerint Vlagyimir Putyin hibának nevezte, hogy szovjet tankok rohanták le hazánkat 1956-ban, de orosz tankönyvek másról szólnak, Gulyás Gergely úgy reagált, az orosz elnök nyilatkozata mindenekelőtt üdvözölendő, de korábban Jelcin elnök is elítélte a szovjet beavatkozást.

Fotó: Origo

A fővárosban drámaian romlott a közlekedési helyzet az elmúlt négy évben, a főpolgármester észszerűtlen közlekedési korlátokat emel. Autósüldözés zajlik, ahol közellenséggé kell tenni azokat, akik autóval járnak. A fővárosi választóknak jövőre kell erről a politikáról dönteniük

 - mondta egy az Origo másik kérdésére. 

"Hivatalból indulhat eljárás, mivel a Fővárosi Csatornázási Művek engedett szennyvízet a Dunába" - mondta Gulyás Gegely arra a kérdésre, hogy a fővárosban, a Római Partnál szennyvizet engedtek a Dunába és nem tájékoztatták sem a sportolókat, strandolókat. A hírek szerint Kiss László, Óbuda baloldali polgármestere a felelős. Elsőre is elborzasztó a történet - tette hozzá.

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér állami megvásárlásáról Gulyás úgy fogalmazott, Magyarország és a jelenlegi kormány álláspontja mindig az volt, a repteret nem szabad eladni. 

A 2005 júliusi Gyurcsány-Orbán vitában is szó volt erről, az a jó, ha minimum többségi magyar tulajdonban van a reptér. Jól állunk

 – mondta, hozzátéve, amíg nincs kézfogás, nem mond részleteket, de közel állnak ahhoz, hogy jó hírt osszanak meg. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!