Létrehozva: 2023.10.12.

Újabb részletek derültek ki a kötelező visszaváltási rendszerről

A 2024. január elsején induló rendszert a MOHU üzemelteti majd, akik most újabb részleteket árultak el a betétdíjakkal kapcsolatban. Kiderült, hogy kaphatjuk vissza a pénzünket a visszaváltást követően!

A kötelező visszaváltási rendszer célja, hogy a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-a újra legyen hasznosítva 3 éven belül, ami egy EU-s elvárás. Ennek érdekében jövő januártól betétdíjas lesz szinte az összes ilyen anyagokból készült csomagolás a tejtermékeket kivéve. Most az is kiderült, hogyan kaphatjuk majd vissza a betétdíjként kifizetett pénzünket.

visszaváltó automata, automata, PET palack, kötelező visszaváltási díj
A 2024. január 1-én indul a kötelező visszaváltási renszer. Fotó: Pazargic Liviu / Shutterstock

Ezért döntöttek a kötelező visszaváltási rendszer mellett

A kötelező visszaváltási rendszer (nemzetközi megnevezéssel DRS, azaz Deposit Refund System) lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban (a példalogón 70 Ft szerepel). Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja az embereket arra, hogy visszavigyék a palackokat, így annak anyaga újrafeldolgozható lesz-írja a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

Nem csak automaták váltják majd vissza a palackokat, dobozokat

A jövő januárban életbelépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban. Mivel a rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak, a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás segítségével kívánják biztosítani. A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat hamarosan a MOHU weboldalán és a REpont applikációban teszik majd közzé.

Ezeket a jelöléseket kell keresni a termékeken

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Az alábbi jelöléseket kell majd keresni a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

kötelező visszaváltási rendszer
Fotó: mohu.hu

Nem érdemes a mostani csomagolásokat gyűjtögetni

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat, ez után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, viszont ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon!

Többféleképpen is visszakaphatjuk a pénzünket

A visszaváltási folyamat során választhatunk, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kérjük e-közül a három közül:

  • Utalvány: a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, ami levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül a rögzített bankszámlán.
  • Jótékonysági célú felajánlás: a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható lesz az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

Nem sérülhetnek a dobozok, palackok

Mivel az automaták a visszaváltandó PET palackok, üvegek és fém dobozok formáját és súlyát figyelik majd, ezért arról mindenkinek le kell majd szoknia, hogy reflexből összenyomja a sörösdobözt vagy az ásványvizes palackot. Ahhoz is hozzá kell majd szokni, hogy a dobozokban, palackokban nem maradhat majd semennyi folyadék, mivel emiatt más lesz a súlyuk a rendszerbe táplálthoz képeszt, így nem fogja visszavenni az automata. Vagyis csak sérülésmentes és teljesen üres csomagolásokat lehet majd pénzre váltani.

Íme 5 kérdés és 5 válasz a hamarosan életbe lépő rendszerrel kapcsolatban:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Saját állításuk szerint bevették Novobahmutivkát az oroszok

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!